poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: czy to prawda że....  (Przeczytany 4893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

smyczek

• Gość
czy to prawda że....
« dnia: 06 Wrz 2006, 14:39:57 »
Witam.
Miałabym takie pytanie...a mianowicie:Kupiłam w polsce bardzo drogie auto,z salonu.Nidługo potem podjęłam decyzję i podpisałam kontrakt(ponad 10 letni) z Duńskim pracodawcą.I okazało sie że już niebawem będe sie przeprowadzać.Mam tylko problem,co z autem które zakupiłam w polsce??Dowiedziałam sie,iż będe musiała po półrocznej jeżdzie w danii na polskich,,blachach,,zarejestrowac auto w danii i tym samym zapłacic słony podatek,o ile dobrze zrozumiałam.Watrośc auta jest naprawde wysoka i nie wiem co w tej sytuacji zrobić?Może ktoś odpowie na nurtujące mnie pytanie.....Panie Grzegorzu licze na Pana :)

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp:czy to prawda że....
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrz 2006, 23:29:47 »
Odpowiem z wlasnego doswiadczenia. Polskim autem mozna legalnie jezdzic przez rok. Potem nalezy je zarejestrowac. Tak mowia przepisy. W rzeczywistosci moze to wygladac troche inaczej. Jesli zatrzyma cie policja to zawsze mozesz powiedziec ze przyjechales niedawno. Ta wymowka jednak nie sprawdzi sie, gdy policja sprawdzi cie ze masz dluzszy pobyt w Danii. Fakt faktem, dzialajac zgodnie z prawem podatek bedziesz musial zaplacic i to spory (od wartoci rynkowej auta) by nim jezdzic w Danii.
Znam osoby mieszkajace 5 lat w Danii i poruszajace sie autem na polskich blachach. Nie afiszuja sie na codzien, auta uzywaja sporadycznie, glownie w podroze do Polski i policja ich jeszcze nie zatrzymala. Co 3 lata auto zmieniaja na inne, wiec znikaja tez podejrzenia pojawiajacego sie auta codziennie na osiedlu.

Co moge poradzic to puki co uzywac auta i zmienic je na inne (tansze i kupione w Danii) za jakis czas. Gdyz twoj pobyt jest dosc dlugi i ryzyko tez, ze cie policja zatrzyma i spisze.

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +21/-1
Odp:czy to prawda że....
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrz 2006, 01:05:40 »
.
Radzilbym przeczytac watek \"Kupno auta w Danii\" na forum Pomoc - a zwlaszcza zastanowic sie nad moja wlasna historia .

Otóz obcokrajowiec w Danii zawsze moze sie wytlumaczyc nieznajomoscia jezyka , przepisów i.t.d. I w najgorszym razie dostac termin na odeslanie auta do Polski . A póki co to jezdzic ;-)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: czy to prawda że....
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lut 2012, 21:38:28 »
Ach a jeszcze kilka lat temu było tak pienknie  ;) a teraz to nawet logo zerżnęli z dystrybutora http://pl2011.eu/content/design-dunskiej-prezydencji   złośliwi twierdzą  że te 20 z groszami to cena litra paliwa na koniec prezydencji  :o

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lut 2012, 00:01:38 »
...Kupiłam w polsce bardzo drogie auto,z salonu.Nidługo potem podjęłam decyzję i podpisałam kontrakt(ponad 10 letni) z Duńskim pracodawcą.I okazało sie że już niebawem będe sie przeprowadzać.Mam tylko problem,co z autem które zakupiłam w polsce??...
Jedyne logiczne rozwiązanie to sprzedaż auta w PL, bo jeżeli masz samochód nie starszy niż 6-miesięcy ( i niedużo kilometrów nabitych) to będziesz musiał cło zapłacić + podatek rejestracyjny, o ile się nie mylę coś o tym słyszałem gdy załatwiałem rejestrację mojego auta w Danii.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lut 2012, 01:32:25 »
Jedyne logiczne rozwiązanie to sprzedaż auta w PL, bo jeżeli masz samochód nie starszy niż 6-miesięcy ( i niedużo kilometrów nabitych) to będziesz musiał cło zapłacić + podatek rejestracyjny, o ile się nie mylę coś o tym słyszałem gdy załatwiałem rejestrację mojego auta w Danii.

To rzeczywiscie Turbo-odpowiedz na post z 2006  ;)

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lut 2012, 00:55:31 »
To rzeczywiscie Turbo-odpowiedz na post z 2006  ;)

ha ha ha faktycznie ale gafa  ;D dzięki Roga  :P

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lut 2012, 00:55:31 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26693
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17952
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39605
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19022
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?