poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pozwolenie po utracie pracy  (Przeczytany 2652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robsk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pozwolenie po utracie pracy
« dnia: 03 Sty 2012, 15:19:00 »
Czesc

Mam prosbe, Pracowalem od marca 2008 roku do 31 grudnia 2011 na kontrakcie. Kontrakt sie skonczyl,. sam rozwiazalem go z powodu niskich zarobkow. Dostalem super swiadectwo pracy. Poniewaz oplacalem akasse zarejestrowalem sie ze jestem bez pracy dostalem JOBSOGNINGSSKEMA i ok.

Moje pytanie dotyczy pozwolenia na pobyt. Poniewaz kontrakt skonczyl mi sie 31.grudnia 2011 jak mam sie starac teraz o nowe pozwolenie. Fizycznie nie wyjechalem z danii, nie wymeldowalem sie z komuny a Panii w akasse bedzie zadala ode mnie karty rezydenta EU. jak to zalatwic, proszeo pomoc, jakie formalnosci musze dopelnic w urzedach jeszczepo zakonczeniu kontraktu. Pomozcie bo swiruje juz 3 dzien i nie moge zdecydowac co robic.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Pozwolenie po utracie pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sty 2012, 15:38:47 »
Swirujesz juz 3 dzien ;) to chyba tak po Nocy Sylwestrowej. Ale do rzeczy. Bedac czlonkiem A-kasse, jestes w przeciwienstwie do osob bez A-kassy, ubezpieczony prywatnie. Jezeli spelniasz wszystkie warunki otrzymywania zapomogi dla bezrobotnych (odpowiednia ilosc wypracowanych godzin itp.) bedziesz otrzymywal dagpende, ale o tym juz na pewno wszystko wiesz. Zwalnajac sie sam z pracy na pewno przez jakis okres nie otrzymasz zapomogi (kwarantanna). Bedac czlonkiem A-kasse nadal przynalezysz do dunkiego rynku pracy i musisz byc aktywnym w jej poszukiwaniu. Teraz pytanie co potem. Aktualne przepisy obnizyly okres udzielania zapomogi do max. 2 lat. Po tym okresie, jezeli nadal nie bedziesz mial pracy, masz 2 opcje. Pierwsza to pomoc socjalna - kontanhjælp, jezeli bedzie ci przyslugiwala (warunki byly omawiane juz wielekrotnie), albo opuszczenie Danii. W Danii przebywasza wylacznie na zasadzie wolnego przemieszczania sie sily roboczej na terenie EU, to znaczy pod warunkime ze masz zxatrudnienie. Jezeli w miedzyczasie uyskasz pozwolenie na pobyt staly, to nie masz ryzyka nakazu opuszczenia Danii.

[Posted on: 03 Sty 2012, 15:33:22]

To, ze skonczyl ci sie kontrakt zatrudnienia, nie oznacza ze skonczyl Ci sie okres prawa pobytu w Danii. Bedac na zapomodze dla bezrobotnych, kontrakt ten nie ma wiekszego znaczenia. Przeszedles z zatrudnienia bezposrednio na bezrobocie (a-kassa), tak zrozumialem. Oczywiscie po uplywie/zaprzestaniu wyplat zapomogi z A-kasse masz problem o ktorym juz napisalem. Najlepsze rozwiazanie - szukac pracy w ciagu otrzymywania zapomogi, a masz na to 2 lata, prawda?

Offline robsk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sty 2012, 15:55:40 »
Dzieki slicznie Roga

Oczywiscie masz racje.
Mam problem tylko bo nie Pani z Akasy zarzucila mi ze moje pozwolenie na prace bylo datowowane na rok od marca 2008 do marca 2009 oczywiscie nie zmienialem pracodawcy i pracowalem u tego samego do konca. Nie dostalem zadnej karty niebieskiej o czym wspominala ale przypominam sobie ze zona mojego szefa to zalatwiala. Pracowalem na farmie. Moj szef wspominal ze nie potrzebuje nowego pozwolenia wiec mysle ze mial racje. Prosze odpowiedz mi jaki ja mam w tej sytuacji status. Jestem w dk, zameldowany w komunie, rozumiem ze do 3 miesiecy nie potrzebuje zadnego pozwolenia na pobyt, czy jak. Czy powinienem zglosic w komunie ze jestem bez pracy. Bardzo dziekuje za wasze fachowe porady, to naprawde pomaga

Mvh Robert

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sty 2012, 15:55:40 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13380
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26694
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17964
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31907
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18690
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir