Ogólne > Rodzina ...

Urlop dla tatusia, proszę o pomoc

(1/5) > >>

kingamagda:
Witam,mam pytanie, otóż za 2 miesiące zostanę mamą. Nie przysługuje mi niestety urlop macieżyński gdyż nie pracuje. Pracuje tylko mój mąż. Wiem że ojcu przysługują 2 tyg po urodzeniu dziecka, jednak Moje pytanie brzmi: czy mąż może przejść na cały urlop macieżyński taki jak przysługuje matce? Czy może wziąść więcej niż 2 tyg, gdyż żonie on nie przysługuje ? Wie ktoś coś o tym?
Pozdrawiam :)

varszafiak:
Czy jestes na kontanthjælp?
Jezeli pobierasz pomoc ,to o ile mi wiadomo, przechodzisz normalnie na macierzynski.

Gdzies tu byla tabelka kto i kiedy moze wykorzystac opiekuncze.
Tatko moze wykorzystac caly wychowawczy, i tylko 2 tyg z macierzynskiego.

Jomir:
Wszystko zalezy od ustawy zbiorowej w miejscu pracy lub indywidualnego kontraktu i tam nalezy sprawdzic, czy istnieje mozliwosc.
Moj maz na przyklad mial prawo do dodatkowych 5 pelnoplatnych tygodni. Tak wynika z jego kontraktu.
Co do wychowawczego, oczywiscie ojciec ma do niego prawo, ale nie jest on pelnoplatny. Maksymalna kwota to okolo 17.000 brutto (zaokraglilam, bo nie chce mi sie w tej chwili szukas stawki na ten rok), ale jest ona ustalana proporcjonalnie do obecnego wymiaru czasu pracy.

kingamagda:
tak jestem na kontanthjelp, ale że mąż pracuje to od jego zarobków odejmują kwotę mi przyznaną na kontanthjelp i tą różnicę mi wypłacają na konto. Mi w komunie powiedziano że nie dostanę macieżyńskiego bo nie pracuję a dodam iż na kontanthjelp jestem od w sumie tygodnia dopabuse. Czyli mąż może wziąść urlop wychowawczy ? ile go przysługuje i kiedy ?

EUZEBINA:
a z jakiego tytulu dostajesz kontatnhjep?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej