Ogólne > Rodzina ...
Jak to z pozwoleniem na pobyt jest????????????????????????
martuchnam:
pamietam jak przyjechalam do danii po raz pierwszy...hmmmmmmmmmm 3 miesiace czekalam a papiery wciaz slyszac ze musze isc tu lub tam doniesc to lub to...az w koncu po 5 miesiacach uslyszalam ze moje wszystkie papiery i latanie jak maly samolocik po urzedach bylo co najmniej bezsensu gdyz okazalo sie w koncu ze moje papierki wsiakly gdzies i nie mozna ich bylo zalezc...masakra....potem odczekalam kilka miesiecy i udalo sie w koncu...a teraz z powrotem wyladowalam w pl...ale ciagle mysle o powrocie do dk..
nowadk:
No to roznie bywa z tymi dokumentami....mam nadzieje,ze w naszym przypadku wszystko jakos gladko potoczy sie.Ale jak narazie mam jedna wielka pustke w glowie odnosnie przeprowadzki i zycia w danii.Dla mnie bedzie to poczatek od zera,nauka jezyka,brak pracy itp....no coz ale wazne ze z rodzina sie bedzie.I ta mysla sie pocieszam zostawiajac tu prace i reszte:)
Jomir:
Nowa, zrobilam tak samo pare lat temu.
Nie zaluje. Z czasem wszystko sie poukladalo, ze nie powiem, ze rok nauki jezyka, ktory spedzilam w domu, byl fantastyczny :)
Margaritta:
--- Cytat: martuchnam w 24 Mar 2012, 12:58:23 ---pamietam jak przyjechalam do danii po raz pierwszy...hmmmmmmmmmm 3 miesiace czekalam a papiery wciaz slyszac ze musze isc tu lub tam doniesc to lub to...az w koncu po 5 miesiacach uslyszalam ze moje wszystkie papiery i latanie jak maly samolocik po urzedach bylo co najmniej bezsensu gdyz okazalo sie w koncu ze moje papierki wsiakly gdzies i nie mozna ich bylo zalezc...masakra....potem odczekalam kilka miesiecy i udalo sie w koncu...a teraz z powrotem wyladowalam w pl...ale ciagle mysle o powrocie do dk..
--- Koniec cytatu ---
Duńczycy mają straszny nieporządek w papierach ... ja składając wniosek na żółtą kartę złożyłam od razy wniosek na niebieską ... żółta dotarła do mnie po 2 tygodniach a niebieskiej nie dostałam , czekałam miesiąc , w końcu postanowiłam że przejadę się jeszcze raz ... co się okazało pani , która pomagała mi i wzięła ode mnie ten wniosek wyrzuciła go przez przypadek do kosza .. szkoda tylko że nie poinformowali mnie żebym jeszcze raz wypełniła wniosek bądź stawiła się u nich w Komunie. Tak więc lenie do potęgi N ... gdzie w Polsce ludzie pracują od 10 do 12 czy od 8 do 13 ... :)
martuchnam:
--- Cytat: Margaritta w 26 Mar 2012, 12:50:30 ---gdzie w Polsce ludzie pracują od 10 do 12 czy od 8 do 13 ... :)
--- Koniec cytatu ---
hahaha w polsce co prawda pracuja od 8 do 16 zazwyczaj ale wiekszosc czasu spedzaja na plotkach oraz piciu kawy i dodam ze jak sie u nich o cos upomnisz to zeby wzrok mogl zabijac........bylabym martwa kilkadziesiat razy do tej pory..:P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej