Nie jest tak do konca.
1. Jezeli chodzi o zywnosc to chodzi przede wszytskim o smaki.
Duczycy takiego twarogu nie lubia, jest to specjal wybitnie polski (moze jeszcze, ktoregos z innych krajow slowianskich).
Trudno wymagac by dostosowywali sie do mniejszosci narodowych.
2. Polowa z sieci hanlowych to sieci dyskontowe. Zalozeniem dyskontu jest najwezsza polka. Dyskont ma za zadanie dostraczac produkty w niskiej cenie. Na kazda grupe asortymentow jest przeznaczona okreslona liczba indeksow, totez wybiera sie produkty najbardziej popularne, najlepiej rotujace, by nie blokowac indeksu na "martwe dusze".
3. W supermarketach, w ktorych asortyment jest szerszy, jest juz lepiej. Aczkolwiek przed wprowadzeniem dodatkowego asortymentu blokuje ich popyt i rotacja produktow. NIe sadze by na twarozkach byly to jakies zawrotne wskazniki.
4. Kupcy w supermarketach szukaja produktow, o ktore pyta rynek. Widocznie rynek o nie nie pyta.
5. Produkty mleczne sa produktami krotkotrwalymi i tanimi, ich codzienna dystrybujaca wobec tego bylaby bardzo kosztowna, a zaden supermarket nie pozwoli sobie na dostawe produktow swiezych tylko raz w tygodniu.
6. Chemia gospodarcza - produkty z tego zakresu musza spelniac wymogi hypoalergiczne i hypoastmatyczne. NIe moga byc nadmiernie aromatyzowane, barwione. Wbrew pozorom dotyczy to nie tylko branzy dzieciecej.
7. C&A - na rynku bardzo mocno jest osadzony H&M. Firmy te sa bardzo podobne w zakresie strategii, asortymentu, cen.... Klient po prostu wybral. Osobisice uwazam, ze C&A jest jdnak bardziej "przasne", ale to moje prywatne odczucia.
Pisac bym mogla na ten temat jeszcze wiecej, z racji pracy, mam komputer pelen analiz dunskiego rynku.
Aczkolwiek nie zamierzam ich tu przedstawiac.
Pragne tylko zwrocic Wasza uwage, ze ubogosc rynku wynika z konkretnych uwarunkowan ekonomicznych, a nie ograniczenia Dunczykow.
Owszem, ze ich zachowania sa bezposrednio powiazane z zachowaniami rynku, ale nie az tak bezposrednio jak piszecie.
PS. Kiedys w pociagu spedzilam 6 godzin na rozmowie z biotechnologiem, ktory zrobil doktorat w dziedzinie mlecznej i pracuje w instytutcuie badawczym. Stwierdzil, ze mleko przetworzone w technologii UHT, jest jednynie napojem mlekopodobnym.