Ogólne > Pomoc!
Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem
faja:
Bardzo Ci wpolczuje Aisak, ale chcialbym przytoczyc bardzo niekorzystne dla Ciebie przepisy unijne, ktore mowia,ze mieszkancy unii moga przebywac w kazdym kraju pod warunkiem, ze moga sie sami utrzymac.
Przebywasz w tym kraju bardzo krotko, zeby nabyc prawa do pomocy komuny, wiec raczej na to nie licz, a staraj sie sama znalezc mieszkanie, albo dogadac sie z partnerem, zebys mogla mieszkac u niego jeszcze troche.
Wiem, ze to co pisze nie spelnia twoich oczekiwan, ale jesli chcesz zostac w tym kraju, to takie sa realia.
Oczywiscie, zycze Ci najpomyslniejszego rozwiazania problemow i wiem, ze dasz rade.
Pozdrowienia
jens:
--- Cytat: aisak w 03 Lut 2012, 22:36:42 --- Wiele osob napisalo do mnie dobre slow, bardzo dziekuje wszystkim:). Naprawde fajne jest to, ze ludzie tak po prostu z glebi serca, bez zadnych korzysci staraja sie pomoc, natchnac otucha. Nawet nie wiecie ile dobrego dziala ludzka serdecznosc:).
Gdzies..., dawno KTOS bardzo madry powiedzial:
"Jesli jestescie bez grzechu, to pierwsi rzuccie kamienieniem..."
--- Koniec cytatu ---
chyba z wielkim bledem napisalas to kamieniem ,zamocno sie Anetko podniecasz ze masz tylu przytakujacych .uwazasz ze jedziesz na niktorych z grubej rury ,ale szkoda ze z tym swoim partnerem nie miałas takiej geby
aisak:
--- Cytat: Hildegarda w 05 Lut 2012, 06:17:16 ---Milosc jest rzecza bardzo kosztowna...a twoj dunski chlop po prostu nie wyrabia finansowo.
Nie zdawal sobie sprawy, ile wasze utrzymanie pochlonie. Jest jak najbardziej realny.
a teraz zima ciezka, extra ogrzewanie, moze i stare auto wysiadlo, a on wszystkie swoje oszczednosci wydal na was.
Powiedz tak szczerze, ile sie dolozylas do wpolnego budzetu domowego przez te 8 miesiecy? wtedy, kiedy mialas te dorywcze prace
Komuna tez was nie chce, bo przyznanie wam mieszkania laczy sie i z kaucja mieszkaniowa, dodatkiem do czynsu i event. innymi dodatkami.
--------------------
Piszace z poradami, abys sie wyniosla do KriseCenter nie maja zielonego pojecia z czym sie to laczy. Chlopak 12 letni nie bedzie sie bawil w piaskownicy, tylko bedzie szukal grona rowiesnikow.
I kogo tam znajdzie? stado tzw. nieprzystosowanych, z ciezkimi lancuchami na szyji i ulica jako pole dzialania. To idzie bardzo szybko i nie bedziesz wiedziala, kiedy twoj syn wymknie sie spod Twojej kontroli.
Nie pisze tego, tak oto sobie, ale z przerazenia czytaniem aktow sadowych. Czy wiesz ile dzieci samotnych matek (w tym polskich) ma zmarnowane zycie w ten sposob? Najpierw K.C., potem instytucje, a na koncu wroki wiezienia i deportacje z Danii.
------------------
Czy nie mozesz przeczekac jeszcze dobre 3 miesiace, tak abys miala 3 wyplaty na pismie?
Nie mozesz uzgodnic 3 miesiace bycia u swojego partnera placac mu wyznaczona sume, a w tym czasie szukac malutkiego mieszkania bez pomocy komuny? (wszedzie trzeba zaplacic depositum)
Nadal jest to dla mnie czarna magia, jak z tego co zarobisz ca. 8000 kr brutto za 20 godz. tygodniowo, minus skat, AM, ATP chcesz was utrzymac
Kiedy Twoj syn zacznie 13 rok zycia bedziesz mogla go wyslac z gazetami (ok. 1000 kr na miesiac)
--- Koniec cytatu ---
Dziekuje, wezme twoje uwagi pod rozwage. Nie pije, nie pale, nie prowadze rozrywkowego trybu zycia. Wystarczy...
aisak:
--- Cytat: @ae@ w 05 Lut 2012, 09:57:54 ---
mam w zwiazku z moja sytaucja kilka pytan, tylko jeszcze wyjasnie. ja potrzebuje nie jakiejs stalej opieki finansowej czy czegos takiego. Nie jestem niedolezna ani leniwa. chodzi mi tylko o to, by dostac jak najszybciej male 40 m , 2 pokojowe mieszkanie w Ishoj lub okolicy, zeby moj syn nie musial znowu po zmianie kraju teraz zmieniac szkoly, toez:1. Jak mam uzasadnic wniosek, skad go pobrac itp o przydzielenie mi mieszkania, czy sa na to jakies przepisy, ze osobie w mojej sytacji nalezy sie pierszenstwo? nadmienie, ze od pocztku pobytu w Danii pracowalam jako vikar w jednej z agencji pracy tymczasowej. Pracy stalej nie mialam naprawde nie z lenistwa...
Masz prace, jestes zdrowa, syn nie jest malutkim niemowlakiem, mieszkania w okolicach Kopenhagi tez sa, wiec szanse na "dostanie" mieszkania nie sa zbyt duze, szukaj sama. Nie mozesz stawiac komunie warunków - chce mieszkanie tylko w Ishøj bo tak mi pasuje.
Musisz miec na czynsz i przedplate. Masz oszczednosci?
Czy osobie w twojej sytuacji nalezy sie pierwszenstwo - w Danii nie ma czegos takiego jak " nalezy sie" kazda przypadek jest oceniany indywidualnie. Kto jest bardziej potrzebujacy .
2. Czy kommne jest mi w stanie pomoc tylko z "wystartowaniem" w nowe zycie- moze jakis zasilek na dziecko, dodatek do czynszu, do czego mam prawo i jak sie o to ubiegac?
Czy syn ma alimenty od ojca z Polski? Dostawalas børnepenge a teraz nie - dzwon do komuny i pytaj dlaczego. Børnepenge nie maja nic wspólnego z praca jako vikar. Chyba ze to cos zwiazanego z tym nowym przepisem z 1.01.2012 ale nie wiem czy to tez dotyczy obywateli EU. Pytaj w komunie.
Doplata do czynszu owszem - ale najpierw musisz sobie znalezc mieszkanie.
Dodatkowy zasilek na dziecko - owszem ale dopabuse jak bedziesz "samotna matka" czyli jak wyprowadzisz sie od swojego partnera. Dopóki macie wsólny adres dodatkowy zasilek nie przysluguje.
Moze to dziwnie wyglada, ze ja sie tak dopominam o jakies zasilki itp, ale prosze mi wierzyc transport, zakup podstawowych nawet uzywanych mebli troche kosztuje... staram sie myslec racjonalnie, bo to mnie teraz ratuje....Mam prace, mimo ze troche inna niz w Polsce:), mysle, ze bedzie dobrze:)
Wszystko kosztuje, tu masz racje, szukaj pracy, wiecej godzin, inne firmy itp itd.
Inna rada - skontaktuj sie z krisecenter, opowiedz co i jak, ze moze bedziesz zmuszona do ich pomocy, oni znaja przepisy i paragrafy moze cos podpowiedza?
Jeszcze inna rada - nie czkaj na pomoc z komuny i na to ze oni zaplaca, dofinansuja, znajda mieszkanie itp itd Szukaj rozwiazan sama - masz moze cos w Polsce co moglabys "spieniezyc" i miec na przedplate do mieszkania? Szukaj w Blå avis, czytaj ogloszenia w supermarketach.
Przelicz zasoby finanasowe - ile zarabisz, ile wynosza alimenty z Polski, ile dostajesz børnepenge w Danii, ile bedziesz musiala miec na jedzenie, ile mozesz wydac na czynsz? Jesli ci wyjdzie ze na czynsz masz 1200 kr to raczej nie 2 pokojowe mieszkanie a cos o wiele mniejszego.
P.S A moze przeprowadzka do innej, dalszej, tanszej komuny?
Pamietaj ze ogrzewanie i elektrycznosc tez kosztuje.
Powodzenia
--- Koniec cytatu ---
Dzieki za konkretne rady, bardzo sie przydadza:). ishoj to nie moj wymysl, po prostu wolalabym synowi nie fundowac kolejnej zmiany w zyciu. Mimo ze nie okazuje tego, wiem, ze jest "skolowany " sytuacja. A ja mam ogromne poczucie winy z tego powodu, ale paradoksalnie to dodaje mi sily do walki o nasza wspolna przyszlosc w Danii:).
ja jestem typem "aktywnym" i nie czekam az mi komuna z nieba da mieszkanie, caly czas intensywnie szukam na roznych dunskich portalach boligselskab, w tygodniu przejde sie do spoldzielni mieszkaniowych w Ishoj, jest tu kila, kolezanka dostala rok temu mieszkanie po 1 miesiacu oczekiwania z czynszem 3900, wiec jest jakas nadzieja:)
Alimentow na syna nie pobieralam w Polsce, zadnego zasilku alimentacyjnego rowniez. Czy jest szansa, ze cos takiego moge otrzymac w Danii? Zaznaczam, w Polsce alimenty od bylego meza i ojca dziecka sa uznane przez komornika za niesciagalne-mam na to pismo urzedowe.
Nie dostawalam børnepenge, dostalam tylko decyzje na pismie we wrzesniu ubieglego roku , ze mi je przyznano, ale pieniazki nie przeszly ani w pazdzierniku, ani teraz...
Ja zdaje sobie sprawe z tego, ze moge otrzymac pewne "bonusy" finansowe ale z opoznieniem, tzn moze nawet kilka miesiecy po wyprowadzeniu sie od mojego ex. Dlatego rozgladam sie caly czas za dodatkowa praca-moge udzielac korepetycji po pracy lub w weekendy, moze znajda sie chetni?:)
Jesli ktos ma "namiary" na spoldzielnie tu w poblizu ishoj, w ktorej nie czeka sie lata na mieszkanie, prosze uprzejmie o kontakt ze mna:)
I jeszcze raz wszystkim chcialabym serdecznie podziekowac. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak slowa otuchy dodaja czlowiekowi energii i zapalu do dzialania. DZIEKI :)!!!!!!!
aisak:
--- Cytat: jens w 05 Lut 2012, 18:07:26 ---chyba z wielkim bledem napisalas to kamieniem ,zamocno sie Anetko podniecasz ze masz tylu przytakujacych .uwazasz ze jedziesz na niktorych z grubej rury ,ale szkoda ze z tym swoim partnerem nie miałas takiej geby
--- Koniec cytatu ---
Zastanawiam sie, jaki ty masz w tym interes? My sie chyba nie znamy. Co ci Anetka zrobila- nie wiem i wiedziec nie chce. Ty mi sie wydajesz takim , co to "z grubej rury" oraz " z geba". Wspolczuje "twojej" (rozumiem ex..) Anetce...
Milego
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej