poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rasizm czy wolność słowa  (Przeczytany 13216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
Odp: Rasizm czy wolność słowa
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Mar 2012, 09:57:10 »
Cytuj (zaznaczone)
A moze znajdzmy odpowiedz na pytanie co sie stalo ze ....Uznawani do niedawna za wzór tolerancji i politycznej poprawności Holendrzy zaczęli wpisywać w internecie, że jakiś Polak albo Rumun zabrał im pracę w szklarni, zakłócił ciszę po kilku piwach albo źle zaparkował... ???

Bo tak sami z siebie nagle sie zmienili? Zjedli cos niedobrego?

nie mozna generalizowac. jest to z jednej strony sposob na zaistnienie na arenie politycznej,a z drugiej strony ta tolerancja to oficjalna strona,podobnie jak w Danii.zwiazki homo,akceptacja innych nacji itd,ale wiekszosc osob nie akceptuje albo wrecz potepia i wysmiewa  homoseksualistow i nienawidzi obcokrajowcow(mowie glownie o arabach,turkach,ale dzisiaj dotyczy to rowniez osob z europy wschodniej).taka jest prawda

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Mar 2012, 10:29:23 »
nie mozna generalizowac. jest to z jednej strony sposob na zaistnienie na arenie politycznej,a z drugiej strony ta tolerancja to oficjalna strona,podobnie jak w Danii.zwiazki homo,akceptacja innych nacji itd,ale wiekszosc osob nie akceptuje albo wrecz potepia i wysmiewa  homoseksualistow i nienawidzi obcokrajowcow(mowie glownie o arabach,turkach,ale dzisiaj dotyczy to rowniez osob z europy wschodniej).taka jest prawda

Czyja prawda?  ;D

Sam piszesz: nie mozna generalizowac i co robisz w swoim wlasnym poscie - generalizujesz  ;D

Ja nigdy nie bylam potepiana ani wysmiewana bo jestem Polka, tu gdzie pracuje sa homoseksualne pary, kobiety, które poddaly sie sztucznemu zaplodnieniu bo chca miec dziecko bez mezczyzny, osoby wielu narodowosci.
Nikt nigdy nikogo nie wysmiewal ani potepial, dzieciak i mama dostali prezent na urodziny, wszyscy sa zapraszani i przychodza na okragle urodziny homo-pary, ci co maja Ramadan nie jedza razem z innymi a pani ze swiadków Jehowy nie spiewa urodzinowych piosenek. I nikt nie ma z tym najmniejszego problemu.
Taka jest moja prawda  :)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Mar 2012, 11:03:20 »
Cytuj (zaznaczone)
I nikt nie ma z tym najmniejszego problemu.

jedna wielka szczesliwa rodzina ;D to tylko Twoje zdanie

z Twojego postu wynika,ze pracujesz w duzej grupie osob, nie sadze,zebys z kazdym rozmawiala na takie tematy.to co opisalas pokazuje tylko powierzchownosc ludzi. a w srodowisku roznych narodowosci trudno uslyszec krytyczne komentarze . jezeli 30 % to arabskojezyczni, 25 % z europy wschodniej itd itd. ja pracuje tylko z dunczykami i mowie o moich doswiadczeniach. 1 na dziesieciu znajdzie sie  tolerancyjny.dodam,ze nikt nigdy nie wysmiewal mnie ani nie potepial,chociaz zdazaja sie zarty,ktore kwituje smiechem,lub odplacam sie tym samym.dodam,ze jestem uwazany za swietnego fachowca i zarabiam tyle samo co moi koledzy,a nawet wiecej od niektorych ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Mar 2012, 11:53:20 »
jedna wielka szczesliwa rodzina ;D to tylko Twoje zdanie

z Twojego postu wynika,ze pracujesz w duzej grupie osob, nie sadze,zebys z kazdym rozmawiala na takie tematy.to co opisalas pokazuje tylko powierzchownosc ludzi. a w srodowisku roznych narodowosci trudno uslyszec krytyczne komentarze . jezeli 30 % to arabskojezyczni, 25 % z europy wschodniej itd itd. ja pracuje tylko z dunczykami i mowie o moich doswiadczeniach. 1 na dziesieciu znajdzie sie  tolerancyjny.dodam,ze nikt nigdy nie wysmiewal mnie ani nie potepial,chociaz zdazaja sie zarty,ktore kwituje smiechem,lub odplacam sie tym samym.dodam,ze jestem uwazany za swietnego fachowca i zarabiam tyle samo co moi koledzy,a nawet wiecej od niektorych ;D

A najlepiej z tego wszystkiego podoba mi sie twoja argumenyacja: "jestem uwazany za swietnego fachowca i zarabiam tyle samo co moi koledzy,a nawet wiecej od niektorych" :D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Mar 2012, 12:02:04 »
....z Twojego postu wynika,ze pracujesz w duzej grupie osob, nie sadze,zebys z kazdym rozmawiala na takie tematy...

Co masz na mysli piszac "takie tematy"? Jakie tematy? Kto jest jakiejwiary, czy kto jakie ma preferencje seksualne to nie jest temat do rozmów - jesli to masz na mysli. To prywatna sprawa kazdego czlowieka - nie podlegajaca jakimkolwiek dyskusjom czy rozmowom.

Piszesz: ja pracuje tylko z dunczykami i mowie o moich doswiadczeniach. 1 na dziesieciu znajdzie sie  tolerancyjny.dodam,ze nikt nigdy nie wysmiewal mnie ani nie potepial,chociaz zdazaja sie zarty,ktore kwituje smiechem
No to skad to przekonanie ze na 10 tylko 1 tolerancyjny?? Skoro sam piszesz ze nikt nigdy cie nie wysmiewal i nie potepial? Przesad taki czy co ?  ;)

Mój przyklad: owszem, pracuje w duzej firmie i mam codzienny kontakt z wieloma ludzmi, i osobisty i przez tlf i email, i spotkana i konferencje i na pewno gdzies tam robie bledy i w pisowni i w mowie i nic nigdy  ponizajacego na ten temat nie slyszlalam.
Dlatego wlasnie widze w jaki sposób zachowuja sie dunczycy i nie-dunczycy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Mar 2012, 12:20:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Co masz na mysli piszac "takie tematy"? Jakie tematy? Kto jest jakiejwiary, czy kto jakie ma preferencje seksualne to nie jest temat do rozmów - jesli to masz na mysli. To prywatna sprawa kazdego czlowieka - nie podlegajaca jakimkolwiek dyskusjom czy rozmowom.

takie tematy, ktore tutaj poruszamy.to mialem na mysli. a preferencje seksualne,czy kwestia wyznania to akurat takie same tematy do dyskusji jak inne. kazdy ma prawo wyrazac swoje poglady na kazdy temat nie tylko tu na forum,ale tez w mediach.ale nie chce odbiegac od tematu.

ps. a tak z czystej ciekawosci....nie pracujesz czasami tutaj:

http://www.maersk.com/Pages/default.aspx

;D ;D ;D ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Mar 2012, 12:24:24 »
Nie odpowiedziales na moje pytanie:

Piszesz: ja pracuje tylko z dunczykami i mowie o moich doswiadczeniach. 1 na dziesieciu znajdzie sie  tolerancyjny.dodam,ze nikt nigdy nie wysmiewal mnie ani nie potepial,chociaz zdazaja sie zarty,ktore kwituje smiechem
No to skad to przekonanie ze na 10 tylko 1 tolerancyjny?? Skoro sam piszesz ze nikt nigdy cie nie wysmiewal i nie potepial? Przesad taki czy co ?  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Mar 2012, 12:24:24 »

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Mar 2012, 12:43:25 »
mowilem o stos do homoseksualistow i innych obcokrajowcow jak arabow i turkow

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Mar 2012, 12:50:30 »
Czyli uwazasz ze Dunczycy, Holendrzy itd sa OK w stosunku do Polaków?

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Mar 2012, 13:06:57 »
czytam ta dyskusje i rozumiem aarhus N bo tez mam takie same odczucia ze 1 na 10 Dunczykow jest inny i dam rade wyczuc sympatie a to ze inni mnie nie obrazaja bezposrednio (tez sie posmieja z akcentu jako zart- tak mowia) ale oprocz tego jest takie cos jak mowa ciala albo spojrzenie albo nieodpowiadanie na moje przywitanie-to tez sie liczy w moim odczuciu-to wszystko jest takim niemym zachowaniem, niby nic nie mowia i nie zrobia a poczujesz ze jestes traktowany inaczej

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Mar 2012, 13:18:43 »
Czyli uwazasz ze Dunczycy, Holendrzy itd sa OK w stosunku do Polaków?

rozny jest ich stosunek.jak i rozni sa polacy. generalnie opinie sa takie,ze jestesmy pracowici i wytrwali i ,ze sie integrujemy.ale tez ,ze jestesmy pijacy i zlodzieje.generalnie nie spotkalem sie z niechecia,chociaz potwierdzam opinie nutka wspomniala

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Mar 2012, 13:39:50 »
No... musisz sie zdecydowac. albo uwazasz ze nie wolno generalizowac albo uwazasz ze generalne opinie sa najwazniejsze ??  :)

Do Nutka:
Czyli naprawde osobiscie nigdy nie spotkalo cie nic co mozesz nazwac rasistowskim zachowaniem.
Mowa ciala, spojrzenie, brak odpowiedzi na pozdrowienie - a moze to wytwory wyobrazni? A moze ktos po prostu ma kaca tego dnia? Albo klónia z zona w domu?  Albo po prostu za toba nie przepada? Albo najzwyklejszy brak wychowania?
Czyli nic wspólnego z rasizmem?

Ja staram sie o tym pomietac i mówic dzien dobry wszystkim spotkanym po drodze kolegom ale jak sie zamysle, zagadam, zapatrze mine 10 bez odpowiedzi na pozdrowienia i nie slyszalam zeby mnie z tego powodu nazywano rasistka :-)
Koledzy szybko sami odkryli ze jestem typem B czyli przed 9 rano mój mózg funktionuje w slow motion i nie mozna od tych kilku mniej wiecej obudzonych szarych komórek (reszta udaje ze jeszcze srodek nocy) za wiele oczekiwac :-) To nie rasizm  ;D

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Mar 2012, 14:06:34 »
Cytuj (zaznaczone)
No... musisz sie zdecydowac. albo uwazasz ze nie wolno generalizowac albo uwazasz ze generalne opinie sa najwazniejsze ??  :)
wcale nie musze
 ;D

podobnie jak:

Cytuj (zaznaczone)
Na otwartym, darmowym forum internetowym mozesz zadac pytanie i MIEC NADZIEJE ze ktos o dobrym sercu i WIEDZY bedzie mial ochote i ci odpowie. A jak ludzie nie beda mieli ochoty to nie odpowiedza - tylko ich ochota i dobre serce a nie twoje "wymagania-oczekiwania.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Mar 2012, 14:16:51 »
Aaa.. rozumiem...

Raz pisze sie tak, raz siak aby cos pisac  :D
Ma sie generalne opinie, innym nie wolno generalizowac (to chyba tez rasizm, napewno)... jak to tu i teraz do czegos pasuje  ;D

Po dunsku: man har et standpunkt til man ta` et nyt  ;D

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Mar 2012, 15:12:43 »
Dowcip duński

duńska firma poszukuje sekretarki, zgłosiły się 3 kandydatki - Dunka, Szwedka i Norweżka.

Po kolei przeprowadzają rozmowy z kandydatkami.

Poprosili Dunkę. zadali kilka pytań fachowych, na koniec:

"proszę pani, taki test. Proszę sobie wyobrazić, że jest pani na bezludnej wyspie sama ze 100 mężczyznami - jak pani rozwiąże ten problem ?". Dunka zastanowiła się i odpowiedziała - "w takiej sytuacji to lepiej od razu się zabić". Komisja - "no, widać że pani ma zasady, dziękujemy, proszę zaczekać na korytarzu"

Poprosili Norweżkę. zadali kilka pytań fachowych, na koniec ten sam test:

"Proszę sobie wyobrazić, że jest pani na bezludnej wyspie sama ze 100 mężczyznami - jak pani rozwiąże ten problem ?". Norweżka odpowiedziała - "wybrałabym najsilniejszego z nich i niech mnie broni przed pozostałymi". Komisja - "no, bardzo sprytne rozwiązanie, świetnie sobie pani poradziła, dziękujemy, proszę zaczekać na korytarzu"

Poprosili Szwedkę. zadali kilka pytań fachowych, na koniec ten sam test:

"Proszę sobie wyobrazić, że jest pani na bezludnej wyspie sama ze 100 mężczyznami - jak pani rozwiąże ten problem ?". Szwedka zastanawia się i po chwili odpowiada - "pytanie rozumiem, ale w czym jest problem ?"

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/2xsh/dunski-dowcip#ixzz1oitFkGg1
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 10 Mar 2012, 15:12:43 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 28348
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 19424
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 41957
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 20642
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?