poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przestój w pracy a pieniądze z A-kasse  (Przeczytany 11424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Przestój w pracy a pieniądze z A-kasse
« dnia: 13 Sty 2012, 20:17:05 »
Mój znajomy dowiedział się od swojego pracodawcy, że będzie miesięczny przestój w pracy ze względu, że firma nie będzie miała zleceń na swoją działalność. Poinformował ich, że na spotkaniu z pracownikami w poniedziałek zasugeruje przejście na A-kasse na ten okres. O ile o regułach otrzymania A-kasse w przypadku całkowitej utraty pracy można dowiedzieć się dużo, wiedza jest ogólnie dostępna, to w tym przypadku jest znikoma.
Tu rodzi się pytanie, jakie są reguły kotrzystania z takiego zasiłku z A-kasse? Jak to się nazywa po duńsku? Jak to się odbywa od strony technicznej? Czy trzeba powiadomić Jobcenter? Pracownicy, którzy mieli do czynienia z podobną sytuacją wcześniej mówią, że wszystko załatwi pracodawca ale ja byłbym ostrożny z tym zapewnieniem. Proszę osoby, które miały styczność z taką sytuacją o informację.

[Posted on: 13 Sty 2012, 14:19:47]

;) Widzę, że raczej nilkt nie miał stycznośći z problemem, ale może ktoś coś wie i coś przybliży.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Przestój w pracy a pieniądze z A-kasse
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sty 2012, 21:07:54 »
jesli jestes czlonkiem A-kasse nic sie nie martw. Po otrzymaniu na pismie informacji o postoju, zglos sie do nich.
 Warunkiem jest to, ze masz prawo do zasilku.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sty 2012, 21:13:52 »
Acha to pracodawca powinien mi dać kwit o przestoju. Dalej procedura jak przy całkowitej utracie pracy, jobcenter rejestracja i potem a-kasse czy tylko a-kasse? Czy trzeba będąc na tym dopełniać obowiązków szukania pracy, stawiania się do jobcenter i a-kasse itp? Chodzi mi czy procedura jest taka sama czy odmienna?

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sty 2012, 07:57:17 »
jesli jestes czlonkiem A-kasse nic sie nie martw. Po otrzymaniu na pismie informacji o postoju, zglos sie do nich.
 Warunkiem jest to, ze masz prawo do zasilku.

zapomnialam dodac, ze jesli masz niewykorzystany urlop, to najpierw go musisz wykorzystac podczas przestoju, a dopabuse potem dostaniesz a kasse, ale tam sie zglaszasz w pierwszym dniu braku pracy.
Nie wiem czy  wszyscy wiedza, ze jesli pracowali na caly etat i pracodawca zmiejszyl im ilosc godzin, to tez nalezy sie doplata z Akasse przez 6 miesiecy

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sty 2012, 14:42:16 »
Dzięki faja za twoje info  ;D.

Znam dobrze procedurę obowiązującą przy utracie pracy (wypowiedzenie pracy), ale jak jest dokładnie w sytuacji okresowego przestoju w pracy? Czy procedura jest dokładnie taka sama (rejestracja w Jobcenter, 3 tygodnie na stworzenie CV w bazie Jobnet.dk, następnie wizyta w A-kasse, szukanie pracy, prowadzenie Jobsøgningskema - aplikowanie na minimum 2 wolne oferty pracy w tygodniu, zgłaszanie się na spotkania w Jobcenter i A-kasse itp)? Czy jest to jakaś ograniczona w aktywności poszukiwania pracy forma czasowego braku pracy bez pewny obowiązków bo przecież wiadomo, że powrót do pracy będzie za miesiąc? Tu pajawiają się pytanka. Czy ta forma bezrobocia okresowqego to też dagpenge czy nazywa się inaczej?

Troszkę jest tych pytań ale myślałem, że ktoś opisze procedurę, na pewno przydałoby się na forum dla potomnych także  ;D.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sty 2012, 14:57:54 »
Przeciez kazdy moze sie spytac we wlasnej A kassie i dostanie wiadomosci i aktualne i z pierwszej reki. Po co opowiadac na forum jak to bylo w jakims tam konkretnym przypadku, to tak jak i z dagpenge - jeden dostanie od razu i bez problemu a drugi wcale bo to dwie rózne sytuacje.

Zamiast opowiadac sobie historie: a mój szwagier to tak zrobil...a u mnie tak bylo...a bratanica sasiadki...Najprosciej zasiegnac informacji w A kassie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sty 2012, 15:26:45 »
Przeciez kazdy moze sie spytac we wlasnej A kassie i dostanie wiadomosci i aktualne i z pierwszej reki. Po co opowiadac na forum jak to bylo w jakims tam konkretnym przypadku, to tak jak i z dagpenge - jeden dostanie od razu i bez problemu a drugi wcale bo to dwie rózne sytuacje.

Zamiast opowiadac sobie historie: a mój szwagier to tak zrobil...a u mnie tak bylo...a bratanica sasiadki...Najprosciej zasiegnac informacji w A kassie.

Dzięki bardzo za sugestie, dawno o tym pomyślałem, przyjdzie czas i na to  ;D. Ty @ae@ jak zwykle wypowiedź w znanym nam wszystkim stylu (bez urazy) ;D. Chyba po to jest forum aby posiąść jakąś wstępną wiedzę przed rozmową z odpowiednią instytucją.  Miłego popołudnia  ;D.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sty 2012, 15:26:45 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sty 2012, 17:21:09 »
Dodam, ze procedura szukania pracy itp. nie jest aktualna, jezeli tylko jest mowa o przestokju w pracy w konkretnie okreslonym okresie jak napisales 1 miesiac. Dunski sysem jest znany ze swojej elastycznosci. Pracodawca moze "wyslac" pracownika na bezrobocie ze wzgledu na vejrlige forhold, to znaczy warunki atmosferyczne. To tak na marginesie. Z jednej strony zgadzam sie z Greg, ale zauwazylem, ze chyba raczej to ty co szukasz uzupelnienia swojej wiedzy o podatkach w pewnych celech, np. byc moze udzielania porad itp. - cel byc moze szlachetny  ;), ale przyznaje rowniez racje drugiej osobie, ktora pisze, ze przeciez najlatwiej zapytac w A-kasse, poniewaz kazda sprawajest sprawa indywidualna. 

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sty 2012, 17:47:23 »
Do greg1969 - ja pisze wiec mój styl  ;)

Ta wstepna wiedza z forum, te opowiesci o szwagrze, ciotce i znajomych, w 99% nie daje nic a tylko gmatwa, wprowadza zamieszanie albo wrecz szkodzi.

Dlatego uwazam ze bardzo wazne jest zeby zdawac sobie sprawe ze odpowiedzi na forum to tylko gdybanie, opowiadanie co sie gdzies slyszalo, co spotkalo szwagra itp itd  ( ekscl. Roga - ale i on powtarza za kazdym razem ze kazdy przypadek jest inny)
Wazne jest zeby nie przyjmowac wszystkiego co tu ludzie pisza  ale pytac "u zródla".

Jesli pytanie o rodzine, zapomoge, dodatek - do komuny, www.borger.dk, www.google.dk, dagpenge, zwolnienia, podwyzki - wlasna A kassa.

Ktos tu nie tak dawno pytal o podwyzki - zobacz ile róznych odpowiedzi dostal. Czy czegos z sie z tych odpowiedzi dowiedzial? Daja - nie daja - u mnie dali - u mnie daja co roku.... ;D Co mu to pomoglo ? Duze nic.  :)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sty 2012, 19:36:55 »
.....Z jednej strony zgadzam sie z Greg, ale zauwazylem, ze chyba raczej to ty co szukasz uzupelnienia swojej wiedzy o podatkach w pewnych celech, np. byc moze udzielania porad itp. - cel byc moze szlachetny  ;)..........

Powiedzmy, że konfrontuję swoja wiedzę, jej nigdy nie za dużo a lubię wiedzieć, tak dla siebie, nie wiadomo kiedy się przyda ;D. Tak na marginesie, roga czyżbyś obawiał się konkurencji  ;D, nie martw się ja Ci do pięt nie dorastam pod względem wiedzy o podatkach ;D.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sty 2012, 17:29:51 »
Byłem dziś w Krifa dowiedzieć się co i jak z tym przestojem. W moim kontrakcie jest zapis o miesięcznym wypowiedzeniu więc są dwa wyjścia ...........Pierwsze szef musi mi płacić jeszcze ten miesiąc ............. drugie jeżeli odejdę za porozumieniem stron to szef płacić oczywiście nie musi , ale A-kasse za okres 3 tygodni też nie zapłaci ........ Oczywiście rozmawialiśmy o jakimś bliżej niesprecyzowanym czasowo przestoju.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sty 2012, 19:17:59 »
Dzięki vordingborg. Wczoraj przerobiony został temat. Przestój w pracy jest traktowany na takich samych zasadach jak utrata całkowita pracy więc obowiązują reguły jak przy wypowiedzeniu warunków pracy (zwolnieniu z pracy).

......procedura jest dokładnie taka sama (rejestracja w Jobcenter, 3 tygodnie na stworzenie CV w bazie Jobnet.dk, następnie wizyta w A-kasse, szukanie pracy, prowadzenie Jobsøgningskema - aplikowanie na minimum 2 wolne oferty pracy w tygodniu, zgłaszanie się na spotkania w Jobcenter i A-kasse itp)......

Procedura dokładnie taka jak powyżej w cytacie.

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sty 2012, 13:08:22 »
Cytuj (zaznaczone)
zapomnialam dodac, ze jesli masz niewykorzystany urlop, to najpierw go musisz wykorzystac podczas przestoju, a dopabuse potem dostaniesz a kasse
Rozumiem ze nalezy wykorzystac urlop a co za tym idzie odebrac pieniadze z ferie a  co w przypadku kiedy przestoj jest np w lutym??
Jak wtedy wykorzystac urlop?? skoro ferie jest wyplacane od maja.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sty 2012, 14:08:19 »
Rozumiem ze nalezy wykorzystac urlop a co za tym idzie odebrac pieniadze z ferie a  co w przypadku kiedy przestoj jest np w lutym??
Jak wtedy wykorzystac urlop?? skoro ferie jest wyplacane od maja.

Chodzi o to, ze jesli masz ferie niewykorzystane za ten okres rozliczeniowy czyli od 01.05.2011 do 30.04.2012 (pieniadze wypracowane w 2010 roku). Niektorzy moze jeszcze maja urlop nie wykorzystany. Jesli caly wykorzystales to problemu nie ma.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sty 2012, 15:47:57 »
problemu nie ma jesli faktycznie byles na urlopie i nie dostawales wtedy løn, ale jesli tylko wziales kase, a caly okres pracowales nie dostaniesz kaski, akasse sprawdza lønsedler

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sty 2012, 15:47:57 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13368
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26663
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17950
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31894
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18674
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir