poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie 2011  (Przeczytany 7310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nutka53

• Gość
Odp: Rozliczenie 2011
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Mar 2012, 22:36:41 »
dagpleje nie mozna odliczyc od podatku a kolega hiti1984 popisal sie chamskim komentarzem do roga-

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Mar 2012, 08:45:45 »
Wow ale ze mnie "cham". A zastanawialiscie sie kiedys nad sensownoascia wielu wypowiedzi?? Ten watek wezmy jako przyklad. Kolega sie pyta o dagpleje a ROGA jakos nie udzielil odpowiedzi bo po wazniejsze bylo pojechanie po tym co ja napisalem a nie skupienie sie na watku.
Napisalem ze tak mysle aby nie bylo znowu skoku na mnie ze cos wiem ale nie jestem pewien, a tak w nawiasie mowiac to zawsze mozna zapytac sie ksiegowego , ale ksiegowego a nie pseudo fachowca ktory umie wpisac 50 000 w rubryke 53 i 8 wyjazdow do polski w 51.
Ja uwazam ze jesli placi sie komus za rozliczenie to trzeba to robic z glowa, tzn. tam gdzie dostanie sie potwierdzenie ze w razie kontroli nie ponosimy odpowiedzialnosci. Po to ksiegowi maja ubezpieczenia i sie ucza aby byc pewnym swojej wiedzy.
Jesli rozliczam sie sam to moge miec zal jedynie do siebie.

Ja akurat aglebiam sie w rubryke 29 poniewaz uzywam wlasne auto do pracy ale nie wiem juz sam dokladnie jaka stawka obowiazuje, dzisiaj bede tlumaczyl z dunczykiem ten ten temat i zobaczeco mi wyjdzie

Moze nie jestem fachowcem ale:
Rubryka 51 - Ja tam wpisuje droge do drugiej pracy w jednym miejscu + dojazdy do Polski. Nic wiecej sie nie da bo tylko do tego z tego co mi widomo jest ta rubryka. Na tyle jestem pewien wiec prosze nie rysowac mnie jesli cos wiecej bo przyznaje ze nie wiem!!!
Rubryka 53 - diety i takie tam ale dotyczy osob z tymczasowym kontraktem w okresie do 12miesiecy. Ja sie nie zalapuje. Nie mam zalu. Mozna ewentualnie jak sie spelnia warunki pokusic sie o prowadzenie dwoch gospodarstw domowych . Czyli jak mieszkasz w dk a w Polsce jest mieszkanie. Tutaj troszke jestem zagubiony poniewaz, posiadam jak juz wspomnialem mieszkanie za ktore regularnie place rachunki i tam mam meldunek staly.
Moze ktos spotkal sie z czyms takim i moze podzielic sie wiedza.
Nie mam zony  i mam kontrakt na stale jesli o takim mozna mowic skoro nie mam statusu rezydenta a pozwolenie na pobyt mam bo mam prace, ale jesli ja strace to mnie spakuja i baj baj:)

Kolejna rubryka jaka wpisalem to alimenty, nie jestem pewien teraz ktora ale chyba 64

Nastepnie mam cos tam w 71 za pension

To by bylo na tyle co wiem, i wydaje mi sie ze wiecej nie wskuram w tym temacie.
Na stronie SKAT jest informacja o ulgach dla wlascicieli mieszkan ktorzy wynajmuja a moze ktos wie jak jest np. ze mna. Jestem najemca i mam koszty, prad woda itp.

Tak na koniec to przepraszam Cie Roga ale mam wybuchowy charakter i poprostu czasem mi nerwy puszczaja jak widze ten smietnik.
Pozdrawiam

Offline agas.

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Mar 2012, 09:50:41 »
słuchajcie pilnie potrzebuje pomocy w rozliczeniu od podstaw..mój maz pracuje w danii i pierwszy raz bedziemy sie w tym kraju rozliczac.Jak wejsc na strone skatu,bo trzeba sie chyba zarejstrowac czy co?niewiem jestem w tym zielona..dunczycy obiecali mu pomóc(koledzy z pracy) ale niema nawet teraz na to czau bo pracuje 7 dni w tygodniu od 7 do 19.od czego zaczac by ruszyc z rozliczeniem..

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Mar 2012, 11:26:47 »
agas. a masz meza nemid? jak tak to logujesz sie na www.skat.dk, na srodku bedzie widoczna propozycja skatu, sama chcesz to liczyc?

Offline agas.

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Mar 2012, 18:06:49 »
tak mam to wszystko tylko niewiedziałam od czego zacząść..myśle że sama niedam rady tego obliczyc i jesli nikt z dunskich znajomych niepomoze mężowi to trzeba bedzie znależć jakiegoś księgowego  który się tym zajmie..a może wie nktoś gdzie znajde takie biuro w esbjergu?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Mar 2012, 23:52:15 »
Wow ale ze mnie "cham". A zastanawialiscie sie kiedys nad sensownoascia wielu wypowiedzi?? Ten watek wezmy jako przyklad. Kolega sie pyta o dagpleje a ROGA jakos nie udzielil odpowiedzi bo po wazniejsze bylo pojechanie po tym co ja napisalem a nie skupienie sie na watku.
Widze ze jestes nerwowy i wybuchowy ale powinienes pisac prawde. Oczywiscie ze napisalem ze mowisz bzdury i wprowadzasz pytajacego w blad i podalem odpowiedz, ze ulga nalezy sie dla osoby pilnujacej dzieci (dagpleje) a nie dla oddajacych dzieci do pilnowania. Ale to juz historia a ty jakos nie mozesz nad tym przejsc. Aha; chcialem tylko dodac ze alimenty to nie ta rubryka do ktorej je wpisales. Musisz niestety wejsc z powrotem do swojego rozliczenia i wpisac je w rubryke 56. Okreslenie rubryki 56 nie moze budzic najmniejszych watpliwosci, ponadto przy kazdej rubryce mozna kliknac na znak zapytania i otworzy sie tekst wyjasniajacy czego rubryka dotyczy. To taka rada od "ksiegowego", ktorym nie jestem. To raczej ksiegowi szukaja rady u mnie i inni niz ksiegowi. Zycze dobrego rozliczenia. I znowu chyba sie narazilem, ale to dobrze, pobudza i ozywia dyskusje. Gbysmy podchodzili troche z ironia do wszystkiego co sie tutaj pisze byloby calkiem OK. Sam tez probuje ale nie zawsze sie udaje, taki juz charakter......

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Mar 2012, 23:55:12 »
Tak na koniec to przepraszam Cie Roga ale mam wybuchowy charakter i poprostu czasem mi nerwy puszczaja jak widze ten smietnik.

Dlatego od czasu do czasu nalezy posprzatac  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Mar 2012, 23:55:12 »

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Mar 2012, 10:19:39 »
Rogamasz racje, ale od poczatku mialemalimenty w odpowiedniej rubryce. Zapomnialem wktorej piszac post
Pozdrawiam
P.S. Widze ze troszke obrosles w piorka chwalipieto:P

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Mar 2012, 10:19:39 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9199
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23510
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10238
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc