poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kupno domu  (Przeczytany 6596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
kupno domu
« dnia: 31 Sty 2012, 07:54:53 »
Witam Wszystkich...
Pozdrowienia z zimnej i to nawet dosc baaaaaaaaaardzo polski..
mam pytanko dotyczace kupna domu..
widzialam przewinelo sie kilka watkow itd ale zazwyczaj wszyscy pytaja sie o kredyt itd..
mnie interesuje kupno domu za gotowke i jakie warunki ogolnie trzeba spelnic oraz jakie sa potem podatki za grunt itd....
z gory dzieki za odpowiedzi.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: kupno domu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sty 2012, 08:59:55 »
Warunkow jakichs wiekszych nie ma :) wybierasz, placisz, kupujesz.
Natomiast podatek zalezy od gminy, wielkosci gruntu i domu.
Przykladowo dom o wielkosci 150m kw., grunt 1200, wartosc nieruchomosci wedlug Skat  2,3 mln (przewartosciowanie pokryzysowe, bo przed kryzysem bylo 3,7 mln.) podatek 2 x 8000 koron (styczen i lipiec).
Aczkolwiek jak napisalam, wszystko zalezy od gminy, ktore same ustalaja wysokosc podatkow.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sty 2012, 10:47:46 »
Witam Wszystkich...
Pozdrowienia z zimnej i to nawet dosc baaaaaaaaaardzo polski..
mam pytanko dotyczace kupna domu..
widzialam przewinelo sie kilka watkow itd ale zazwyczaj wszyscy pytaja sie o kredyt itd..
mnie interesuje kupno domu za gotowke i jakie warunki ogolnie trzeba spelnic oraz jakie sa potem podatki za grunt itd....
z gory dzieki za odpowiedzi.
Ejendomsskat - podatek gruntowy (dzialka na ktorej stoi dom): gruntværdi, tak jak napisala Jomir, komuna ustala stawke,
Ejendomsværdiskat (podatek od wartosci nieruchomosci) 10 promili od wartosci do 3.040.000 kr. placisz w Skacie. wartosc ustala sie na podstawie najnizszej wartosci z 3 wycen Skatu, aktualnie wartosc na 1.1.2001+5%   

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sty 2012, 16:15:20 »
I badz przygotowany na pytanie ze SKAT - skad masz tyle pieniedzy? Czy masz dowód na legalne pochodzenie pieniedzy? A jesli to prezent od wujka - czy zaplaciles od tego podatek? Jesli miales dom w Polsce i sprzedales czy polska nieruchomosc byla opodatkowana w Danii? Itp, itd.

W jaki sposób technicznie to wyglada nie wiem, przychodzisz do banku sprzedajacego z walizka pieniedzy? Przelewasz z polskiego konta 2 miliony? Tu SKAT bedzie na pewno troszke ciekawski....

Radze najpierw porozmawiac z dobrym adwokatem

Powodzenia!
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sty 2012, 16:58:26 »
Grubo się zastanów przed zakupem, wszystko traci na wartości i końca nie widać. Dodatkowy minus  komuny jak moja wycwaniły się i pomimo utraty wartości  nieruchomości (15% w ciągu roku tak jest w moim przypadku)  Przysłali mi podatek wyższy o 15 stówek.  :P

A ponowie pytanie. Czy ktoś wie z czego naliczana jest kwota "Grundskatteloftvaerdi" z której bezpośrednio nalicza się podatek, bo mi wychodzi że z kosmosu  :)
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2012, 17:18:29 wysłana przez vordingborg »

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sty 2012, 17:49:31 »
ogolnie ja chce kupic nieruchomosc do generalnego remontu..te nie sa drogie a pieniadze bede miala ze sprzedazy domu w polsce...a co do mojej nieruchomosci w pl ona nie moze byc opodatkowana w danii..
gotowke mam z obowiazku pracy rowniez..
a poza tym po kilku miesiacach pobytu w polsce stwierdzam glosno i wyraznie ze nie ma tu do czego wracac...coraz gorzej sie dzieje...nawet otwierajac wlasny bussiness to jest wiecej niz 60 % ryzyka ze upadnie...
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sty 2012, 18:08:54 »
Tak też można pamiętaj tylko że niektóre prace np. instalacje el czy wodne powinny być wykonywane przez licencjonowane firmy a to drogo kosztuje, więc warto zwrócić na to uwagę przed zakupem  :) to może i stówkę zaoszczędzisz

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sty 2012, 18:08:54 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sty 2012, 18:24:34 »
...a co do mojej nieruchomosci w pl ona nie moze byc opodatkowana w danii..
gotowke mam z obowiazku pracy rowniez..

Placisz podatki w Danii? Mieszkasz w Danii?
https://www.borger.dk/Emner/oekonomi-skat-su/Skat/skat-af-ejendom/Sider/skat-af-fast-ejendom-i-udlandet.aspx?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sty 2012, 18:51:25 »
nie mieszkam na razie...mieszkalam a teraz zamierzam wrocic znowu tylko ze juz chyba na dluzej..ale najpierw musze sobie prace znalezc

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sty 2012, 18:53:17 »
vordingborg tu akurat mam zaprzyjazniona dunska firme jesli chodzi o el i hydraulike..maja wszyskie potrzebne pozwolenia itd..poza tym moj maz u nich pracowal jako podwykonawca wczesniej.. :)

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sty 2012, 21:57:01 »
Bardzo ciekawe co piszesz ze pieniadze ktore masz nie podlegaja opodatkowaniu. Mysle jednak ze @ae@ ma racje. Zanim przelejesz te pieniadze lub przywieziesz tu w walizce zastanow sie co powiesz w banku. Ja niedawno kupilam dom majac sporo gotowki. Niezle sie musielismy nagimnastykowac zanim je przelalismy do DK. Przede wszystkim skontaktowalismy sie z adwokatem no i w banku tez nam troche podpowiedzieli.
A jesli chodzi o samo posiadanie domu. Polecam. Wydatki wcale nie sa az takie duze, nawet z kredytem wychodzimy lepiej niz wynajmowalismy mieszkanie. No i jestes u siebie.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lut 2012, 07:57:27 »
z tego linku za duzo nie zalapalam..moj dunski jest hmmmmmm no comment a tak ogolnie czy mozecie mi przyblizyc jak cala procedura kupna domu wyglada?

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lut 2012, 15:09:24 »
A ja mam pytanie :

czy Ejendomsværdiskat (podatek od wartosci nieruchomosci) placi sie raz po kupnie domu czy placi sie to co roku???

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lut 2012, 15:16:43 »
2 razy w roku polowe kwoty.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lut 2012, 19:35:23 »
A ja mam pytanie :
czy Ejendomsværdiskat (podatek od wartosci nieruchomosci) placi sie raz po kupnie domu czy placi sie to co roku???

Jomir odpowiedziala ci mylac ejendomsskat z ejendomsværdiskat - tak sadze. Ejendomsskat, to podatek od wartosci gruntu/dzialki i placi sie 2 razy rocznie bezposrednio do komuny. Ejendomsværdiskat, to podatek od wartosci nieruchomosci i placi sie go razem z podatkiem od dochodu to zanczy w rolziczeni rocznym Årsopgørelse. Po wyliczeniu podatku od dochodow, Skat dolicza podatek od nieruchomosci = 1% od najnizszej wartosc wycenionej na 1.1.2001+5%, albo 1.1.2002 albo 1.10.2010.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lut 2012, 19:35:23 »

remont domu

Zaczęty przez Joachim 5Dział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6667
Ostatnia wiadomość 18 Lis 2009, 21:47:12
wysłana przez Joachim 5
Ubezpieczenie rodziny i domu

Zaczęty przez GajolDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7