Wow ale ze mnie "cham". A zastanawialiscie sie kiedys nad sensownoascia wielu wypowiedzi?? Ten watek wezmy jako przyklad. Kolega sie pyta o dagpleje a ROGA jakos nie udzielil odpowiedzi bo po wazniejsze bylo pojechanie po tym co ja napisalem a nie skupienie sie na watku.
Napisalem ze tak mysle aby nie bylo znowu skoku na mnie ze cos wiem ale nie jestem pewien, a tak w nawiasie mowiac to zawsze mozna zapytac sie ksiegowego , ale ksiegowego a nie pseudo fachowca ktory umie wpisac 50 000 w rubryke 53 i 8 wyjazdow do polski w 51.
Ja uwazam ze jesli placi sie komus za rozliczenie to trzeba to robic z glowa, tzn. tam gdzie dostanie sie potwierdzenie ze w razie kontroli nie ponosimy odpowiedzialnosci. Po to ksiegowi maja ubezpieczenia i sie ucza aby byc pewnym swojej wiedzy.
Jesli rozliczam sie sam to moge miec zal jedynie do siebie.
Ja akurat aglebiam sie w rubryke 29 poniewaz uzywam wlasne auto do pracy ale nie wiem juz sam dokladnie jaka stawka obowiazuje, dzisiaj bede tlumaczyl z dunczykiem ten ten temat i zobaczeco mi wyjdzie
Moze nie jestem fachowcem ale:
Rubryka 51 - Ja tam wpisuje droge do drugiej pracy w jednym miejscu + dojazdy do Polski. Nic wiecej sie nie da bo tylko do tego z tego co mi widomo jest ta rubryka. Na tyle jestem pewien wiec prosze nie rysowac mnie jesli cos wiecej bo przyznaje ze nie wiem!!!
Rubryka 53 - diety i takie tam ale dotyczy osob z tymczasowym kontraktem w okresie do 12miesiecy. Ja sie nie zalapuje. Nie mam zalu. Mozna ewentualnie jak sie spelnia warunki pokusic sie o prowadzenie dwoch gospodarstw domowych . Czyli jak mieszkasz w dk a w Polsce jest mieszkanie. Tutaj troszke jestem zagubiony poniewaz, posiadam jak juz wspomnialem mieszkanie za ktore regularnie place rachunki i tam mam meldunek staly.
Moze ktos spotkal sie z czyms takim i moze podzielic sie wiedza.
Nie mam zony i mam kontrakt na stale jesli o takim mozna mowic skoro nie mam statusu rezydenta a pozwolenie na pobyt mam bo mam prace, ale jesli ja strace to mnie spakuja i baj baj:)
Kolejna rubryka jaka wpisalem to alimenty, nie jestem pewien teraz ktora ale chyba 64
Nastepnie mam cos tam w 71 za pension
To by bylo na tyle co wiem, i wydaje mi sie ze wiecej nie wskuram w tym temacie.
Na stronie SKAT jest informacja o ulgach dla wlascicieli mieszkan ktorzy wynajmuja a moze ktos wie jak jest np. ze mna. Jestem najemca i mam koszty, prad woda itp.
Tak na koniec to przepraszam Cie Roga ale mam wybuchowy charakter i poprostu czasem mi nerwy puszczaja jak widze ten smietnik.
Pozdrawiam