poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak to z pozwoleniem na pobyt jest????????????????????????  (Przeczytany 7719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nowadk

• Gość
WITAM,
JESTEM TU NAWA A JESLI CHODZI O INF.O ZYCIU W DANII TO CALKIEM ZIELONA JESTEM.CHCIALABYM WIEDZIEC JAK TO JEST Z POZWOLENIEM NA POBYT....MOZE OPISZE MNIEJ-WIECEJ JAK TO U MNIE WYGLADA.MOJ PARTNER JEST DUNCZYKIEM,MAMY DZIECKO RAZEM,PRZEZ PEWNIEN CZAS MIESZKALISMY POZA DANIA ALE TERAZ ON WROCIL DO DK A JA MAM DOJECHAC DO NIEGO Z DZIECKIEM.I TU POJAWIA SIE PYTANIE JAKI RODZAJ POZWOLENIA POTRZEBUJE ZEBY TAM BYC LEGALNIE,ON TWIERDZI ZE NIE MA PROBLEMU BO JEST DUNCZYKIEM I TO INACZEJ W TAKICH PRZYPADKACH WYGLADA,ALE JA NIE JESTEM PEWNA BO WSZEDZIE CZYTAM O POZWOLENIACH.JAK DLUGO CZEKA SIE NA OTRZYMANIE POZWOLENIA I JAK DLUGO ONO BEDZIE WAZNE,CZY BEDE MUSIALA CO JAKIS CZAS STARAC SIE O POBYT STALY W DK?????PEWNIE WAMSIE WYDA DZIWNE ZE PYTAM O TO TU NA FORUM,SKORO JESTEM Z DUNCZYKIEM,ALE PRAWDA JEST TAKA ZE ON SIE NIE MARTWI BO MOWI ZE BEDZIE DOBRZE ALE SIE SIE STRESUJE BO NIE ZNAM TAMTEGO SYSTEMU.BARDZO WAS PROSZE O NAJASNIENIE MI SYTUACJI.
ZDEZORIETOWANA

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Jak to z pozwoleniem na pobyt jest????????????????????????
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Mar 2012, 22:20:03 »
Obywtele Unii Europejskiej nie potrzebuja pozwolenia na pobyt, a tylko swoj pobyt musza zarejstrowac w Statsforvaltning (nazwalabym to chyba Urzedem Wojewodzkim).

Generalnie tak jest. Natomiast jezeli chodzi o malzenstwa europejsko-dunskie to jest totalny bajzel i kazdy mowi co innego. Ostatnio zalatwialam swoj staly pobyt i nie dosc, ze bylam sama odsylana na przemian od Udlædingeservice do Statsforvaltning i odwrotnie, to i papiery lataly w ta i z powortem. Przepisy tez nie sa jasne i niedoprecyzowane.
Ale pociesze Cie!
Jest tak jak mowi Twoj partner, generalnie nie ma problemu, jeno sie trzeba nachodzic tudziez napisac :)
O pobyt staly mozesz sie starac po 3 latach, jezeli spelnisz okreslone warunki :) i o ile urzednik bedzie znal przepis i go rozumial :)
Aczkolwiek jak poczekasz do piatego roku, to po 5 dostaniesz go "bez lachy".

Przepraszam, ze nieco ironicznie pisze, ale mam ostatnio na pienku w urzedami i specjalizuje sie w pisaniu odwolan :) Zwlaszcza, ze pracuje dla Ministerstwa Sprawiedliwosci i niektorzy koledzy mi w tym pomagaja :)
Osobiscie radze zaczac od Statsforvaltning, moze uda sie u nich, bezproblemowo i szybko :)

Przeraszam, ze radze tak niekonkretnie na zasadzie "sprobuj tu", ale naprawde zrobil sie chaos. Polaczyli urzedy, polaczyli/porozdzielali dzialy. Zmieniaja przepisy, niektore uchylaja, niektore odwoluja... Bajzel nie z tej ziemi.
Wiec tylko spokoj moze nas uratowac :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

nowadk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Mar 2012, 23:17:02 »
Jomir dziekuje bardzo za odpowiedz,nie sadzilam ze ktos mi odpisze,a tu prosze mile zaskoczenie:):)raz jeszcze dzieki wielkie!!

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Mar 2012, 00:00:50 »
"....No to ładny burdel macie tu siostry w tym archeo...." przypomniał mi się cytat klasyka ;D ;D.  Pooradzicie sobie dziewczyny  :) :).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Mar 2012, 09:49:37 »
No niezly. Dla przykladu: zlikwidowali Ministerstwo ds. Integracji, a jego kompetencje porozdzielali na prawo i lewo.
Dawny Udlændingeservice, tez podzielili czesc podlega pod Ministerstwo Sprawiedliwosci, czesc pod Zatrdunienia.
Plus do tego oczywiscie mamy Statsfrovaltningen, dla Europejczykow... ale malzenstwa dunsko-europejskie osbslugiwane sa wedlug widzimisie.

Generalnie najwazniejsze jest to, ze obywatel EU ma prawo tu przebywac, na podstawie przepisu o dowlnym przemieszczaniu sie obywateli EU. A na papier po prostu bedzie trzeba poczekac, no i prawie jak na loterii bedzie kto papier wyda i na podstawie jakiego przepisu.  ;D

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Mar 2012, 12:58:23 »
pamietam jak przyjechalam do danii po raz pierwszy...hmmmmmmmmmm 3 miesiace czekalam a papiery wciaz slyszac ze musze isc tu lub tam doniesc to lub to...az w koncu po 5 miesiacach uslyszalam ze moje wszystkie papiery i latanie jak maly samolocik po urzedach bylo co najmniej bezsensu gdyz okazalo sie w koncu ze moje papierki wsiakly gdzies i nie mozna ich bylo zalezc...masakra....potem odczekalam kilka miesiecy i udalo sie w koncu...a teraz z powrotem wyladowalam w pl...ale ciagle mysle o powrocie do dk..
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

nowadk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Mar 2012, 23:45:03 »
No to roznie bywa z tymi dokumentami....mam nadzieje,ze w naszym przypadku wszystko jakos gladko potoczy sie.Ale jak narazie mam jedna wielka pustke w glowie odnosnie przeprowadzki i zycia w danii.Dla mnie bedzie to poczatek od zera,nauka jezyka,brak pracy itp....no coz ale wazne ze z rodzina sie bedzie.I ta mysla sie pocieszam zostawiajac tu prace i reszte:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Mar 2012, 23:45:03 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Mar 2012, 09:51:30 »
Nowa, zrobilam tak samo pare lat temu.
Nie zaluje. Z czasem wszystko sie poukladalo, ze nie powiem, ze rok nauki jezyka, ktory spedzilam w domu, byl fantastyczny :)

Margaritta

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Mar 2012, 12:50:30 »
pamietam jak przyjechalam do danii po raz pierwszy...hmmmmmmmmmm 3 miesiace czekalam a papiery wciaz slyszac ze musze isc tu lub tam doniesc to lub to...az w koncu po 5 miesiacach uslyszalam ze moje wszystkie papiery i latanie jak maly samolocik po urzedach bylo co najmniej bezsensu gdyz okazalo sie w koncu ze moje papierki wsiakly gdzies i nie mozna ich bylo zalezc...masakra....potem odczekalam kilka miesiecy i udalo sie w koncu...a teraz z powrotem wyladowalam w pl...ale ciagle mysle o powrocie do dk..

Duńczycy mają straszny nieporządek w papierach ... ja składając wniosek na żółtą kartę złożyłam od razy wniosek na niebieską ... żółta dotarła do mnie po 2 tygodniach a niebieskiej nie dostałam , czekałam miesiąc , w końcu postanowiłam że przejadę się jeszcze raz ... co się okazało pani , która pomagała mi i wzięła ode mnie ten wniosek wyrzuciła go przez przypadek do kosza .. szkoda tylko że nie poinformowali mnie żebym jeszcze raz wypełniła wniosek bądź stawiła się u nich w Komunie. Tak więc lenie do potęgi N ... gdzie w Polsce ludzie pracują od 10 do 12 czy od 8 do 13 ... :)

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Mar 2012, 13:01:08 »
gdzie w Polsce ludzie pracują od 10 do 12 czy od 8 do 13 ... :)

hahaha w polsce co prawda pracuja od 8 do 16 zazwyczaj ale wiekszosc czasu spedzaja na plotkach oraz piciu kawy i dodam ze jak sie u nich o cos upomnisz to zeby wzrok mogl zabijac........bylabym martwa kilkadziesiat razy do tej pory..:P
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Mar 2012, 17:46:02 »
W godzinach 8-13, obsluguja klientow, po 13 obrabiaja papiery. Do kosza wyrzucila, bo o niebieska karte sie stara, gdy planuje sie wyjazd na czas dluzszy bodajze niz miesiac czy dwa (leb mi peka, wiec nie pamietam, a i sprawdzac nie mam sily).
Kto, kto ledwie przyjechal i stara sie o rejsestracje pobytu, planuje od razu wyjazd na miesiac czy dwa?
Nie dziwie sie, ze wyrzucila. Tez bym wyrzucila, albo polozyla na kupke "z dziwnymi sprawami".

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Mar 2012, 19:54:47 »
Ja jak wchodzę do komuny itp. to od razu w drzwiach ryczę  "Gud beskytte dronning"  i z miejsca zaczynają pracować jak japońce (sprawdzone warto spróbować)  :)

Offline Magda_lena

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwi 2012, 16:29:51 »
Ja jak wchodzę do komuny itp. to od razu w drzwiach ryczę  "Gud beskytte dronning"  i z miejsca zaczynają pracować jak japońce (sprawdzone warto spróbować)  :)

hehehehehe boskie, padłam  ;D

Ja ostatnio walczyłam w statsforvaltninger, i udało sie. Chociaż jezdziliśmy cztery razy, bo za każdym razem każdy mówił co innego: pani numer 1 dała druki i rzekła że nie potrzeba żadnych dodatkowych dokumetów. Pan numer 2 chciał zaświadczenie z pracy. Pan numer 3 zazyczył sobie starą dokumentacje z udlænding service, akty urodzenia dzieci, akt małżeństwa,  zasypał nas pytaniami...w końcu udało sie...

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Kwi 2012, 20:52:59 »
A mnie nikt nie pytał na ile jadę i po co mi niebieska karta  :o Po prostu chciałam mieć i po dwóch tygodniach dostałam...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwi 2012, 21:09:31 »
Na to bieganie kilka razy tu to tam bo cos zaginelo jest wspanialy sposob , jak odbieraja jakies dokumenty od was

w urzedach itd poproscie o pisemne pokwitowanie tego nie moga odmowic a wrazie jakis pozniej zajsc ze cos zaginelo ma

sie czarno na bialym ze zostalo albo oddane albo zlozone ( tez sprawdzone ) ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwi 2012, 21:09:31 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25657
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17879
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22116
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21719
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24178
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy