poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Chce sie zwolnic  (Przeczytany 17178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Chce sie zwolnic
« dnia: 26 Sty 2012, 19:04:48 »

Witam chce sie zwolnic z pracy jak to zrobic??mam dosyc:))

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
Odp: Chce sie zwolnic
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sty 2012, 19:06:53 »
Idz po podwyzke to moze sami Cie zwolnia :)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sty 2012, 19:17:40 »
Ze złamaną  kością śródstopia i na 5 tygodniowym zwolnieniu :-\ to pewnie pracujesz na czarno więc..... W czym problem kolego?

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sty 2012, 19:32:23 »
Pracuje legalnie,jestem na zwolnieniu,w tej chwili.Chodzi o to ze nic sie nie poprawia,nie mam władzy w palcach,lekarz w niczym mi nie pomaga nie wiem czy tak wszystkich traktują tu w dk??zjezdzam do pl na kilka dni i ide do lekarza fakt sytuacja w naszym kraju nie ciekawa ale lekrze napewno są w stanie więcej pomóc niz tu:)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sty 2012, 19:35:32 »
Czy to znaczy że chcesz się zwolnić ze zwolnienia lekarskiego ??? a może to efekt uboczny środków przeciwbólowych

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sty 2012, 19:41:12 »
Nie,napisze tak przed wypadkiem pracowałem fizycznie,lekarz dał 5tygodnizwolnienia, nogi jak postawiac nie mogłem tak nie moge,palce bez czucia,nie dostałem po złamaniu zadnych leków przeciw zakrzepowych,to po pierwsze,pod koniec zwolnienia mam isc na kontrole do lekarza,ktory ma stwierdzic czy moge pracowac,powie ze tak, a ja nadal nie bede mogł normalnie sie poruszac tym bardziej ze nie tylko duzo chodze w pracy ale duzo dzwigam wiadome ze obciązam nogę,to mnie ciekawi najbardziej.

Sluneczko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty 2012, 19:43:37 »
Pozdrawiam

Przeczytaj warunki zwolnienia w swoim kontrakcie. To znaczy, co ty masz zrobic, jezeli sie chcesz zwolnic. Naprz. czy masz swoje zwolnienie "napisac do pracodawcy" ,  ile dni przed skonczeniem pracy i tak dalej.

Hej hej  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty 2012, 19:43:37 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sty 2012, 19:44:04 »
Pracuje legalnie,jestem na zwolnieniu,w tej chwili.Chodzi o to ze nic sie nie poprawia,nie mam władzy w palcach,lekarz w niczym mi nie pomaga nie wiem czy tak wszystkich traktują tu w dk??zjezdzam do pl na kilka dni i ide do lekarza fakt sytuacja w naszym kraju nie ciekawa ale lekrze napewno są w stanie więcej pomóc niz tu:)

Strasznie mnie zmartwiła twoja historia! Rozumiem ,że głównym powodem twojej decyzji jest troska o zdrowie.
Nie wiem gdzie mieszkasz,ale może trzeba zmienić lekarza ...może ktoś podpowie gdzie w twojej okolicy jest sensowny lekarz(nie wiem czy dobrze to określam).Chodzi mi o takiego,który rzetelnie zajmie się twoim zdrowiem .Na forum podawano też namiary na polskich lekarzy.
No chyba,że to już jest ostateczna decyzja.   

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sty 2012, 19:52:21 »
Nie ostateczna,ale lepiej podchodzi  weterynarz do zwierząt niz tu lekarze do ludzi,w pracy czekają dzwonią pytają,bo nikt nie chce robic mojej roboty bo jest niewdzięczna i ciezka,a pracowac trzeba

[Posted on: 26 Sty 2012, 19:46:21]

W szpitalu,pytałem co dalej,kule na 4 tygodnie tak powiedziąl pierwszy specjalista,pozniej drugi powiedział ze musze probowac stawac na nogę to sie usmiałem do łez bo stopy nie moge nawet dotknąć

[Posted on: 26 Sty 2012, 19:48:19]

zamykam temat, zaufam naszym rodowitym specjalistom,napisze co i jak jak wroce z pl.
Dziekuje wszystkim:)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sty 2012, 19:54:25 »
Maxfit zastanów się co chcesz zrobić  ??? Zwolnić się z pracy gdzie tu sens  ???  W PL będziesz musiał płacić dolicz dojazd a taniej wyniesie cię prywatna wizyta w DK.  Lekarza w DK możesz spokojnie sobie zmienić jeżeli ci nie odpowiada.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Sty 2012, 19:57:02 »
MAXFIT pamiętam kiedy miałam problem z miesniami szyi ,nie potrafiłam utrzymać głowy przez 30 min.
Lekarze powiedzieli  mi ze nie mają czasu a na wizytę mogę liczyć za 4-5 dni. Na pogotowiu uważali ,że nie jest to przypadek nagły- do przychodni.W końcu ze łzami w oczach trafiłam do lekarza o ktorym nie była za dobra opinia.
Okazało się że SUPER człowiek ,przyjął od ręki .Wyprowadziła się z tej miejscowości,ale nie pozwoliłam sobie zmienić lekarza...mam naprawde baardzo daleko do niego i chociażby w nocy wiem że mogę na niego zawsze liczyć.
Robi badania takie ,jak trzeba ,i ile trzeba,dokładny wywiad...naprawdę super.

Szukaj innego lekarza ,nie patrz na odległość ! To twoje prawo!

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sty 2012, 20:16:02 »

Co do podstawowej duńskiej służby zdrowia - nie wypowiadam się, bo byłyby same bluzgi. Pojedź do Polski i idź do dobrego lekarza (tu też tacy się zdarzają ale jest to najwyższy szczebel hierarchii w szpitalach – a zanim tam trafisz sporo czasu upłynie a czytając to co piszesz myślę że w Twoich dolegliwościach czas może być też ważny). Zresztą – w Polsce może być to nawet lekarz na „3-”, i tak pewnie jego diagnoza i ewentualne skabusewania na dalsze badania będą dla Ciebie korzystniejsze, niż poleganie na duńskim lekarzu rodzinnym.
Jak się zwolnic? Piszesz „opsigelse” czyli wypowiedzenie (wystarczy pewnie jednozdaniowe, ale na wszelki wypadek wspomnij o stanie zdrowia), następnie czekasz do końca okresu wypowiedzenia, żegnasz się w pracy (palisz mosty lub nie – sam zadecydujesz), wracasz do domu. Kontaktujesz się z jobcenter (na którego stronie będziesz musiał klikać co tydzień „że aktywnie poszukujesz pracy”, kontaktujesz się ze swoją A-kassą; masz 3 tygodnie karencji kiedy to nie dostajesz żadnych pieniędzy a poźniej… przez 2 lata możesz sobie odpocząć uczestnicząc w różnych kursach w ramach „aktiveringu” (wysyłając 2-3 CV tygodniowo), dostajesz 11-13.000dkk na ręke i… tyle :)  ::)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sty 2012, 20:16:38 »
Choruj dalej i sami CIe zwolnia wedlug reguly 120 dni.
Jezeli Cie zwolnia masz prawo do A-kase, jezeli sie zwolnisz sam, nie masz.
No chyba, ze nie placisz A-kase, to faktycznie CI wszystko jedno.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sty 2012, 20:26:09 »
MAXFIT posłuchaj rady Jomir ,myslę że to jest najmądrzejsza rada tutaj!

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sty 2012, 20:29:30 »
Tez mamy lekarza niezbyt douczonego ,geja który nas lekcewazy (jest z Polski ;D) ,poszukaliśmy w weekend  LÆGEVAGT w naszej okolicy                                          i to był bardzo dobry ruch .Lekarza nie zmieniamy bo nastepny jest daleko ,a jak cos potrzeba bez naglych przypadkow to idziemy w niedziele spacerkiem do lægevagt i zawsze jest fachowa diagnoza               
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sty 2012, 20:29:30 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22033
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28106
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41463
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16774
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki