poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Musaka  (Przeczytany 8560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RybkaWillego

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Wiadomości: 572
  • Reputacja: +28/-12
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Musaka
« dnia: 28 Sty 2012, 14:13:36 »
Przepis nie jest mój, ale robiłam tą musakę wiele razy i jest pyszna. Polecam.


Składniki:


1,5 kg niedużych młodych bakłażanów lub 90 dag bakłażanów i 70 dag ziemniaków, 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 60 dag dojrzałych pomidorów, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, po łyżeczce oregano i bazylii, pół szklanki oliwy (najlepiej extra vergine), pieprz l sól.

Na sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 2-3 żółtka, 4 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera, cheddara, tylżyckiego), gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Zacznij od bakłażanów lub ziemniaków

Umyte, ale nieobrane bakłażany (młodych nie trzeba obierać) pokrój w średniej grubości talarki, skosztuj odrobinę miąższu. Posól plastry, ułóż w durszlaku i odstaw, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po mniej więcej półgodzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papabusewym ręczniku. Oliwę mocno rozgrzej na dużej patelni. Nie zastępuj jej żadnym innym olejem, nawet bardzo szlachetnym, bo oliwa w dużej mierze decyduje o greckim charakterze i wspaniałym smaku tej potrawy. Smaż bakłażany partiami na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papabusewym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu wszystkich powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy, która przyda ci się za chwilę. Jeśli zdecydowałaś się wybrać polecaną przeze mnie wersję z ziemniakami, zacznij od nich. Wyszoruj wszystkie kartofle szczoteczką, wrzuć do osolonej wrzącej wody, ugotuj i odcedź. Gdy odparują i ostygną na tyle, że będziesz mogła utrzymać je w rękach, obierz je ze skórki, pokrój w dość grube plasterki i włóż do miseczki.

Przygotuj mięsne ragout

Pomidory płyciutko natnij na krzyż na czubkach ostrym nożem, włóż łyżką na minutę do garnka z wrzątkiem, a potem przełóż je na durszlak, przelej zimną bieżącą wodą i osącz. Zauważyłaś na pewno, że skórka w miejscu nacięcia odstaje teraz od miąższu? Dzięki temu bez trudu ściągniesz ją palcami. Pokrój obrane pomidory na cząstki i, lekko ściskając każdą z nich nad zlewem, pozbądź się nasion, a miąższ przełóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż razem w płaskim rondlu, delikatnie mieszając, na pozostałej oliwie. Kiedy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i jednocześnie rozdzielając je widelcem, żeby nie zbiło się w grudki. Jak tylko mielone lekko zbrązowieje, dodaj pomidory i koncentrat, wymieszaj wszystko i posól do smaku. Duś farsz na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 min. Na 2-3 min przed zdjęciem z ognia dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami (ideałem byłyby świeże) oraz pieprzem.

Ugotuj sos beszamelowy

Rozpuść masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsyp mąkę, mieszaj, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdejmij zasmażkę z ognia i rozprowadzaj wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw rondel na ogniu, wymień rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadź sos do wrzenia. Gotuj go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodaj połowę sera, dopraw szczyptą startej gałki, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec zahartuj roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlej je powolutku do garnka, intensywnie ubijając rózgą do czasu, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamelem.

Ułóż składniki w formie i zapiecz

Włącz piekarnik i ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany, mięso i na wierzch bakłażany, polej wszystko sosem. W wariancie alternatywnym środkową warstwę bakłażanów zastąp ziemniakami. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po upływie około 20 minut posyp ją resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie 40 min. Po wyjęciu pokrój musakę na prostokątne lub kwadratowe kawałki. Powinno ich być 6-8 - w zależności od tego, ilu mężczyzn lub dorastających chłopców zasiądzie do stołu. Dzieląc, pamiętaj, że musaka - jak to często bywa z takim smacznym jedzonkiem - jest wysokokaloryczna i ciężkostrawna. Dlatego polecałabym ci zaplanować ją na obiad, nie na kolację. Podajesz tę grecką zapiekankę w naczyniu, w którym się zapiekała. Nie musisz serwować żadnych dodatków, bo to kompletne danie jednogarnkowe, ale możesz postawić na stole koszyczek z pokrojoną bagietką lub ciabatą i sałatę z winegretem.

Można ją zrobić też w innych wersjach:

szybka - zamiast gotować beszamel, polewasz musakę szklanką śmietany roztrzepaną z 2 jajkami, doprawioną pieprzem i solą;

tania - dajesz jedną warstwę bakłażanów, a dwie ziemniaków lub zastępujesz bakłażany cukinią;

dietetyczna - mięso wołowo-wieprzowe zastępujesz mielonym indykiem lub cielęciną;

wegetariańska - zastępujesz mięso warzywami, na przykład duszonymi porami, papryką czy podsmażoną cukinią albo fenkułem.
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline seba08

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Wiadomości: 427
  • Reputacja: +19/-25
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Musaka
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sty 2012, 15:26:47 »
To samo tylko z obrazkami  ;D ;D ;D

[Posted on: 28 Sty 2012, 14:20:36]

http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy/1,116271,2906477.html
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline @ae@

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Wiadomości: 1794
  • Reputacja: +16/-12
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sty 2012, 15:30:52 »
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/index.php

Mozna znalezc ciekawe przepisy i rózne mozliwosci wyszukiwania.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline kaja83

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 51
  • Reputacja: +4/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sty 2012, 19:03:16 »
Rybka, ty tak kusisz i kusisz tymi smakolykami, a kiedy zaprosisz na degustacje :-D

Offline seba08

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Wiadomości: 427
  • Reputacja: +19/-25
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Musaka
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sty 2012, 19:19:42 »
Rybka, ty tak kusisz i kusisz tymi smakolykami, a kiedy zaprosisz na degustacje :-D
No własnie  :) skoro od Williego to raz by mogła zrobic poczęstunek ,juz nie mówie ze impreze ,dla wszystkich uzytkownikow Poloniainfo ;D
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline kaja83

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 51
  • Reputacja: +4/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sty 2012, 19:29:24 »
Jubii!!! Impreza u Rybki i Williego? Jestem ZA!!! ;D

Offline @ae@

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Wiadomości: 1794
  • Reputacja: +16/-12
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sty 2012, 19:33:48 »
O której godzinie mam przyjechac?  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

Odp: Musaka
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sty 2012, 19:33:48 »

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sty 2012, 19:59:05 »
Ja adres znam, to na ktora?;-) wez pod uwagw odleglosc :-P

Offline @ae@

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Wiadomości: 1794
  • Reputacja: +16/-12
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sty 2012, 21:08:49 »
Samoloty juz wynalezli, mam lapac wieczorny lot?  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sty 2012, 21:20:29 »
Taaaaa, odezwie sie jak juz wszystko zjedza  >:( ;D

Offline franek

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 73
  • Reputacja: +0/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Musaka
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Sty 2012, 12:20:54 »
kogo jest stac na baklazany w dobie kryzysu a nie lepiej spotkac sie w akropolu w kbh lub krecie bedzie moze fajniej

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Sty 2012, 13:30:15 »
Cos czuje, ze skoro Solvej sie wprasza, to impra musi byc odwolana :P :))

Pozdrawiam, ja dzis lazanie bede miala :) :P

Offline lukashero

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Wiadomości: 431
  • Reputacja: +25/-24
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Musaka
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Sty 2012, 17:09:29 »
Musaki nie bylo,ale zupa pomidorowa bardzo dobra ;D
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline RybkaWillego

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Wiadomości: 572
  • Reputacja: +28/-12
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Odp: Musaka
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sty 2012, 23:00:57 »
Dzięki :) Ciesze się, że smakowała :D
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline Cerradura

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Musaka
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lut 2012, 11:41:43 »
Zrobiłam było doskonałe! Bardzo smaczne, zjadłam jeszcze dodatkową porcję wieczorem. A jeśli wasze piekarniki elektryczne mają funkcję pary to polecam odgrzanie właśnie w ten sposób bo zachowuje się właściwą konsystencję i dodatkowo nie przypieka odgrzewanej porcji.  Następnym razem zobaczymy jak smakuje wersja dietetyczna następna w kolejności będzie wegetariańska, tania i na końcu szybka.

poloniainfo.dk

Odp: Musaka
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lut 2012, 11:41:43 »