poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Urlop dla tatusia, proszę o pomoc  (Przeczytany 9511 razy)

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
Odp: Urlop dla tatusia, proszę o pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lut 2012, 10:18:56 »
Słuchajcie byłam po raz 3 w jobcenter jak to jest z tym macieżyńskim dlaczego mi nie przysługuje, będąc na kontanthjelp po przeprowadzce a jak mieszkałam w Aabenraa byłam zapisana na macieżyński. Powiedziano mi, że teraz nie dostanę żadnego macieżyńskiego mimo kontanthjelp. I tak  praktycznie tej zapomogi nie dostaje bo policzyli mi 10 tys razy 2, a mój mąż pracuje, to od 20 tys odliczają jego zarobki brutto, a resztę mi wypłacają, a jego przekraczają 20 tys i ja nic nie dostaje,kompletne zero, szkoda tylko że nie wzięli pod uwagę pobrania podatków, mieszkania, paliwa do pracy itd, na życie zostaje niewiele a ja nic nie mam żadnych dochodów. Macieżyńskiego nie dostnę jak mi powiedzieli, ponieważ jestem teraz w 7 miesiacu ciaży, a macieżyński przysluguje, będąc aktywnym na kontanthjelp min 14 tyg przed przejściem na macieżyński ( kursy, aktivering itp ), a ja nie zrobię tych 14 tyg bo już za póżno bo to 7 mies więc mam się pożegnać z macieżyńskim. To jest dla mnie przykre rozczarowanie:( pozostaje tylko praca mojego męża,
pozdrawiam

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lut 2012, 11:39:36 »
macierzyński błagam  :o

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lut 2012, 11:43:23 »
Vordingborg, masz racje - znowu zamieszanie. Prosze wrocic uwage, ze maz zarabia wiecej niz 20 tys. kr. miesiecznie co oznacza ze dochod rodziny jest wyzszy od przynanej kontanhjælp. Komuna ma w zupelnosci racje. Bez wzgledu czy zona bedzie na kontanthjælp czy tez autoamtycznie, zgodnie z przepisami przejdzie na maciezynski, to jezeli maz nadal bedzie pracowal i uzyskiwal dochod powyzej ww 20.000 miesiecznie - kontanthjælp sie nie nalezy i niby z jakiego wzgledu miala sie nalezec?  Jezeli osoba dostawala kontanhjælp przy dochodach meza powyzej 20.000 to byla to pomylka, poniewaz kontanhjælp sie nie nalezala. Jezeli kontanhjælp sie nie nalezala (a tak oceniam sytuacje = ocena komuny), to nie mozna przejsc automatycznie na maciezynskie  z kontanhjælp. Inna sprawa to wyplata maciezynskiego dla niepracujacej matki
nie otrzymujacej kontanhjælp, bo taka matka jestes/powinnas byc przy ww zarobkach meza. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lut 2012, 11:48:44 »
anha: masz racje : macierzynski. Tez wpadlem w pulapke, zapatrujac sie na pisownie innych osob. Moja pisownia w j. polskim to pewnego rodzaju samodydaktyka. Postaram sie zapamietac.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lut 2012, 17:17:59 »
Bardzo waznym jest zrozumiec, ze samo zajscie w ciaze i urodzenie dziecka nie upowaznia automatycznie do macierzynskiego, mam na mysli platnego macierzynskiego. Az tak zle w Danii nie ma ;), ze kazda kobieta ktora urodzi musi dostac za to pieniadze od rzadu dunskiego. Macierzynskie jest pewnego rodzaju rekompensata za brak dochodu z zatrudnienia albo dochodu z pomocy socjalnej. Moja odpowiedz skabusewana jest do wszystkich Pan, ktore pytaja o to na priv.

Offline dzumbastc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Kwi 2012, 12:19:05 »
Witam,to ja tez sie dolacze z pytaniem:czy nalzy mi sie jakikolwiek zasilek po urodzeniu dziecka?od poczatku ciazy (a rodze w maju) pobieram chorobowe,posrednik mnie zwolnil jak sie dowiedzial ze jestem w ciazy,niestety nie naleze do zwiazkow-nie zdazylam sie zapisac a maga tylko osoby pracujace,kontanthjelpe mi sie nie nalezy gdyz jak powiedzieli mam majatek w Polsce,wiec moge sprzedac i miec za co zyc,dodam jeszcze ze pracowalam 2 lata za 60 dkk....moj maz pracuje.to chyba tyle ;-)  czy ktos doradzi mi co i jak?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Kwi 2012, 12:19:05 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23192
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5