Bardzo polecam pyszną zapiekankę własnego pomysłu ( dla 4 osób). Dzisiaj ją robiłam na obiad i postanowiłam podzielić się przepisem z innymi. Mojej rodzince bardzo smakuje.
Składniki:
0,5 kg łososia ( 4 filety)
2 duże cebule
ok. 750 g ziemniaków ( ja daje 7-8 szt. Średnich)
0,5 kg szpinaku ( ja daje mrożony ale można dać i świeży)
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
cytryna, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
2-3 żółtka
4 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera, cheddara, tylżyckiego)
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
1.Filety z łososia przyprawić solą i pieprzem, a potem skropić odrobiną soku z cytryny. Zostawić na talerzu.
2.Ziemniaki lekko obgotować i pokroić w plastry.
3.Szpinak podsmażyć na patelni i dodać 2 ząbki czosnku. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
4.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w półksiężyce ( ja smażę ją z odrobiną Vegety ).
5.W żaroodpornym naczyniu wyłożyć na dno gotowy szpinak, następnie pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Na samym końcu ułożyć łososia.
6.Zrobić sos beszamelowy według przepisu poniżej.
Rozpuścić masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsypać mąkę, mieszać, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdjąć zasmażkę z ognia i rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postawić rondel na ogniu, wymienić rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadzić sos do wrzenia. Gotować go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodać połowę sera, doprawić szczyptą startej gałki, solą i pieprzem, wymieszać i odstawić, żeby trochę ostygł. Na koniec zahartować roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlać je powolutku do garnka, intensywnie ubijając rózgą do czasu, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamelem.
7.Zapiekankę zalać sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Piec w 200 º C przez ok 25-30 minut.
Smacznego
