poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wycieraczka...  (Przeczytany 27385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
Odp: Wycieraczka...
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Mar 2012, 11:40:15 »
.
@ae@ wspanialy komentarz.
 Koresponduje on rowniez swietnie z innym tematem na forum o wolnosci slowa i rasizmie...

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Mar 2012, 11:41:38 »
Widze ze co niektorzy inteligencja nie grzesza.Zreszta do roznoszenia gazet nie jest wymagana.Prosilem  o jakas sensowna porade a nie o komentarze ktore sa na poziomie przedszkolaka.Pozdrawiam wszystkich sensownie myslacych.
haha... rozbawiłeś mnie.

Współczuje osoba ktore zmuszone sa pracowac w takich miejscach jak twoje mieszkanie.
Pewnie  według ciebie, gazeciarz czy sprzątaczka nie powinna miec swojego zdania.

Bystrzaku nie pomyślałeś o tym ze, kultura osobista to w tym przypadku nie grzeszysz.
Zastanawiam sie Coz za człowiek zostawia swoje buciory lub wystawia smieci w reklamowce przed drzwiami.
Nie potrafisz po prostu pomyśleć i szukasz  zapiskow/przepisow aby usprawiedliwic swoje  chamstwo.
Do tej pory zastanawiałem sie dla kogo pisane sa instrukcje obsługi np:  śrubokręta.

jens

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Mar 2012, 22:35:00 »
To mnie takze nie smieszy.Nie raz pomagalem im wejsc na gore,zaniesc zakupy.Staram sie zrozumiec a oni prosze,list do verka bo im moje buty przeszkadzaja..Zreszta czyste.Roznica jest taka,ze oni to dunczycy a ja polak.Takich przykladow jest duzo,na kazdym kroku cos.Na codzien grzeczne HAJ,a potem noz w plecy...Jak tu zrozumiec ten kraj?
czy  jak idziesz na to swoje 2 pietro to po drodze widzisz u innych buty na wycieraczkach? pomysl sobie ze niosa chorego na noszach i nagle ktorys z nich potyka sie o twoje buty , i puszcza te nosze zeby na buzie nie upasc ,pomysl ze mozesz rano sie obudzic i nie masz butow na wycieraczce ,skoro czyste trzymaj je w domu .nie rozumie masz tylko 1 are butow? napewno nie i pozostałe trzymasz w szafce w mieszkaniu ,nie widze problemu trzymaj i te tez  .po co robic na złosc komus a jak Ci mowia ze nie wolno to NIE WOLNO

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Mar 2012, 23:22:24 »
"a jak Ci mowia ze nie wolno to NIE WOLNO"

ze ktos mowi ze nie wolno nie znaczy ze nie wolno ,przeciez facet w pierwszym wpisie mowi ze w kontrakcie nie pisze ze nie wolno -to dlaczego nie wolno? nie zeby mi sie podobaly wystawione na wycieraczkach buty- bo m sie to nie podoba ale sama widzialam nie raz ze buty stoja wystawione przed drzwiami w wielu kamienicach i tak naprawde to z czyms takim pierwszy raz w zyciu zetknelam sie w Dani wiec to chyba jest cos zwyczajowo dunskiego.idz do spoldzielni i zapytaj czy jest gdzies w przepisach porzadkowych napisane ze niczego nie mozna wystawiac przed drzwiami -jesli jest to schowaj buty a jak nic nie pisze to zapytaj dlaczego otrzymales list z upomnieniem.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Mar 2012, 23:37:52 »
Tyle stronic o jedna pare butow i wycieraczke :D   ;D
A moze to kolejna cecha dunskiego savoir vivre, ktore dla Polaka jest nie do zrozumienia i do nie zaakceptowania?

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Mar 2012, 23:58:09 »
przez piewrwsze 3 lata pobytu w Dani wynajmowalismy z mezem dom,pewnego dnia kupilismy w silvanie takie metalowe podstawke do ogniska,kupilismy na stacji benzynowej drewno w worku i kielbaski, dzoieciaki cieszyly sie na imprezke,ledwie maz zapalil ognisko wychylila sie zza plotu sasiadka i doslownie zaczela sie dzrzec ze nie wolno palic ognisk,widziala sama jak wygladalo nasze ogniskoi powiedziala ze przepisy komunalne zabraniaja robienia ognisk w obrebie miasta -uwierzylismy i zgasilismy ognisko a na nastepny rok sasiad z drugiej strony zaprosil nas na kielbaski z ogniska,snorbrød i piwko -my do niego mowimy ze nie wolno palic ognisk a on na to ze mozna palic ogniska do robienia kielbasek i snorbrød .uzywac suchego drewna a nie wolno palic haveaffald. my opowiedzielismy o naszej przygodzie i na nastepny dzien sasiad przyniosl nam wydruk ze strony pozarnictwa z naszej komuny gdzie bylo napisane ze mozna palic ogniska do tych celow. zachowalismy ten wydruk aby pokazac go w razie czego sasiadce
tak jak juz napisalam moda wystawiania butow na wyvieraczke jest dunska i stosowana przez Dunczykow czesto tez widzialam ze ludzie mieszkajacy w domach pozostawiaja swoje buty na zewnatrz,przed wejsciem wiec nie robcie z Polakow prymitywow

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Mar 2012, 00:04:20 »
A moze po prostu tylko ludzie prymitywni wystawiaja buty na wycieraczkach? Bez wzgledu na nacje?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Mar 2012, 00:04:20 »

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Mar 2012, 00:16:34 »
no ja bym nie osadzala tego jacy sa ludzie po wystawianiu czy nie wystawianiu butow na wycieraczke raczej ciekawi mnie skad sie taki zwyczaj wziol w Dani

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Mar 2012, 00:35:08 »
W Danii buty drogie, moze dlatego ...? :-D:-D
a ta serio, to przeciez na chlopski ... A moze raczej , babski rozum w tym wydaniu, bo tak nie wypada i juz.
A z tym ogniskiem to fakt, rob je ale zeby nie przeszkadzalo sasiadowi.

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Mar 2012, 04:30:26 »
Jego zona starowinka 20 minut potrzebuje aby wejsc na drugie pietro.Z popielniczka w reku potrafi spalic 3 papabusesy zanim dojdzie na gore.Smrod ze oddychac nie mozna i jakos nikt im uwagi nie zwraca...

Najlepiej zgłosić, że ktoś regularnie pali na klatce i poprosić o przyklejenie informacji o zakazie palenia i najlepiej na swoim piętrze wydrukować duży zakaz, niech będzie wiadomo, że od ciebie i ciągle zwracać uwagę i codziennie pisać do spółdzielni o notorycznym łamaniu zakazu. Mówię ci odpuszczą na pewno ;)

Offline franek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-2
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Mar 2012, 05:54:00 »
slyszalem ze w polsce jest lepiej cortez 06 wracaj tam nie naprawiaj DANII po roku czy babab jezeli cos wam nie odpowiada droga wolna

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Mar 2012, 09:47:16 »
Takie porady tu widze ładne to moze i ja się postaram. Kiedys z moim szwagierasem mieliśmy mały problemik ,dodam że on bardzo obytym i szybkomyślacym człowiekiem jest ,a klopot nie był wielki bo mieliśmy komuś psikusa zrobic .Ja tak zabardzo sie nie znam na psikusach mówie a szwagier butle z gazem trzyma z błyskiem w oku ,ja pytam no co ty ? co sie stanie ?? szwagieras mówi ...no jak to przecie to jak bomba jest ...jak wypiertoli to kamienicy nima .   To może ta sąsiadka też by ci spokój dała
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Mar 2012, 12:15:30 »
Ale to by trzeba jakosc kombinowac, zeby wypitolilo te pol kamienicy od sasiadow, co by jego buty w kosmos nie polecialy, razem z sasiadami, co nie?

Seba, Twoje posty zawsze powoduja u mnie wybuch smiechu. Dzieki.  ;D

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Mar 2012, 12:18:11 »
Odpowiedz jest prosta : nie mozna stawiac na korytarzu przed drzwiami , butow , kartonow itd. nakaz ten zostal

wydany przez straz pozarna  bo jest to w razie pozaru droga ewakuacyjna dla pozostalych mieszkancow bloku/budynku .

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Mar 2012, 12:45:27 »
Cortez06
Gdybym zobaczyła na wycieraczce mojej sąsiadki ładne kozaki albo śliczne szpilki z wystawy
obok której codziennie przechodzę ( moje marzenie za 1500kr) też by mnie trafiło z zazdrości  :D i skargę napisałabym na 120% !  :D ;) Nie podarowałabym tej zołzie -sąsiadce trzymania butów na wycieraczce!

Musisz zmienić sposób myślenia ! :)
Aaaa zabierz buty do domu ,po co droczyć się o twoje ekstra, super, modne buty?  :)

Zamiast marnować energię na szukanie przepisów o butach ,zajmij się pomocą sąsiadom i sprzątaczce.
Napisz miłą skargę na palenie papabusesów na klatce schodowej ;).
Pomyśl, sąsiedzi muszą wdychać codziennie dym z 3 papabusesów,sprzątaczka wkurza się bo brud i pety na klatce ,palaczka-sąsiadka ledwo wchodzi do mieszkania bo pali papabusesy...
...to oznacza że wszyscy oni potrzebują TWOJEJ POMOCY!

Mój drogi cortezie to taka sama pomoc jak dzieciom w Somalii !  ;D

Napij się teraz kawy ,zjedz na osłodę tabliczkę czekolady i do dzieła !  :)

Nie zapomnij mile uśmiechać się do sąsiadów !  :)

A ty Franuś to się nie odzywaj  :-X Masz u mnie podpadówę ,kolego !

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Mar 2012, 12:45:27 »