poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: chciałabym kupic auto  (Przeczytany 15176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
chciałabym kupic auto
« dnia: 04 Kwi 2012, 09:02:59 »
Witam serdecznie , chciałabym kupić auto od znajomego Duńczyka , tylko nie wiem jak się do tego zabrać, co jest potrzebne, gdzie się udać, krok po kroku,czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić jak typowej blondynce :),w salonie ceny droższe, ale wszystko by za mnie załatwili, wolę sama zdobywać doświadczenia, auto jest z tablicami, dziękuje za wszelkie porady

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: chciałabym kupic auto
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwi 2012, 10:13:01 »
piszesz umowe kupna potem wybierasz firme ubezpieczeniowa idziesz do nich z umowa.dostaniesz od nich potwierdzenie ktore bedzie ci potrzebne do rejestracji.potem wraz z umowa oraz notka od ubezpieczyciela idziesz do skatu.wypelniasz druk do rejestracji i przedstawiasz w/w dokumenty plus dokument tozsamosci.uiszczasz oplate rejestracyja i to wszystko.dowod wysyla skat poczta.wszystko jest dosc proste i szybko to zalatwisz
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwi 2012, 20:22:24 »
Witam.Zeby nie zasmiecac forum przykleje sie do tematu.Chcialbym kupic auto,a wlasciwei wziac je na raty w jednym z salonow badz komisow samochodowych.Autko uzywane,okolo 6-cio letnie.Moje pytanie-co i jak musze zrobic,jakie dokumenty przedstawic,aby taki kredyt otrzymac?Mam stala prace od 2007 roku.
Moze ktos z forumowiczow poleci mi godny zaufania komis w Horsens?Jakie warunki powinienem spelnic i jakimi kryteriami kieruje sie bank w udzieleniu pozyczki?Slyszalem tez (moze to wyda sie glupieale...),ze biorac krdeyt np; na 7 lat mam tzw ochronke.Tzn,ze mnie nie zwolnia w tym okresie (poza dyscyplinarnym) poniewaz musze splacac raty.Czy slyszal ktos o czyms takim?
Bede wdzieczny za okazana pomoc.Podam adres e-mail gdyby ktos zechcial przeslac mi obszerniejsze wytlumaczenie-profesor882@o2.pl.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwi 2012, 21:31:00 »
Jesli chcesz wziasc auto na raty to kup je u dilera a nie jakiegos handlarzyny nawet jesli diler ma ceny nieco wyzsze to masz przynajmniej pewnosc ze z autem bedzie wsjo ok.handlarze skupuja auta z roznych zrodel i do konca nie wiesz c w tym aucie siedzi a szczegolnie w 5-6-scio letnim.Po zatym kupujac u dilera bedziesz mial najlepsza cene jesli chodzi o ubezp.samochodu,zeby kupic sam.potrzebujesz min.20% wplaty wlasnej i jesli takowa posiadasz to dowiedz sie na ile procent dostaniesz kredyt u handlarza a na ile u dil.piszesz ze chcesz wziasc kredyt na 7 lat mysle ze na 6-scio letnie auto nie dostaniesz na tak dlugi okres moze to byc 5-6 zalezy od banku.Jesli chodzi opapiery to tam gdzie bedziesz kupowal auto wszystko ci powiedza bo nie ma regoly na to co kto wymaga jak ja kupowalem to wystarczyly 3 ostatnie kwity z wyplat,kwit ze skata za rok poprzedni i to wsjo.Teraz jest troche trudniej wziasc kredyt szczegolnie osobie samotnej bo banki wymagaja dodatkowo jeszcze tzw.budget tzn.bilans twoich calorocznych wydatkow i ile ci zostaje po oplaceniu wszystkiego na zycie.Jesli szukasz auta dla zwyklego smiertelnika to mysle ze nie bedzie problemu.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwi 2012, 21:50:25 »
...Slyszalem tez (moze to wyda sie glupieale...),ze biorac krdeyt np; na 7 lat mam tzw ochronke.Tzn,ze mnie nie zwolnia w tym okresie (poza dyscyplinarnym) poniewaz musze splacac raty.Czy slyszal ktos o czyms takim?..

Cos takiego nie istnieje.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwi 2012, 22:03:42 »
Slyszalem tez (moze to wyda sie glupieale...),ze biorac krdeyt np; na 7 lat mam tzw ochronke.Tzn,ze mnie nie zwolnia w tym okresie (poza dyscyplinarnym) poniewaz musze splacac raty.Czy slyszal ktos o czyms takim?

tego co to powiedzial to mozesz walnac w lep za gadanie glupot.Ludzie maja domy z pozyczkami na 30 lat i  traca prace to ich chalupy ida pod mlotek a auto to juz wogle smieszna rzecz w porownaniu do sumy zaciagnietej pozyczki.
ja kupowalam auto na poczatku grudnia 2011-toyote avensis i zdecydowalam sie wziasc pozyczke w swoim banku bo ta u dilera byla dla mnie drozsza.
bank tez moze sfinansowac zakup auta ale porownaj kto daje lepszy to jest nizszy procent.
najwazniejsze na co musisz patrzec to   ÅOP / årlige omkostninger i procent ved lånet) bo czesto tak jest to zawiklane aby czlowiek dal sie omamic niskim procentem pozyczki i myslal ze to tanio ale patrz jakie jest ÅOP -bo wtedy bedziesz wiedzial ile naprawde placisz na rok. no i sie spytaj ile ten diler daje gwarancji na auto,mi dal 6 miesiecy i auto bylo z nowym przegladem -to tez sa bardzo wazne sprawy

Offline xlx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwi 2012, 14:45:43 »
piszesz umowe kupna potem wybierasz firme ubezpieczeniowa idziesz do nich z umowa.dostaniesz od nich potwierdzenie ktore bedzie ci potrzebne do rejestracji.potem wraz z umowa oraz notka od ubezpieczyciela idziesz do skatu.wypelniasz druk do rejestracji i przedstawiasz w/w dokumenty plus dokument tozsamosci.uiszczasz oplate rejestracyja i to wszystko.dowod wysyla skat poczta.wszystko jest dosc proste i szybko to zalatwisz
Ja kupowalem auto dwukrotnie w danii od osoby prywatnej i w obydwu przypadkach zadnej umowy nie pisalem i nikt takowej nie wymagal odemnie.Zakup to kwestia dogadania ceny potem kasa dla sprzedajacego a dla nas w zamian pojazd + dowod rejestracyjny. cala reszta formalnosci przebiegala dokladnie jak w cytowanym wpisie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwi 2012, 14:45:43 »

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwi 2012, 16:01:30 »
Ja kupowalem auto dwukrotnie w danii od osoby prywatnej i w obydwu przypadkach zadnej umowy nie pisalem i nikt takowej nie wymagal odemnie.Zakup to kwestia dogadania ceny potem kasa dla sprzedajacego a dla nas w zamian pojazd + dowod rejestracyjny. cala reszta formalnosci przebiegala dokladnie jak w cytowanym wpisie

Umowa w zasadzie nie jest Ci potrzebna, ale w pewien sposób Cię zabezpiecza. Pamiętaj, że koleś może Ci upchnąć samochód a na drugi dzień przyjść z Politi twierdząc, że mu go ukradłeś. Jak w takim wypadku udowodnisz, że to Ty masz racje, nie on? Teoretyzuję oczywiście, ale zabezpieczenie w formie umowy zawsze warto mieć.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwi 2012, 16:12:12 »
Wielkie dzieki za okazana pomoc.Mialbym jednak jeszcze parte pytan.
-Czy auto wziete na raty mozna oddac z powrotem do salonu np; po 2 latach?(zjazd do polski)
-Czy mozna takie auto oddac do salonu po jakims czasie i wziac inne?
-Czy jest mozliwosc oddania auta na polskich blachach jako czesc rozliczenia?
-Co ile robi sie przeglady w dani?
-Jak wysokie jest ubezpieczenia auta?Dla przykladu auto z 2006 r.poj.silnika 2 l.
Zgory dziekuje za info.

(gdyby ktos kiedys byl w klopocie to sluze pomoca-http://programy-komputerowe.orangespace.pl/)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwi 2012, 16:52:18 »
Trzeba pamietac ze obowiazkowe ubezpieczenie samochodu na kredyt to OC i AC.
AC jest obowiazkowe  na czas kredytowania samochodu (wynika to z umowy kredytowej)
Jezeli nie masz zniżek to najtaniej ubezpieczysz w IF, a w dodatku platnosci rozkladaja na miesieczne raty.
Równie korzystnie (miesieczne) platnosci proponuja w Alka, niestety tylko jezeli masz u nich pakiet czyli ubezpieczenie mieszkania, ubezpieczenie rodzinne itp... w Alka dostaniesz dodatkowa znizke jezeli należysz do zwiazkow zawodowych.

P.S.
przy zaciąganiu kredytu rownie waznym pytaniem dla banku jest  " ...czy ma Pan/Pani wypracowana  A-Kasse"

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwi 2012, 17:16:16 »
Wielkie dzieki za okazana pomoc.Mialbym jednak jeszcze parte pytan.
-Czy auto wziete na raty mozna oddac z powrotem do salonu np; po 2 latach?(zjazd do polski)
-Czy mozna takie auto oddac do salonu po jakims czasie i wziac inne?
-Czy jest mozliwosc oddania auta na polskich blachach jako czesc rozliczenia?
-Co ile robi sie przeglady w dani?
-Jak wysokie jest ubezpieczenia auta?Dla przykladu auto z 2006 r.poj.silnika 2 l.
Zgory dziekuje za info.

(gdyby ktos kiedys byl w klopocie to sluze pomoca-http://programy-komputerowe.orangespace.pl/)

odpowiadam po koleji
- nie mozna oddac auta kupionego na raty -mozesz oddac auto  brane w leasing ale nie kupione na raty

- wlasciwie nie mozesz oddac i wziasc inne ale bedzie to na zasadzie ze salon kupuje to Twoje i bierze je na wymiane sprzedajac Ci inne -to w takim rozumieniu jest to praktykowane jak najbardziej ale duzo stracisz kasy na tych kombinacjach bo dostaniesz za swoje auto minimum 10 tysiecy mniej niz jego wartosc(salon musi zarobic)

-nie wiem -musisz zapytac w salonie

- przeglad co 2 lata po tym jak auto skonczy 4 lata od pierwszego zarejestrowania-sprawdzaj papiery z przegladu

-o ubezpieczeniu to kolega napisal wyzej, pamietaj zeby uznali (ubezpieczenie) ilosc lat jazdy bezwypadkowej z polski

no i jeszcze bardzo mile ze sam  oferujesz pomoc bo -z takim czyms to sie jeszcze nie spotkalam

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwi 2012, 17:31:37 »
tu masz 2 linki przydatne dla orientacji przy szukaniu  auta i mozesz sobie porownac ceny.mozesz wybrac dilerow albo osoby prywatne.dunczycy z mojej pracy chwala sobie dilerow z Silkeborga bo jest ich tam duzo i duza konkurencja -nic nie gwarantuje bo powtarzam tylko opinie znajomych

http://www.bilbasen.dk/

http://www.bilzonen.dk/

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwi 2012, 18:33:42 »
Nic nie piszesz jakim autem sie interesujesz? kupujac u dilera masz z regoly najnizsze oc+ac w pakiecie poniewaz dilerzy maja swoje uklady z ubezp.sprawdz najpierw ile zaplacilbys za ubezp.jakbys kupil sam.od osoby prywatnej (handlarz)dla ubezp.bez znaczenia a ile zaplacilbys kupujac u dilera na bank nigdy nie dostaniesz takiej samej a tym bardziej nizszej ceny nawet ze znizkami z polski..Jesli pytasz czy mozna zostwic auto na pl numerach to z tego co wiem (pytalem sie roznych dilerow)to jest taka mozliwosc ale auto musi przedstawiac dla nich jaks wartosc poniewaz oni zalatwiaja pozniej na ten samochod dunskie papiery czyli placa podatek i jeszcze musza na nim cos zarobic.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwi 2012, 16:08:32 »
Witam wszystkich. Raz jeszcze dziekuje za odpowiedzi. Dla scislosci podam,ze interesuje mnie toyota Rav 4 z roku 2006-2007.Pozostaje tylko kwestia wyboru diesel czy benzyna. Zastanawialem sie nad benzyna,wsawil bym gaz w polsce i byloby super.Mysle,ze na przegladzie nie zorientowaliby sie o co chodzi.A moze sie myle.Diesel tez jest ok,tylko ta cena... >:(.Jesli chodzi o ewentualne auto ktore to moglbym zostawic w rozliczeniu to tu moze byc klopot. Auto jest na polskich tablicach,jest to grand voyager z 98 roku. To moze nic wielkiego ale poj silnika to 3,8 l i pewnie dunczycy byliby zszokowani. :)

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwi 2012, 16:27:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Nic nie piszesz jakim autem sie interesujesz? kupujac u dilera masz z regoly najnizsze oc+ac w pakiecie poniewaz dilerzy maja swoje uklady z ubezp.sprawdz najpierw ile zaplacilbys za ubezp.jakbys kupil sam.od osoby prywatnej (handlarz)dla ubezp.bez znaczenia a ile zaplacilbys kupujac u dilera na bank nigdy nie dostaniesz takiej samej a tym bardziej nizszej ceny nawet ze znizkami z polski..Jesli pytasz czy mozna zostwic auto na pl numerach to z tego co wiem (pytalem sie roznych dilerow)to jest taka mozliwosc ale auto musi przedstawiac dla nich jaks wartosc poniewaz oni zalatwiaja pozniej na ten samochod dunskie papiery czyli placa podatek i jeszcze musza na nim cos zarobic.

no tutaj nie do konca sie zgodze. jezeli masz caly pakiet ubezpieczen,to mozliwe ,ze nie beda mogli konkurowac cenowo(tak bylo w moim przypadku)wszystkie mam w det faglige hus razem ze zwiazkami.natomiast akasse w 3f :o

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwi 2012, 16:27:56 »

pozwolenie na auto

Zaczęty przez wiechutek78Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 15652
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2013, 18:34:38
wysłana przez wiolinia
Pozwolenie na nowe auto 2000km

Zaczęty przez Gosia132Dział Podatki

Odpowiedzi: 15