Ogólne > Podatki
zasiłek rodzinny
Joachim:
Witam i dziękuje wszystko jasne po podpisaniu umowy na stałe i zapisaniu sie do kasy dla bezrobotnych mamy ochronę przez kolejne 4 lata na wypadek zwolnienia.Tylko proszę sprecyzować jak długo można pobierac taki zasiłek czy urząd nie wzywa bezrobotnego i nie oferuje mu się pracy i jak odmówi to traci zasiłek?
Grzegorz_Odense:
.
Ta umowe na stale warto podpisac dopabuse po roku - a ten pierwszy rok przepracowac na kontrakcie rocznym i uzyskac w praktyce calkowite zwolnienie z podatku . Te pieniadze na pewno przydadza sie przy urzadzaniu sie tutaj na dalsze lata .
Urzad wzywa bezrobotnych i oferuje im prace , kursy i szkolenia i od tego wszystkiego mozna sie nerwicy nabawic . Duzo zdrowiej i ekonomiczneij jest po prostu nadal pracowac traktujac kase dla bezrobotnych tylko jako siatke bezpieczenstwa .
Joachim:
Oczywiście się z tym zgadzam że to jest tylko na wypadek utraty pracy a nie zamiast:P Dziękuje za informacej o dodatkach rodzinnych nie jeden facet się ucieszy i pewnie sprowadzi rodzine ulgi są ogromne
anha:
Grzegorz_Odense napisał:
--- Cytuj (zaznaczone) ---.
Jezeli dzieci sa w Polsce to w/g mojej logiki na pewno sie zasilek rodzinny zwany tutaj børnepenge nie nalezy . Te pieniadze sa pomyslane jako pomoc dla rodzin dunskich aby je ewentualnie zachecic do posiadania wiekszej ilosci dzieci . To wprowadzono z powodu bardzo niskiego wskaznika dzietnosci kobiet dunskich ( tylko okolo 1,5 przy co najmniej 2,1 potrzebnym do zwyklej reprodukcji ludnosci ) .
Ale wydawanie tych pieniedzy na dzieci mieszkajace poza Dania mijaloby sie z celem poniewaz od tego ludnosci Danii nie przybedzie .
--- Koniec cytatu ---
Otóż można się ubiegać o taki zasiłek na dziecko.
Mój kolega pracuje w Danii legalnie,żona została z dzieckiem w domu.
Udał się do komuny w celu załatwienia sprawy a tam pani (niemal ze złością) zapytała go skąd on się o tym dowiedział (czyli zasiłek jest tylko dla tych,którzy wiedzą)
Pobiera się formularz 401 i 411.Wypełnia się a oni wysyłają do Polski (do Zusu zapewne).
Sprawa jest nadal w trakcie załatwiania.Jak się zakończyła,poinformuje zainteresowanych.
Grzegorz_Odense:
.
Sprawdzilem i ma Pani calkowita racje . Zastrzeglem sie jednak ze pisze w/g mojej logiki a nie stanu wiedzy na ten temat .
Naleza sie - a juz zwlaszcza tym którzy o tym wiedza ;-)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej