poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Silna złotówka a kurs walut :(  (Przeczytany 24168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K3

• Gość
Odp: Silna złotówka a kurs walut :(
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Paź 2008, 19:55:36 »
Manior zapewniam Cię, że nie mam wiekszego problemu z czytaniem, pisaniem i mówieniem w "Twoim" języku jak i w kilku innych...szkoda mi zwyczajnie czasu na czytanie fachowych linków...jednego jestem pewien...wiem to z autopsji a nie w oparciu o jakies mądrosci...kurs korony i euro jest ciagle bardzo zblizony w odniesieniu do naszej złotówki...i całkowicie sie zgadzam z verą...

tyle że związanie na stałe, a sterowanie ręczne tak aby były zbliżone to dwie odrębne sprawy....
dla laika efekt jest ten sam, mimo  to w rzeczywistości ma też inne konsekwencje

Offline johnydk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Paź 2008, 21:31:41 »
K3, mozesz mi powiedzieć o jakich "innych konsekwencjach" myslisz?

K3

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Paź 2008, 23:22:34 »
K3, mozesz mi powiedzieć o jakich "innych konsekwencjach" myslisz?

nie jestem ekonomistą, aby dokładnie ten temat znać...

ale jeśli przykładowo euro zacznie się osłabiać w stosunku do dolara, to żeby utrzymać stałą wartość korony do euro także trzeba osłabić czasami sztucznie kurs korona/dolar

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Paź 2008, 11:39:28 »
...jednego jestem pewien...wiem to z autopsji a nie w oparciu o jakies mądrosci...kurs korony i euro jest ciagle bardzo zblizony w odniesieniu do naszej złotówki...i całkowicie sie zgadzam z verą...

Romantyzm mi się przypomina ze szkoły. Co mi tam szkiełko i oko.... ja czuję, że tak jest ! Piękne. Nareszcie znalazłem przykład z naszych czasów. Teraz wiem, że jeszcze można znaleźć prawdziwych, żyjących romantyków pokroju Mickiewicza czy Słowackiego. Cieszę się, że romantyczna dusza w Narodzie jeszcze nie zaginęła !

Gdybyś jednak zdobył się i znalazł 2 minuty czasu na przeczytanie informacji z Nationalbanken, to nie musiałbyś "snuć domysłów" o istnieniu "mechanizmów ekonomicznych" i nie musiałbyś się zgadzać  czy nie zgadzać z verą i dyskutować nad pewnikami !

Vera tego tekstu też nie przeczytał. Bardzo ładnie, że takim prostym językiem popieracie się nawzajem.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Paź 2008, 13:45:52 »
Wiecie,że dzisiaj w Polsce za 100 kr dostałam już tylko 42 złote...? Niecałe 3 tygodnie temu (!!!) było 44zl...
Myslalem ze informacja ze kurs walut jest zmienny, jest za malo zeby rozpoczynac nowy temat, a tutaj powstala taka burzliwa dyskusja. ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Paź 2008, 17:24:02 »
Korona nie jest sztywnie powiazana z euro, zatem moze zdarzyc sie sytuacja, ze kurs PLN/EUR bedzie rosl a kurs PLN/DKK bedzie spadal!!!

vera po co piszesz nieprawde!!! Jesli nie znasz sie na jakiejs dziedzinie to zamilknij, lepsze to niz podawanie nieprawdziwych informacji i w ten sposob wprowadzanie ludzi w blad.

ty dalej swoje, ale to nic wynika to z tego ze tak do końca nie wiesz o jaką walutę chodzi. jak narazie twoja irytacja i nieznajomość podstawowa tematu troszkę cię ośmiesza. Chcez mieć swoją racje OK, mi tam wszystko jedno. Na siłe przekonujesz do czegoś w czym się kompletnie nie orientujesz. Chyba jeszcze masz pozostałe zachowania z podstawówki, coś wiesz nie wiesz do końca co ale racje musisz mieć. Lepiej idz w pole przeganiać to co na  nich jest bo właśnie taki reprezentujesz poziom nawet w wulgaryzmach.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Paź 2008, 18:35:15 »
heh, sam jestes pseudo ekonomista chyba.

Misio zasadniczo wyskoczyłeś a chyba zapomniałeś o co się rozchodzi, chodzi o € i DKK.

Porównałeś i widzisz różnice setek nie mającą znaczenia - przedstawiając dzienny kurs . Dalej widzę co niektórzy mieszają koronę z euro  z relacją euro dollar.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Paź 2008, 18:35:15 »

K3

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Paź 2008, 18:39:23 »
heh, sam jestes pseudo ekonomista chyba.

Porównałeś i widzisz różnice setek nie mającą znaczenia - przedstawiając dzienny kurs . Dalej widzę co niektórzy mieszają koronę z euro  z relacją euro dollar.

masz konkretny przykład i dwa kursy PLN/EURO i PLN/DKK
gdyby DKK i EURO były by związane, to obydwa kursy powinny się zmienić w tą sama stronę o taką samą wartość procentową

a tak nie jest

to, że duńskie ministerstwo finansów prowadzi politykę jak najmniejszych wahań kursowych w stosunku do euro nie znaczy, że kurs jest sztywno związany

qwerty

• Gość
"Silna złotówka a kurs walut :(" 2
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Paź 2008, 17:07:15 »
Nie wiem dlaczego zamknieto poprzedni watek - ok - pare osob poklocilo sie ze soba ale mozna bylo "wylowic" z tej zwał jak zwał - dyskusjo/kłótni  - pare merytorycznych uwag...
3 tygodnie temu pytałem sie czy myslicie ze jest szansa ze do grudnia korona bedzie po 0,5zł a tu dzisiaj patrze: wartosc kupna 0,5052; sprzedazy 0,5064 :))). Niezle dla osob ktore tutaj pracuja i dla tych którzy tutaj (ale rowniez do calej Europy Zachodniej czy USA) sprzedaja swoje polskie produkty i polprodukty - czyli wbrew pozorom - dobre to tez dla polskiej gospodarki (byleby nie przedobrzyć) - bo polski rynek nie bedzie tak bardzo zalewany tanim, zachodnim chłamem...
Ok wracajac do meritum - bo ciagle jeszcze nie jestem pewien jak to jest na 100% - korona duńska należy do ERM2 - czyli nie moze sie wahac wiecej niz 2,25% w stosunku do euro - czyli praktycznie jesli rosnie euro to korona rosnie rowniez i odwrotnie - jesli spada euro to korona spada rowniez... Pytania: 1) Jak dlugo jeszcze Dania bedzie w ERM2 - czy sa jakies plany przyjecia tu euro? 2) Co by sie musialo stac aby Dania wyszla z ERM2 (przez co korona moglaby podlegac tylko mechanizmom rynkowym)? - tzn kto lub co (np. recesja?, kryzys?, nagly rozkwit gospodarki dunskiej?)  moze o tym zadecydowac 3) te 2,25% to juz i tak zawezony zakres oscylacji korony/euro - maksymalnie moze byc to nawet 15% - kto decyduje o tym ze teraz jest 2,25% a nie 15%?
Na koniec - skoro juz tu jestesmy to zycze wszystkim aby korona dalej tak rosla (ale lepiej powoli a systematycznie a nie nagle i od czasu do czasu) :)
P.S. Gdzies obilo mi sie o uszy ze Polska moze za rok - dwa tez przystapi do ERM2 - pozyjemy - zobaczymy ;)

Klingon

• Gość
Odp: "Silna złotówka a kurs walut :(" 2
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Paź 2008, 19:25:37 »
Jak narazie dzisiaj zlotowka spadla 3,38 % - chyba trzeba zmienic tytul tematu. :-\

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Paź 2008, 08:59:17 »
Co do Danii to dużo może zależeć od bardzo wielu firm które są jakby pod władaniem Islandii. Jestem ciekaw co z nimi się stanie, sprzedaż , upadłość i jak to się na nas odbije.  :)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Paź 2008, 09:27:00 »
Bardzo dobrze ze Islandia kupila kilka firm dunskich - teraz bedzie mozna je tanio odkupic. ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Paź 2008, 09:38:05 »
to się zgadza  ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Paź 2008, 12:46:45 »
Otworzylam stary  i scalilam oba watki, ale uprzedzam, ze ewentualne pyskowki wyleca predzej niz wlecialy.
Milej dyskusji.

Offline sylwester.cz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
    • Jan Czochralski - Światowej sławy uczony z Polski, "ojciec elektroniki"
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Paź 2008, 12:41:47 »
Duński bank centralny podniósł stopę proc. do 5,5 proc., by wspomóc koronę ...

http://banki.onet.pl/1850123,wiadomosci.html

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 24 Paź 2008, 12:41:47 »

egzamin i kurs na prawo jazdy w DK

Zaczęty przez gośćDział Hydepark

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 11332
Ostatnia wiadomość 10 Gru 2007, 18:12:20
wysłana przez madzialenasz
kurs

Zaczęty przez KIKIDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4282
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 17:29:24
wysłana przez Tricia28
KURS ESKK

Zaczęty przez słowikDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3093
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2009, 18:38:09
wysłana przez słowik
KABELMEDARBEJDER !!! Bezpłatny kurs z polskim tlumaczem !!!!

Zaczęty przez KaHaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5101
Ostatnia wiadomość 18 Sty 2011, 17:11:01
wysłana przez KaHa
kurs zlotego

Zaczęty przez aarhusNDział Hydepark

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 6126
Ostatnia wiadomość 16 Wrz 2011, 20:19:46
wysłana przez frederiksberg :)