poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy oplaca sie placic efterlon ?  (Przeczytany 5201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mmdk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Czy oplaca sie placic efterlon ?
« dnia: 17 Wrz 2011, 18:31:06 »
Witam!

Niedlugo koncze 30 lat i dostalem informacje ze zwiazkow zawodowych ze moge zaczac placic na efterlon. Problem polega na tym ze prawdopodobnie nie bedzie mozliwosci wczesniejszego przejscia na emeryture. Zastanawiam sie czy lepiej nie zostawic sobie tych pieniedzy na koncie. Z tego co slyszalem to jesli zlikiwiduja calkiem efterlon to oddadza pieniadze ale niestety pomniejszone o podatek. Czy ma ktos jakies dodatkowe informacje ?

nutka53

• Gość
Odp: Czy oplaca sie placic efterlon ?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Wrz 2011, 23:44:57 »
Obiecywali ze jak beda zwracac pieniadze to nie beda pomniejszone o podatek. Ja wplacam bo jest to dla mnie korzystne gdyz moj pracodawca doplaca mi do tych pieniedzy duzo wiecej niz odciagane jest na ten cel z mojej pensji. Nie jestem pewna lecz chyba ja place 1/3 a zaklad pracy 2/3 doplaca.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrz 2011, 08:33:42 »
Wyjasni mi ktos dokladniej czym jest efterlon? Wydawalo mi sie, ze to wczesniejsza emerytura, tylko nie wiedzialem, ze trzeba placic na nia skladki. Ponadto zdziwila mnie wypowiedz nutki, poniewaz ja mam dodatkową emeryturę z PFA z czego ja oplacam  1/3 skladki (4% wartosci miesiecznej pensji) pracodawca pozostałe 2/3 (8% wartosci pensji). Myslalem, ze tu chodzi o zwykla dodatkową emeryturę. Hmm?

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrz 2011, 22:29:08 »
Efterløn to jest wczesniejsza emerytura, ktora  chyba bedzie zniesiona. Wplacali na nia wszyscy od 10 lat i ci, ktorzy wplacali przez caly okres 10 lat maja na koncie 60 tys. koron, ktore otrzyma sie, bez opodatkowania,  gdy oficjalnie zniesiona zostanie wczesniejsza emerytura. Bylo to swiadczenie dodatkowe do wczesniejszej emerytury.

Jesli Ty wplacasz na emeryture prywatna to gdy zrezygnujesz to wklad zostanie opodatkowany i wyplacony.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Wrz 2011, 23:26:29 »
Efterløn to jest wczesniejsza emerytura, ktora  chyba bedzie zniesiona. Wplacali na nia wszyscy od 10 lat i ci, ktorzy wplacali przez caly okres 10 lat maja na koncie 60 tys. koron, ktore otrzyma sie, bez opodatkowania,  gdy oficjalnie zniesiona zostanie wczesniejsza emerytura. Bylo to swiadczenie dodatkowe do wczesniejszej emerytury.

Jesli Ty wplacasz na emeryture prywatna to gdy zrezygnujesz to wklad zostanie opodatkowany i wyplacony.

??? ???
Swiadczenie dodatkowe do wczesniejszej emerytury. Zadne dodatkowe swiadczenie. Jest to poprostu wczesniejsza emerytura.
Wplacali na nia wszyscy - nie, nie wszyscy.
Jezeli zostanie zniesiona otrzyma sie swoje pieniadze bez opodatkowania - tak naprawde do konca nie wiadomo. Wplacana kwota byla ulga podatkowa, a wiec nie sadze, ze rzad odda cala wplacona kwote  korzysci podatkowe.
Pracodawca nie doplaca do skladki na efterløn ! Pomylilas z funduszem emerytalnym/pensionskasse   

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrz 2011, 23:48:50 »
Mialam na mysli efterlønsordning, ktory jak mi sie zdawalo jest swiadczeniem dodatkowym do wczesniejszej emerytury lecz jej nie zastepuje.  I piszac o tym ze bedzie wyplacany bez opodatkowania kabusewalam sie informacjami z gazet http://www.bt.dk/penge/efterloensfinte-giver-dig-op-til-71.000-kroner-skattefrit

Offline mmdk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Wrz 2011, 07:53:31 »
Czyli placic czy nie placic- oto jest pytanie ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Wrz 2011, 07:53:31 »

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Wrz 2011, 11:45:16 »
nie płacić i najlepiej już teraz zacząć się samemuu zabezpieczać na przyszłość. odkładać inwestować,  chodźby w bezpieczne lokaty. 
nie wiadomo czy wiek emerytalny nie podniesie się do chorych poziomów. np 80 lat:) albo czy w systemie będą jakie kolwiek dla na pieniądze jak przyjdzie kryzys tysiąclecia.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrz 2011, 13:03:48 »
Mialam na mysli efterlønsordning, ktory jak mi sie zdawalo jest swiadczeniem dodatkowym do wczesniejszej emerytury lecz jej nie zastepuje.  I piszac o tym ze bedzie wyplacany bez opodatkowania kabusewalam sie informacjami z gazet http://www.bt.dk/penge/efterloensfinte-giver-dig-op-til-71.000-kroner-skattefrit

Efterlønsordning = Efterløn. Nie jest dodatkowym swiadczeniem do wczesniejszej emerytury. Wczesniejsza emerytura to wlasnie Efterløn. Po upylwie okresu na Efterløn i po osiagnieciu wieku emerytalnego przechodzi sie na emeryture Folkepension
ktora nalezy sie kazdemu dunczykowi w pelnym wymiarze + rozne uzupelniajace emerytury prywatne (pensionsordninger)

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Wrz 2011, 17:58:01 »
Uzytkownik czbnhzw napisal to co jest najwazniejsze: nie placic i samemu sie zabezpieczac . To jest naprawde bardzo dobra rada.

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sty 2012, 22:19:12 »
Witam,

Czy mozecie napisac wiecej o reformie efterlon
Ponizej wklejam link
pytanie odnosnie tabeli
w tabeli np osoby urodzone do 1976 beda mogly isc na efterlon w wieku 67 lat a na pelna emeryture w wieku 70lat

http://bm.dk/Beskaeftigelsesomraadet/Ydelser/Efterloen/En%20trearig%20efterlon/Hovedelementerne%20i%20den%20nye%20treaarige%20efterloen.aspx

Kolejne pytanie odnosnie linku ponizej
Czy tu jest napisane ze osoby urodzone po 1971 beda zapytane w roku 2012 miedzy kwietniem a padziernikiem czy zostaja przy efterlon czy nie
Jesli zrezygnuja co sie stanie z ich juz wplaconymi pieniazkami

http://bm.dk/Beskaeftigelsesomraadet/Ydelser/Efterloen/Hvad%20betyder%20reformen%20for%20dig/Efter%201970.aspx

Prosze o pomoc

dziekuje

[Posted on: 10 Sty 2012, 23:13:51]

czy ktos cos wie w tym temacie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sty 2012, 22:19:12 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26677
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17941
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39597
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19017
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?