poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: potrzebna porada  (Przeczytany 2280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joasia889

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
potrzebna porada
« dnia: 13 Sty 2012, 20:51:28 »
Witam! Pracowałam przy sprzątaniu,miałam umowę na 3 miesiące. Mój pracodawca wypowiedział mi umowę o pracę dzień przed jej wygaśnięciem. Informując mnie o tym iż za dwa tygodnie sporządzi mi nową umowę. Nadal pracowałam bez umowy około 3 tygodnie i doszło do wypadku w pracy. Sprzątałam mieszkanie silnym środkiem : Flyddene ph 14. Robiłam w normalnych krótkich rękawiczkach i doszło do poparzenia skóry przedramienia. Pojechałam na pogotowie tam mnie przebadali i kazali mi trzymać rękę pod wodą przez 48 godzin. Okazało się ,że owy środek jest silnie żrącą substancją prawie jak Kwas! O czym mój pracodawca mnie nie poinformował i nie dał mi wymaganej odzieży ochronnej . Mogłam stracić rękę gdybym się nie zgłosiła na pogotowie, ponieważ ten środek wrzera się w skórę w ciągu paru godzin i sieje spustoszenie pod skórą i w kościach. Problem polega na tym ,że mój szanowny pracodawca nie zrobił mi nowej umowy tak jak wcześniej obiecał i ,że teraz nie wiem co robić . Zrobiłam zgłoszenie do urzędu w KBH , że doszło do wypadku w pracy,ale według mnie to za mało! Takich ludzi jak mój Były pracodawca powinni oskarżać i obciążyć karą chociażby za to że wszystkiego się wypiera i mowi ,że to nic takiego się nie stało. Ktoś mi powiedział dziś , że ponoć można zażądać od pracodawcy zadość uczynienia i odszkodowania w wysokości 10.000 Kr.  Czy ktoś się orientuje w temacie jak takie sprawy się mają w rzeczywistości ?? Proszę o porady . Pozdrawiam

poloniainfo.dk

potrzebna porada
« dnia: 13 Sty 2012, 20:51:28 »

Potrzebna pomoc mechanika!!

Zaczęty przez Kamil691Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3227
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2008, 17:21:31
wysłana przez mary_79
potrzebna pomoc

Zaczęty przez VIOLADział Pomoc!

Odpowiedzi: 4