Ogólne > Rodzina ...
Urlop dla tatusia, proszę o pomoc
kingamagda:
to już dość skomlikowane. Po prostu dostaje kontanthjelp gdyż nie pracuje. 2 tyg temu przeniosłam się z innego miasta. W starym mieści pobierałam też zasiłek i normalnie byłam zapisana na urlop macieżyński od kwietnia, a jak sie przeprowadziłąm z mężęm to w tej teraz nowej kommunie też otrzymuje zasiłek ale powiedzieli że nie mam prawa do macieżyńskiego, nie wiem kto tu ma racje, albo robią mnie w konia albo nie wiem już sama o co chodzi...
Jomir:
Ojciec moze wziac wychowawczy praktycznie juz po dwoch tygodniach.
Natomiast jak dlugo moze?
W przepisach jest napisane, ze 32 tygodnie dla ojca. I ze generalnie jest do wykorzystania 52 tygodnie na pare.
Za punkt wyjscie przyjmuje sie, ze 18 tygodni jest dla matki. Pytanie, czy sformulowanie "za punkt wyjscia" uznamy, ze tylko dla matki, czy jezeli matka nie wykorzystuje, to moze je przejac ojciec.
varszafiak:
--- Cytat: varszafiak w 19 Lut 2012, 13:59:36 ---Czy jestes na kontanthjælp?
Jezeli pobierasz pomoc ,to o ile mi wiadomo, przechodzisz normalnie na macierzynski.
--- Koniec cytatu ---
Cos pokrecilem powinno byc : Jezeli pobierasz zasilek dla bezrobotnych, przechodzisz normalnie na macierzyński.
kingamagda:
dziękuje ci bardzo za odpowiedź :) właśnie też nie wiem czy ojciec może wziąść cały urlop ale i tak już teraz wiem dużo więcej :)
kingamagda:
Pobieram właśnie taki zasiłek, i coś mi się wydaję że chcą mnie zrobić w jajo. Też wiedziałam o tym że pobierając zasilek przechodzi się na macieżyńskie jak w starej komunie a tych pytałam kilka razy to odmówili,więc stwierdziłam że może tak jest, ahh...jutro wpadnę znów do odpowiedniego urzędu to wyjaśnić po raz kolejny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej