poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Urlop dla tatusia, proszę o pomoc  (Przeczytany 9574 razy)

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
Urlop dla tatusia, proszę o pomoc
« dnia: 19 Lut 2012, 13:53:05 »
Witam,mam pytanie, otóż za 2 miesiące zostanę mamą. Nie przysługuje mi niestety urlop macieżyński gdyż nie pracuje. Pracuje tylko mój mąż. Wiem że ojcu przysługują 2 tyg po urodzeniu dziecka, jednak Moje pytanie brzmi: czy mąż może przejść na cały urlop macieżyński taki jak przysługuje matce? Czy może wziąść więcej niż 2 tyg, gdyż żonie on nie przysługuje ? Wie ktoś coś o tym?
Pozdrawiam :)

varszafiak

• Gość
Odp: Urlop dla tatusia, proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lut 2012, 13:59:36 »
Czy jestes na kontanthjælp?
Jezeli pobierasz pomoc ,to o ile mi wiadomo, przechodzisz normalnie na macierzynski.

Gdzies tu byla tabelka kto i kiedy moze wykorzystac opiekuncze.
Tatko moze wykorzystac caly wychowawczy, i tylko 2 tyg z macierzynskiego.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lut 2012, 14:15:14 »
Wszystko zalezy od ustawy zbiorowej w miejscu pracy lub indywidualnego kontraktu i tam nalezy sprawdzic, czy istnieje mozliwosc.
Moj maz na przyklad mial prawo do dodatkowych 5 pelnoplatnych tygodni. Tak wynika z jego kontraktu.
Co do wychowawczego, oczywiscie ojciec ma do niego prawo, ale nie jest on pelnoplatny. Maksymalna kwota to okolo 17.000 brutto (zaokraglilam, bo nie chce mi sie w tej chwili szukas stawki na ten rok), ale jest ona ustalana proporcjonalnie do obecnego wymiaru czasu pracy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lut 2012, 14:17:13 »
tak jestem na kontanthjelp, ale że mąż pracuje to od jego zarobków odejmują kwotę mi przyznaną na kontanthjelp i tą różnicę mi wypłacają na konto. Mi w komunie powiedziano że nie dostanę macieżyńskiego bo nie pracuję a dodam iż na kontanthjelp jestem od w sumie tygodnia dopabuse. Czyli mąż może wziąść urlop wychowawczy ? ile go przysługuje i kiedy ?

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lut 2012, 14:27:21 »
a z jakiego tytulu dostajesz kontatnhjep?

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lut 2012, 14:32:44 »
to już dość skomlikowane. Po prostu dostaje kontanthjelp gdyż nie pracuje. 2 tyg temu przeniosłam się z innego miasta. W  starym mieści pobierałam też zasiłek i normalnie byłam zapisana na urlop macieżyński od kwietnia, a jak sie przeprowadziłąm z mężęm to w tej teraz nowej kommunie też otrzymuje zasiłek ale powiedzieli że nie mam prawa do macieżyńskiego, nie wiem kto tu ma racje, albo robią mnie w konia albo nie wiem już sama o co chodzi...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lut 2012, 14:35:18 »
Ojciec moze wziac wychowawczy praktycznie juz po dwoch tygodniach.
Natomiast jak dlugo moze?
W przepisach jest napisane, ze 32 tygodnie dla ojca. I ze generalnie jest do wykorzystania 52 tygodnie na pare.
Za punkt wyjscie przyjmuje sie, ze 18 tygodni jest dla matki. Pytanie, czy sformulowanie "za punkt wyjscia" uznamy, ze tylko dla matki, czy jezeli matka nie wykorzystuje, to moze je przejac ojciec.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lut 2012, 14:35:18 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lut 2012, 14:36:13 »
Czy jestes na kontanthjælp?
Jezeli pobierasz pomoc ,to o ile mi wiadomo, przechodzisz normalnie na macierzynski.

Cos pokrecilem powinno byc :  Jezeli pobierasz zasilek dla bezrobotnych, przechodzisz normalnie na macierzyński.

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lut 2012, 14:37:39 »
dziękuje ci bardzo za odpowiedź :) właśnie też nie wiem czy ojciec może wziąść cały urlop ale i tak już teraz wiem dużo więcej :)

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lut 2012, 14:45:04 »
Pobieram właśnie taki zasiłek, i coś mi się wydaję że chcą mnie zrobić w jajo.  Też wiedziałam o tym że pobierając zasilek przechodzi się na macieżyńskie jak w starej komunie a tych pytałam kilka razy to odmówili,więc stwierdziłam że może tak jest,  ahh...jutro wpadnę znów do odpowiedniego urzędu to wyjaśnić po raz kolejny.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lut 2012, 14:47:22 »
mam nadzieje ze nie mylisz kontanthjælp z zasilkiem dla bezrobotnych.

tu masz tabelke

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lut 2012, 14:53:43 »
Wszystko to jest skomlikowane że masakra. Napisze jeszcze raz, w starej komunie zarejestrowano mnie jako bezrobotna i przyznano kontanthjelp i automatycznie zapisano na maciezynski, gdy przeprowadzilam sie do nowego miejsca, nie zarejestrowano mnie jako bezrobotna gdyz mówili że to niepotrzebne i  odrazu przyznano mi kontantjelp ale nie mam prawa do maciezynskiego. Urwanie głowy...

Offline Dominika Prokop

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +7/-8
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lut 2012, 15:06:55 »

Osoby przebywajace na kontanthjælp maja prawo do barselsdagpenge.

Rodzice maja upowaznienie do wyplaty barselsdagpenge do 46 tygodni, od dnia nastepnego po urodzeniu sie dziecka.
Reguly sa nastepujace:

1.   matka ma prawo do barsel 4 tygodnie przed terminem urodzenia ustalonego przez lekarza. Od chwili urodzenia sie dziecka (niewazne czy urodzilo sie przed czy po terminie) przechodzi sie na nizej wymieniony punkt 2 i 3.
2.   Ojciec ma prawo do 14 dni barsel po urodzeniu.
3.   Matka ma prawo do barsel przez 14 tygodni po urodzeniu.
4.   Po 14 tygodniach nastepuje przelom. Oboje rodzicow moze podzielic sie nastepnymi 32 tygodniami. Jest tutaj mozliwosc ze jedno z rodzicow jest w domu przez caly okres lub rodzice zminiaja sie np. 7 tygdoni mama I 7 tygodni tata – lub (jesli oboje pracuja) np. Mama zajmuje sie dzieciem przed poludniem i idzie do poracy po poludniu, a tata na odwrot.
5.   46 tygodni po urodzeniu jedno z rodzicow moze starac sie o przedluzenie barsel o 8 tygodni.
6.   54 tygdni po urodzeniu jesli rodzic pracuje, moze starac sie o przdluzenie barsel o 6 tygodni.

Uwaga! Najpozniej 8 tygodni po urodzeniu musicie powiadmic pracodawce i Ydelsescenter jak dlugo checie byc na barsel i kto zostanie z dzieckiem.
Najpuzniej 8 tygodni po urodzeniu musicie zglosic sie do kommuny po dagpenge, jesli nie dostajesz pieniedzy od pracpdawcy.
Wasze dagpenge beda znizone jesli barsel bedzie przedluzoy o 8 lub o 14 tygdoni. Popros kommune o pisemne uzgodnienie w wypadku obnizenia dagpenge.

Pozdrawiam
Dominika

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lut 2012, 15:19:08 »
super przyklad jak mozna namieszac na forum.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lut 2012, 17:21:40 »
...Witam,mam pytanie, otóż za 2 miesiące zostanę mamą. Nie przysługuje mi niestety urlop macieżyński gdyż nie pracuje. Pracuje tylko mój mąż. Wiem że ojcu przysługują 2 tyg po urodzeniu dziecka, jednak Moje pytanie brzmi: czy mąż może przejść na cały urlop macieżyński taki jak przysługuje matce? Czy może wziąść więcej niż 2 tyg, gdyż żonie on nie przysługuje ? Wie ktoś coś o tym?
Pozdrawiam...

Przysluguje ci urlop. Jesli eraz dostajesz kontanthjælp to dalej podczas urlopu bedziesz ta kwote dostawala.
Modtager du kontanthjælp, har du ved barselorlov ret til denne ydelse i de samme perioder, som gælder lønmodtageres ret til barselsdagspenge. Mens du holder barselsorlov, har du ikke pligt til at tage imod tilbud om beskæftigelse, aktivering e.l.

Du er ikke berettiget til barseldagpenge, hvis du er ledig uden at modtage arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp
Link:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fFjpvk5BezwJ:https://www.borger.dk/Emner/familie-og-boern/Orlov/Sider/barselsorlov.aspx+barseldagpenge+kontanthj%C3%A6lp&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lut 2012, 17:21:40 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23325
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5