poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co po stracie pracy?  (Przeczytany 8526 razy)

Offline krzysieksolar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Co po stracie pracy?
« dnia: 06 Sty 2012, 16:55:59 »
Mam następujące pytanie. Jeśli pracowałem na kontrakt (w niepełnym wymiarze godzin-na kontrakcie nie ma określonych godzin ani dni pracy, podobno taka umowa-zlecenie) i nagle stracę tą pracę, nie płaciłem A-Kasse czy mam prawo do jakiejś pomocy? Np. z kommuny albo innej instytucji? Czy warto o coś prosić?

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Odp: Co po stracie pracy?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sty 2012, 19:50:39 »
Witam!!
warto opłacać a-kasse i wypracować te 1924godziny ,jesli nie płacisz pętlę na szyję sobie zarzucasz sam,czasy bardzo niepewne,z kommuny kontanthjaelp ale warunki jakies trzeba spełnić,nie chce w błąd wprowadzać,brak oszczędnosci,brak samochodu,itp

[Posted on: 06 Sty 2012, 19:49:18]

http://www.info-dania.eu/info/zasilki-dla-bezrobotnych-w-danii

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sty 2012, 19:59:30 »
A-kasse  składkę odprowadzasz sam i tu nikt nie wnika w twój majątek  :) w tym drugim przypadku wnikają  :P

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sty 2012, 20:37:50 »
A-kasse  składkę odprowadzasz sam i tu nikt nie wnika w twój majątek  :) w tym drugim przypadku wnikają  :P

no niby tak, niby komuna wnika ale wielu ludzi siedzi na socjalu i dupy wozi nowymi samochodami :o
odnośnie wątku:
ale masz jakiś papier podpisany przez pracodawcę???

Offline krzysieksolar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sty 2012, 20:46:14 »
No ja na razie u niego pracuje. Co miesiąc dostaje rozliczenie i wypłatę na konto. Opłaca feriepenge i to koniec. Martwię się czy kiedy odejdę to czy miasto mi pomoże jakoś. Bo z nową pracą ciężko.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sty 2012, 01:05:53 »
Mogłeś opłacać składki w a-kasse, to twoje ubezpieczenie w razie straty pracy. Dlaczego tak wiele osób uważa że nie chce im się nawet a-kasse opłacać bo potem "należy" im się od państwa??? Kolejny cwaniak, który chytrząc na a-kasse chce wykombinować sobie pieniążki? Wstyd mi za takich polaków, którzy nic z siebie nie dając, chcą tylko wyciągnać od obcego państwa ile się da. 
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sty 2012, 07:25:05 »
Martwię się czy kiedy odejdę to czy miasto mi pomoże jakoś. Bo z nową pracą ciężko.

jezeli odejdziesz z pracy nikt ci nie pomoże ponieważ stracisz prawo pobytu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sty 2012, 07:25:05 »

Offline Bakusiowaty

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Sty 2012, 08:13:27 »
Kolejny cwaniak, który chytrząc na a-kasse chce wykombinować sobie pieniążki? Wstyd mi za takich polaków, którzy nic z siebie nie dając, chcą tylko wyciągnać od obcego państwa ile się da. 

wez uspokoj wagine.. mnie wlasnie takie osoby jak Ty wkurzaja. To chyba nie twoja sprawa co on zrobi.. a zrobi to co uważa za słuszne. Zadał pytanie to odpowiedz a nie oceniasz osobe.. zbedne komentarze zatrzymaj dla siebie 'piesku'.

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sty 2012, 08:25:45 »
Mogłeś opłacać składki w a-kasse, to twoje ubezpieczenie w razie straty pracy. Dlaczego tak wiele osób uważa że nie chce im się nawet a-kasse opłacać bo potem "należy" im się od państwa??? Kolejny cwaniak, który chytrząc na a-kasse chce wykombinować sobie pieniążki? Wstyd mi za takich polaków, którzy nic z siebie nie dając, chcą tylko wyciągnać od obcego państwa ile się da. 

Mocne słowa....zupełnie niepotrzebnie. Akase i wszelkie tego typu wynalazki są dla ludzi bez ambicji, ludzi, którzy z góry zakładają że sobie nie poradzą. Znam kilka osób (sam do nich należę), które zabezpieczenie na przyszłość mają w rękach i w głowie. Nie mam zamiaru swoją pracą utrzymywać jakichś darmozjadów tylko dlatego że "kiedyś może sie zdarzyć"...Znacznie lepiej jest zainwestować w siebie, postawić na rozwój i dokształcanie. Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło mi się bezrobocie to nawet miesiąca nie trwało i w trakcie tego (powiedzmy) miesiąca byłem w stanie poradzić sobie finansowo i znaleźć kolejną pracę. Widzisz....kij ma dwa końce... Ciebie i Twoją tzw "zaradność" też można obsmarować...tylko po co?

Offline nikolinka2

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sty 2012, 10:07:14 »
witaj!warukiem dostania pomocy z komuny jest to że sami cię muszą zwolnic albo po wygasnieśnięciu umowy, muisz mieć przepracowane jak sie nie mylę ok3 miecięcy czyli ok 480 god. jak sie sam zwolnisz nie ma możliwości starania się o zasiłek. Jeśli spełniasz warunki to idziesz do komuny  i wybierasz okienko kontanthjaelp i idziesz do niego po wniosek,wypelniasz i dołaczasz 3miesieczny wykaz z banku, 3 miesieczny wykaz dochodów lony, oraz wszystkie rachunki do zaplacenia.Jeśli masz żonę to dodatkowo to samo z jej konta i lony. składasz i czekasz na odpowiedź ok 2 tyg.
aha i pamiętaj że najpierw idziesz do jobcenter sie zapisac jako bezrobotny
powodzenia

Offline franek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-2
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sty 2012, 10:13:04 »
zgadzam sie z reksiem i nie kazdy jest tak mobilny jak ty fiseren30

Offline krzysieksolar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sty 2012, 11:44:12 »
Fajnie, że się rozpisaliście:-)
To do opłacania A-Kassy to wyjaśniam.
Nie płaciłem bo w związkach mi odradzili płacenie, ponieważ pracuję 3 godziny dziennie i nie wyrobił bym godzin w ciągu roku i pieniądze poszły by w błoto.
Doradzili mi to uczciwie. Więc proszę nie wyzywać mnie za oszczędnego.
Co do pracodawcy to jestem zatrudniony od czerwca i jak wcześniej wspomniałem mam za mało godzin aby się utrzymać. Ciągle szukam dodatkowej pracy ale niestety bez języka nic nie mogę znaleźć. Nie jestem obibokiem, który chce żerować za cudze pieniądze. Pytam zapobiegawczo bo jest mi coraz trudniej. Mam mieszkanie do końca miesiąca i nie wiem co później. Gdzie będę mieszkał. Bez języka także ciężko znaleźć mieszkanie bo nie ma kto za mnie zadzwonić. Jestem razem z Przyjacielem w takiej samej sytuacji. Myślałem, że ktoś mi doradzi, pomoże a nie dodatkowo zdołuje...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sty 2012, 11:47:38 »
I z 3 godzin dziennie potrafisz sie utrzymac? Zaplacic za mieszkanie i miec na jedzenie ??
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sty 2012, 12:33:14 »
Jezeli odejdziesz z pracy nikt ci nie pomoże ponieważ stracisz prawo pobytu.
Chcesz porady to czytaj JW. Tylko a-kasse zapewni ci dalszy legalny pobyt w DK

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sty 2012, 13:44:45 »
wez uspokoj wagine.. mnie wlasnie takie osoby jak Ty wkurzaja. To chyba nie twoja sprawa co on zrobi.. a zrobi to co uważa za słuszne. Zadał pytanie to odpowiedz a nie oceniasz osobe.. zbedne komentarze zatrzymaj dla siebie 'piesku'.

Jak umiesz czytać, to czytaj uważniej. Odpowiedź na jego pytanie była w moim pierwszym zdaniu. Potem napisałam swoje zdanie, do którego mam prawo, pisząc o ogóle. Więc nie podniecaj się niezdrowo.

[Posted on: 07 Sty 2012, 13:31:02]

Mocne słowa....zupełnie niepotrzebnie. Akase i wszelkie tego typu wynalazki są dla ludzi bez ambicji, ludzi, którzy z góry zakładają że sobie nie poradzą. Znam kilka osób (sam do nich należę), które zabezpieczenie na przyszłość mają w rękach i w głowie. Nie mam zamiaru swoją pracą utrzymywać jakichś darmozjadów tylko dlatego że "kiedyś może sie zdarzyć"...Znacznie lepiej jest zainwestować w siebie, postawić na rozwój i dokształcanie. Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło mi się bezrobocie to nawet miesiąca nie trwało i w trakcie tego (powiedzmy) miesiąca byłem w stanie poradzić sobie finansowo i znaleźć kolejną pracę. Widzisz....kij ma dwa końce... Ciebie i Twoją tzw "zaradność" też można obsmarować...tylko po co?

To dobrze, że jesteś zabezpieczony w inny sposób, ale ty chyba nie zrozumiałeś, że w Danii tak właśnie działa system. Większość tych "bez ambicji" płaci a-kasse, bo to ich własne ubezpieczenie, żeby na wypadek utraty pracy nie stać w ogonku po socjal. A ty kolego, pracując tutaj na legalu, właśnie płacisz na nabusebów na socjalu, płacąc podatki  :D To nie jest moja "zaradność" bo ja też w siebie inwestowałam, kończąc tutaj szkoły i studia :)

Nie wiem jak długo tu jesteś, ale ja wyraziłam zdanie na temat ludzi, którzy nie dają żadnego swojego wkładu w budżet państwowy, mają swoje centrum życiowe w Polsce, tutaj są wyłącznie dla zarobku i zazwyczaj nie znając nawet języka, wymagają potem od państwa, bo słyszeli "że im się należy". Ktoś kto tylko bierze a nic z siebie nie daje, to wg. mnie zwykły pasożyt. Co sie potem dziwić duńczykom, że się buntują przeciwko obcokrajowcom, którzy chcą tylko "wydymać " ich kraj na kasę? Czemu nikt w Polsce nie piszczy, że im się tam należy?

[Posted on: 07 Sty 2012, 13:39:56]

Fajnie, że się rozpisaliście:-)
To do opłacania A-Kassy to wyjaśniam.
Nie płaciłem bo w związkach mi odradzili płacenie, ponieważ pracuję 3 godziny dziennie i nie wyrobił bym godzin w ciągu roku i pieniądze poszły by w błoto.
Doradzili mi to uczciwie. Więc proszę nie wyzywać mnie za oszczędnego.
Co do pracodawcy to jestem zatrudniony od czerwca i jak wcześniej wspomniałem mam za mało godzin aby się utrzymać. Ciągle szukam dodatkowej pracy ale niestety bez języka nic nie mogę znaleźć. Nie jestem obibokiem, który chce żerować za cudze pieniądze. Pytam zapobiegawczo bo jest mi coraz trudniej. Mam mieszkanie do końca miesiąca i nie wiem co później. Gdzie będę mieszkał. Bez języka także ciężko znaleźć mieszkanie bo nie ma kto za mnie zadzwonić. Jestem razem z Przyjacielem w takiej samej sytuacji. Myślałem, że ktoś mi doradzi, pomoże a nie dodatkowo zdołuje...

Nie chcę nikogo dołować, ale niestety tłumacząc dla polaków w komunie czy skacie miałam takich sytuacji od grona. Skoro masz tak mało godzin to czemu nie wykorzystasz czasu na naukę języka? Z tym byłoby ci o wiele łatwiej  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sty 2012, 13:44:45 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10531
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 20976
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 14876
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 28903
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 15572
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir