poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse  (Przeczytany 19078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline budowlaniec

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: A-kasse
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lis 2012, 06:01:23 »
Podczepiam sie pod temat.Obecnie jestem na wypowiedzeniu i wykozystuje zalegly urlop a po urlopie zasilek z a kasse.Teraz pytanie?Czy jest mozliwa taka opcja i ewentualnie jak to formalnie zalatwic.Po wykozystaniu urlopu zamiast zglosic sie do a kasse itd.Podjac prace za granica na czasowym kontrakcie a po zakonczeniu kontraktu powrot do dk i dopabuse wtedy caly program z a kasse od poczatku(chodzi o to zeby nie wypasc z rynku pracy w dk)

Offline ilnicki7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Lis 2012, 21:36:22 »
Podepnę się. Sprawa wygląda tak: Akase zacząłem płacić jeszcze w poprzedniej pracy, gdzie pracowałem po 2 - 4 dni w tygodniu i pobierają mi 680dkk razem ze związkami. Teraz mam roczny kontrakt na pełny etat i zarabiam około 18000 brutto. Czy powinienem więcej płacić akase??
Drugie pytanie: Co będzie z akasą jeśli planuje wyjazd na pół roku, po tym czasie wrócę do danii. Oczywiście mogę dalej opłacać akase w tym czasie, ale nie będę zatrudniony czy to będzie problem?? Wyjazd planuje na 2014 rok. Warunki do akasy będą spełnione ale nie mam zamiaru jej pobierać tylko chodzi o to by była kontynuacja jak już wrócę.
Z góry dzięki za odpowiedź

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lis 2012, 09:12:29 »
ta skladka (680kr)ktora placisz na akasse i zwiazki nie mowi czy jestes czesciowo ubezpieczony od bezrobocia czy moze masz pelne ubezpieczenie.
musisz koniecznie sprawdzic jakie masz ubezpieczenie:fuldtid czy deltid bo to jest bardzo wazne,teraz pracujesz na pelny etat i jesli placisz deltid to w przypadku utraty pracy nie wyplaca ci pelnej zapomogi .nie wiem czy znasz dunski -tu masz link ktory to tlumaczy http://www.krifa.dk/fs/kontingent/fuldtiddeltid.aspx
najlepiej skontaktuj sie ze swoja a-kasse bo ewentualnej zmiany ubezpieczenia musisz dokonac na wlasna prosbe

co do drugiego pytania -tak "na zapas" nie mozesz placic a-kasse bo muisz miec spelnione warunki: pracujesz albo pobierasz zasilek z a-kasse i jestes gotowy do podjecia pracy. nie wiem do jakiego kraju wyjezdzasz i czy ma ten wyjazd zwiazek z poszukiwaniem pracy bo jesli tak to masz opcje do wykorzystania ktora dotyczy sytuacji gdy nie masz pracy w dani ale pobierasz zasilkek z a-kasse .tu sa warunki:
A-kasse udland – når du er medlem af en a-kasse og er berettiget til at modtage dagpenge, kan du på visse betingelser tage dine dagpenge med til et andet EØS land. Det vil sige: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Letland, Lichtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig.A-kasse udland – det er desuden et krav, at du er aktivt jobsøgende i det land, du rejser til, og at du opfylder fire-ugers kravet, som betyder, at du har været tilmeldt dit lokale jobcenter og har stået til rådighed for arbejdsmarkedet i mindst fire uger. A-kasse udland – for at ansøge om at få dagpenge med til udlandet skal du udfylde en attest E 303, som tidligst må udfyldes fire uger før
http://www.akasseguiden.dk/regler/a-kasse-udland/
« Ostatnia zmiana: 18 Lis 2012, 09:24:09 wysłana przez nutka53 »

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lis 2012, 11:15:55 »
do ilnicki7
znalazlam informacje ze istnieje opcja zachowania a-kasse kiedy sie wyjezdza do innego kraju i nie bedzie sie tam pracowac ale chce sie zachowac czlonkostwo w a-kasse ,tylko ze to dotyczy a-kasse dla magistrow i ludzi z innymi tytulami wyzszych uczelni ale mozesz sprawdzic i zapytac czy twoja a-kasse tez ma taka opcje a jesli nie to jak masz tytul naukowy to mozesz przeniesc sie do a-kasse dla magistrow
Flytter du til udlandet, og ved du, at du ikke kommer til at arbejde under dit udlandsophold, kan du selv vælge, om du vil bevare dit medlemskab af MA eller ej. Det spiller ingen rolle, hvilket land du flytter til.http://www.ma-kasse.dk/ma-guiden/flytte-til-udlandet-og-ikke-arbejde/

Offline ilnicki7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Lis 2012, 12:45:16 »
Dzięki za pomoc. W takim razie udam się do biura dowiedzieć się więcej. Niestety Magistrem nie jestem ale jeszcze popytam co i jak. tylko trzeba czas znaleźć.
Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Lis 2012, 21:04:12 »
Po pierwsze magister A-kase obejmuje magistrow kierunkow humanistycznych, iformatycznych, nauk spolecznych, zdrowotnych, biologicznych.
Po drugie, jezeli sie nie skoncyzlo studiow w Danii, trzeba miec dyplom uznany w Danii.
Po trzecie, jak sie juz ma ten dyplom uznany w Danii, to trzeba pomyslnie przejsc proces weryfikacji.

Nie wiem ile trwa proces weryfikacji w Magister-A-kase, ale przyjaciolka w IDA (kasie dla inzynabusew) czekala 8 miesiecy.
Oczywiscie okres oczekiwania ostatecznie zaliczono jej do okresu czlonkowstwa, ale w sytuacji, gdy ktos jest na wypowiedzeniu, przeniesienie sie do kasy dla magistrow nie wiele pomoze.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #35 dnia: 18 Lis 2012, 21:04:12 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21631
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge na A-Kasse a praca jako vikar

Zaczęty przez pytttekDział Podatki

Odpowiedzi: 7