Ogólne > Podatki
zasiłek rodzinny
Gośka:
Mam pytanie.Czy w Danii jest coś takiego jak zasiłek rodzinny.Mój mąz podpisał umowę na rok ja jestem w Polsce z dwójką dzieci 15 i 4 lata pracuję ale nie pobieram zasiłku.Czy jemu coś się tam należy, bo słyszałam że tak? Proszę o odpowiedź.Z góry dziękuję.
Grzegorz_Odense:
.
Jezeli dzieci sa w Polsce to w/g mojej logiki na pewno sie zasilek rodzinny zwany tutaj børnepenge nie nalezy . Te pieniadze sa pomyslane jako pomoc dla rodzin dunskich aby je ewentualnie zachecic do posiadania wiekszej ilosci dzieci . To wprowadzono z powodu bardzo niskiego wskaznika dzietnosci kobiet dunskich ( tylko okolo 1,5 przy co najmniej 2,1 potrzebnym do zwyklej reprodukcji ludnosci ) .
Ale wydawanie tych pieniedzy na dzieci mieszkajace poza Dania mijaloby sie z celem poniewaz od tego ludnosci Danii nie przybedzie .
marta_malgorzata:
Z zasilkiem rodzinnym moze byc ciezko, ale jesli Pani maz podpisal umowe na rok czasu moze starac sie o pieniadze na PODWOJNE PROWADZENIE DOMU - W Danii nazywa sie to DOBBELTHUSFORELSE .
Sa to pieniadze rzedu kilkaset koron tygodniowo.
Powodzenia.
Grzegorz_Odense:
.
Przy kontraktach tymczasowych do roku czasu przysluguje odpis podatkowy \"delegacyjny\" w wysokosci 596 kr dziennie . Jego uzasadnieniem sa wyzsze koszty utrzymania ( mieszkanie i jedzenie ) niz przy pracy w miejscu stalego zamieszkania . Podobne uzasadnienie ma odpis na podwójne prowadzenie domu dlatego watpie aby mozna bylo stosowac oba te odpisy jednoczesnie ( ale oczywiscie mozne by sie upewnic w Skat ) .
Natomiast odpis na podwójne prowadzenie domu przysluguje do 2 lat tak ze po ewentualnym przedluzeniu kontraktu na nastepny rok mozna by z niego skorzystac kiedy juz odpis \"delegacyjny\" nie bedzie przyslugiwal .
kristoff:
Panie Grzegorzu, czy może Pan ewentualnie wyszczególnić rodzaje dodatków, może odliczeń w aspecie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Mam szansę otrzymać taką właśnie umowę (chociaż,tak szczerze wydaje mi się to jakimś kuriozum!)
Nikt chyba, za przeproszeniem, o zdrowych zmysłach nie podpisałby takiej umowy z pracownikiem, tym bardziej obcokrajowcem?
O niemożności ze skorzystania z dodatku delegacyjnego w wysokości ok 600 DKK dziennie już wiem
Jakie są plusy i minusy takiego kontraktu z pracodawcą?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej