poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odszkodowanie po wypadku w pracy !!Należy się coś czy nie??  (Przeczytany 12538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Witam!

Powracam do mojego wypadku w pracy,otóż konczę moje zwolnienie 6tygodni i zajecia z rehabilitantem,z nogą lepiej,ale boli i wracam do pracy,tylko ze lekarz z przychodni powiedział ze nalezy mi się odszkodowanie,tylko pracodawca nie płaci ubezpieczenia grupowego  nnw,i teraz nie wiem co mam zrobic gdzie sie udać??Przerabiał ktos z forumowiczów taki przypadek??

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Odszkodowanie po wypadku w pracy !!Należy się coś czy nie??
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lut 2012, 20:43:23 »
Spytaj lekarza o jakie odszkodowanie mu chodzi.

Bo jesli lekarz dunczyk to mozliwe ze mial na mysli twoje wlasne, prywatne ubezpieczenie od wypadków, takie ma 99% dunczyków.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lut 2012, 12:27:36 »
Tez mi sie wydaje, ze lekarzowi chodzilo o to prywatne bo chyba kazdy dunczyk ma takie:-) zreszta oni ubezpieczaja sie od wszystkiego. Czy jestes pewien ze firma w ktorej pracujesz nie ma ubezpieczenia na wypadek wypadku w pracy?

Offline Pankracy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lut 2012, 15:26:51 »
Witam!

Powracam do mojego wypadku w pracy,otóż konczę moje zwolnienie 6tygodni i zajecia z rehabilitantem,z nogą lepiej,ale boli i wracam do pracy,tylko ze lekarz z przychodni powiedział ze nalezy mi się odszkodowanie,tylko pracodawca nie płaci ubezpieczenia grupowego  nnw,i teraz nie wiem co mam zrobic gdzie sie udać??Przerabiał ktos z forumowiczów taki przypadek??
Tak jak Ci kiedyś pisałem, jeśli nie masz prywatnego ubezpieczenia nic nie dostaniesz. Przerabialem to jakiś czas temu. Pomijam fakt ze procedura ubiegania się o odszkodowanie trwa bardzo długo. W moim przypadku ponad 2 lata, włączając wszystkie odwołania do ankestyrelsen itd. Argumentem było tylko 3% trwałego uszczerbku na zdrowiu (odszkodowania płaca od 5). Wątpię czy w Twoim wypadku będzie to wiecej. Kiedyś było ponoć znacznie prościej o to, ale "system" był nagminnie naginany i wykorzystywany głownie przez przyjezdnych właśnie. Nie twierdze ze podobnie jest w Twoim wypadku, ale taki argument tez usłyszałem. Tak czy owak życzę powodzenia w walce o swoje, bo Dania czasami lubi zaskoczyć. Ja byłem rozczarowny. Pozdrawiam

Offline Dominika Prokop

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +7/-8
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lut 2012, 10:38:56 »
Witam,
Ponizej kilka waznych podstawowych informacji na temat wypadkow przy pracy.
Uwaga! Jesli checesz bardziej konkretnych informacji, musisz opisac konkretnie twoja sytuacje.
W Danii sa dwie mozliwosci starania sie o odszkodowania po wypadku  przy pracy. Odszkodowaniw z miana arbejdssikringsloven i odszkodowanie z miana erstatningsansvarsloven.

1 : Odszkodowanie z miana arbejdssikringsloven.
Kazdy pracodawca w Danii zatrudniajacy pracownikow ma obowiazek ubezpieczyc ich przed wypadkami przy pracy z miana wyzej wymienionego prawa. Uwaga! Jesli pracodawca nie wywiazal sie ze swojego obowiazku, pracownik i tak ma prawo starac sie o odszkodowanie.
Jak starac sie o odszkodowanie?
Musisz upewnic ze twoja sprawa jest zameldowana do Arbejdsskadestyrelsen. Jesli w przeciagu tygodnia po wypadku nie dostalas listu potwierdzajacego z Arbejdsskadestyrelsen, to musisz sie skontaktowac z nimi (www.ask.dk), lub popros lekarza pierwszej pomocy o zameldowanie wypadku. Lekarz ma do tego obowiazek.   
Jak rozpatrywana jest wysokosc odszkodowania?
Jesli wypadek zostanie „anerkendt” (uznany), wtedy nastepuje rozpatrzenie wysokosci odszkodowania. Odszkodowanie przyznawane jest za nastepujace punkty: A. mén (uszczerbka na zdrowiu), B: erhvervsevnetab (zdolnosc do uprawiania zawodu/pracy na przyszlosc – Uwaga! Prosze nie mylic z „tabt arbejdsfortjeneste”), C: behadnlingsudgifter (pokrycie wydadkow za rehabilitacje) D: udgifter til hjælpemidler (pokrycie wydadkow za przedmioty pomocne), oraz pare innych. Uwaga! Nie ma mozliwosci wyplacenia "svie og smerte" z racji dunskiego prawa o ubezpieczeniu przy wypadkach w pracy.
A: Jesli mén (uszczerbka na zdrowiu) jest mniejszy niz 5 %, nie jest wyplacany. Z reguly od 6 do 12 miesiecy po wypadku Arbejdsskadestyrelsen podejmie decyzje o mén. Czy Twoj uszczerbekna zdrowiu daje wiecej mén niz 5% zalezy z reguly od :
1. czestosci i ulegliwosci bolowych, oraz od
2. bevægelighed (mozliwosci ruchu), oraz pare innych zaleznie od wypadku.
Arbejdsskadestyrelsen wysyla osobe poszkodowana do lekarza w celu wypracowania tak zwanego "funktionsattest" z reguly od 6 do 12 mies. po wypadku.

Po latach moze nastapic pogorszenie sie stanu zdrowia. Jesli tak sie stanie mozna starac sie o "genoptagelse" sprawy w Arbejdsskadestyrelsen do 5 lat po od podjecia pierwszej decyzji.

B: Wraz z podjeciem decyzji o mén Arbejdsskadestyrelsen podejmie tez decyzje czy nalezy ci sie odszkodowanie za erhvervssvnetab (mozliwosci do uprawianie zawodu/pracy na przyszlosc).
Jesli erhvervsevnetab wynosi mniej niz 15 %, nie jest wyplacany. Ogolnie mowiac zalezy to od zarobkow przed i po wypadku. Spadek zarobkow musi byc z spowodowany utrata zdolnosci do zarobienia pieniedzy po wypadku. Ponadto rozpatruje sie:
- mozliwosci przeszkolenia do innego zawodu, oraz pare innych watkow.
Po jakims czasie po podjeciu decyzji o erhvervsevnetabserstatning moze nastapic zmiana mozliwosci uprawiania zawodu. Mozna wtedy poprosci o „genoptagelse” czyli o ponowne rozpatrzenie sprawy.
C: Ponadto mozesz starac sie o odszkodowanie za lekarstwa przeciwbolowe oraz za wizyty u fysioterapeut, itp. z miana behandlingsudgifter.

D: Jesli okaze sie ze musisz kupic nowe buty albo miec szyte nowe buty na miare n powodu zlamania stopy, mozesz starac sie o pokrycie zwiazanym z tym kosztow z miana udgifter til hjælpemidler.

2: Odszkodowanie z miana erstatningsansvarsloven
Pozatym jest mozliwosc starac sie o dodatkowe odszkodowanie bezposrednio z miejsca pracy, jesli twoj pracodawca nie zorganizowal pracy w pelni odpowidzialnie i w pelni bezpiecznie „sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt”. Najwazniejsze jest stwierdzenie czy pracodawca wykazal wine.
W przypadku powaznych wypadkach Arbejdstilsynet powinno przeprowadzic wizyte nadzorcza na miejscu pracy. Wizyta Arbejdstilsynet moze byc bardzo pomocna osobie poszkodowanej w celu dochodzenia czy pracodawca wykazal wine. Sprawe nalezy wyslac do pracodawcy, ktory, jesli jest dodadkowo ubezpieczony, wysle sprawe do swojego biura ubezpieczeniowego, a jesli nie jest ubezpieczony, bedzie wyplacal odszkodowanie z wlasnych srodkow.
Z miana erstatningsansvarsloven osoba poszkodowana moze m.in. starac sie oprucz wyzej wymienony mén, erhvervsevnetab, behandlingsudgifter og udfitger til hjælpemidler, takze starac sie o godtgørelse for svie og smerte, tabt arbejdsfortjeneste, wydadki za pomoc adwokata, itp.

Udzelilam tutaj bardzo ktotkich informacji. Jesli nadal masz pytania lub watpliwosci, mozesz sie ze mna skontaktowac tutaj na forum.

Pozdrawiam,
Dominika Prokop

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lut 2012, 13:11:02 »
Dziękuję za pomoc :))

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lut 2012, 13:11:02 »

Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17848
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39501
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
czy Duńczycy płacą na czas?

Zaczęty przez henlenDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 15122
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2020, 08:16:02
wysłana przez Jomir
Czy jest to mozliwe???