poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Uwaga na aKase z 3F.  (Przeczytany 13801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekiania

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Uwaga na aKase z 3F.
« dnia: 10 Sty 2012, 20:21:59 »
Witam.Okazuje się ze nie wystarczy placic składki i posiadać komplet godzin żeby dostać zasiłek z a kasy.
Musisz zarabiać co najmniej najniższa pensje ,jakieś 126 kr.brutto. Niestety a Kasa w 3F nie informuje ludzi o tym fakcie .Czyli takie małe oszustwo.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Uwaga na aKase z 3F.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sty 2012, 20:30:13 »
Zadne oszustwo.

Przepis prawny obowiazujacy wszytkie A-kassy.

Zeby dostac pelne dagpenge trzeba miec dochód brutto w wysokosci minimum 20620. Zarabia sie mniej - dostanie sie mniej. Wszedzie to pisze.
Wiec nie oszustwo a czegos nie doczytales.

Np: http://www.dagpengesatser.dk/dagpengesatser/dagpengesatser-2012/#more-16
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline marekiania

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sty 2012, 20:44:42 »
Niestety nie dostanie sie NIC.

[Posted on: 10 Sty 2012, 20:32:41]

W polowie poprzedniego roku poszedlem na zasilek z a kasy pomimo niskich zarbkow dostalem decyzje o przyznaniu zasilku do polowy 2014 roku. Po 2 miesiacach podjalem prace na umowe do konca roku. Z nowym rokiem 2012 ponownie bylem bez pracy wiec opierajac sie na decyzji jaka otrzymalem z a kasy , znowu zarejestrowalem sie na zasilek. A tu niespodzianka. ODMOWA. :o I wysylaja mnie do jobcenter na zasilek z komuny. >:(

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sty 2012, 21:10:04 »
Nie za bardzo rozumiem. Masz odpowiedz z Akassy na pismie. Co dokladnie pisza?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sty 2012, 21:16:20 »
To Kolego zabileś teraz ćwieka, że aż miło.......  >:( >:( mnie akurat nie dotyczy - jakoś przekraczam ale moja żona już ciężko a opłaca składki ( okaże się, że po jakiego h....ja  :o - przepraszam za słowa). Podejrzewam, że wielu ludzi z tego forum też się rozczaruje - ładnie powiedziane.

Zarabia sie mniej - dostanie sie mniej. Wszedzie to pisze.

@ae@ obyś się nie myliła, że dostanie się proporcjonalnie mniej. Napisz czy na pewno wynika to z ogólnie dostępnych informacji???

Już otworzyłem sobie piwo z tego wszystkiego bo coś mi ciśnienie chyba skoczyło  :D :D.

Coś jest nie tak tak patrzę na stronę krify: http://www.krifa.dk/fs/dagpenge/oekonomi/beregn.aspx i pisze tam, że aby uzyskać najwiekszą stawkę trzeba minimum zarobić tyle i tyle, w przeciwnym wypadku dagpenge wynosi 90% uposażenia. Chyba dobrze doczytałem, niech ktoś utwierdzi mnie w tym przekonaniu.

Ważna sprawa, bo podejrzewam, że jeśli potwierdziłby się fakty opisane przez marekiania to wielu z nas niepotrzebnie opłaca A-kasse.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2012, 21:46:30 wysłana przez greg1969 »

Offline marekiania

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sty 2012, 21:40:24 »
Tresc pisma.

Afslag på dagpenge
Du har søgt om dagpenge, men vi må desværre afslå din anmodning.

Vi har indhentet oplysninger om dine arbejdstimer i indkomstregistret. Du har ved vores opgørelse den 4 januar 2011 ikke haft løntimer nok i din medlemsperiode.
I dit arbejdsforhold er du blevet aflønnet med en timeløn der ikke svarer til almindelige løn og arbejdsforhol. Du har haft en timeløn på 60 kr.hvilket er ca. halvdelen af den overenskomstmæssige løn inden for gartneriarbejder området.

Indkomstregistret er et register, som arbejdsgiveren indberetter dine lønoplysninger til.

Denne afgørelse er truffet efter Lov om arbejdsløshedsforsikring, & 53, stk.2 og Bekendtgørelse om beskæftigelseskrav og dagpengeret & 1 og 2.

Dodam ze posiadam decyzje przyznajaca mi zasilek na 2 lata do 2014 roku ale jak mi pan z a kasy powiedzial to pismo znosi poprzednia decyzje.
I dowiedzialem sie jeszcze od przyjemnego pana ze jestem przestepca bo podpisalem umowe na 60 kr. za godzine.A dodam ze poprzednie umowy byly na ta sama kwote ???

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sty 2012, 21:41:21 »
3F podobno jest teraz takie chamskie i bezczelne ze wysyła do komuny  :( potem kobieta z komuny dzwoni do nich i pyta o co chodzi a oni sprytnie twierdzą ze należy sie kontanthjelp i wtedy doplaca reszte  :( znam taki przypadek ... to jest po prostu gra na czas, w Polsce czy innych krajach EU to juz norma ,łamie sie własne przepisy żeby zaoszczędzić ile się da .Powodów jest wg. prawa pewnie kilka i bedzie jeszcze wiecej .
60 koron to juz nie wina zwiazkow raczej ::)
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sty 2012, 21:41:21 »

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sty 2012, 22:00:04 »
Jaka jest w takim razie najniższa stawka w ogrodnictwie.
Jaka jest najniższa stawka brutto na otrzymanie  z komuny kontanthjelp.

Offline marekiania

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sty 2012, 22:40:01 »
Wiem że 60 koron  za godzinę to okropne ale większość osób korzystających z firm Vikaren taką właśnie stawkę dostaje.I oczywiście te firmy działają legalnie! Bardzo wiele osób pracuje na takich umowach a dodatkowo opłaca a kasę z nadzieja że kiedyś się to przyda.Niesty po otrzymaniu negatywnej odpowiedzi co do zasiłku , miły pan stwierdził że nie ma sensu w dalszym ciągu opłacać a kasę i tyle.

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sty 2012, 23:32:07 »
znam osoby, ktore mialy mniej niz 126 kr za godzine (ale nie 60, tylko 100 i kilka) i siedza na a-kassie... i tez z 3F. tak wiec ja pierwsze slysze...

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sty 2012, 23:57:53 »
marekiania twój przypadek jest skrajny. Zarzucają Ci, z tego co się doczytałem, brak wypracowanych godzin i tą stawkę. No tak Ty jesteś przestępcą  ;D a działające na rynku vikary nie  >:(

BTW gdzie można sprawdzić min. stawki na określone stanowiska. Firma jest na tyle mała, że nie ma overenskomst. Dziewczyny mają po 110 koron na godzinę. Mają stanowisko: montage arbejder i w opisie czynności: Påsætning af pakning på plade varmeveksler, Reng. indpakninger af plader. Czy jest tu jakieś minimum czy jak nie ma overenskomst to jest wolna amerykanka?
« Ostatnia zmiana: 11 Sty 2012, 00:16:42 wysłana przez greg1969 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sty 2012, 12:05:32 »
Pisalem o przepisie regulujacym ta sprawe juz wczesniej. Niestety nie pamietam watku. Chodzi tutaj o definicja "normalnego uznanego zatrudnienia na rynku pracy". Dochody 60 kr. i ponizej na godzine, nie sa uznane za normalna stawke. Nie uznana stawka powoduje nie spelnienie przepisow, a tym samym brak mozliwosci ze strony A-kasse wyplaty zapomogi. A-kasse nie sa zobowiazane informowac pracownikow o takiej stawce, ktroej normalnie w Danii nie ma, poza wiadomymi pracodawcami. Zaden dunczyk nie pracuje za 60 kr./godzina., a to, ze niektorzy rodacy na to sie zgadzaja, to ich prywatna sprawa a nie A-kasse. A-kasse ma obowiazek przestrzegania przepisow, a przepis nie uznaje tej stawki.

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sty 2012, 12:42:18 »
60 dkk na godzine BRUTTO :o
To już na czysto wychodzi tyle co w polsce ???

Offline marekiania

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sty 2012, 12:44:42 »
Jednak jestem zdania ze podczas rejestracji w a kasie podczas ktorej zostala pokazana umowa na te 60 kr. powinienem zostac powiadomiony ze umowa ta nie daje mi przywileju jakim jest a kasa.Niestety to sie nie stalo i placilem.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sty 2012, 13:24:18 »
mareiania:Oczywiscie mozeszmiec takie zdanie, ze obowiazkiem A-kasse jest informowanie o takim kontrakcie, ale nie zapominja, ze Ty rowniez masz/powinienes miec obowiazek dowiadywania sie o swoich prawach i obowiazkach. Tak jest w kazdej dziedzinie wspolczesnego zycia/demokracji Pracodawca, szef, urzad, Skat, komuna itp. nie musi o wszystkim informowac, co nie oznacza, zezwlania Cie to obowiazku przestrzegania pewnych przepisow. W tej sytuacji dochod 60 kr/godz. to nieprzestrzeganie przepisow zaerowni przez pracodawce ale i w dyzej mierze przez Ciebie. Oczywiscie mozesz pracowac za taka stawke i placicpodatek (Skat nie ma nic wspolnego ze stawka), bedac swiadomym, ze A-kassa takiej stawki nie uznaje. wiele otym pisalo sie w mediach oraz kilkakrotnie tutaj na forum, przestrzegajac o stawkach do 60 kr. jako "nielegalncyh"dla A-kasse. Pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sty 2012, 13:24:18 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21595
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
UWAGA na pasazerow

Zaczęty przez mikmi03Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4