poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wieszanie prania na balkonie  (Przeczytany 12326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chicco

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
wieszanie prania na balkonie
« dnia: 20 Kwi 2012, 10:47:15 »
witam ,jakis czas temu kupilismy mieszkanie w malej miejscowosci pod kopenhaga , okolica przyjemna i cicha ,mieszkamy w bloku jednak sa dziwne ograniczenia ktore ustanawia zarzad co tydz maja zebrania w ktorym ustalaja co rusz nowe zakazy ,o antenach wiadoma sprawa zakaz poza balkonem (w naszym wypadku inna opcja nie wchodzi w gre ,gdyz tylko poza balkonem jest sygnal) ,teraz doczepili sie do prania wiszacego na balkonach podkresle na balkonach ! nie poza , doszli do wnoisku ze trzeba zlikwidowac sznurki i nie wieszac prania gdyz wyglada to nie estetycznie .
 Chcialam sie dowiedziec czy maja prawo do takich zakazow ?,ludzie trzymaja mnóstwo rzeczy u nas na balkonach ,lacznie z meblami ,futrynami ,klatkami ,zeschlymi roslinami ,parasolami w takim razie czy tez powinni sie tego pozbyc skoro pranie wyglada nie estetycznie a smieci i stare graty moga stac ?

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
Odp: wieszanie prania na balkonie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwi 2012, 11:26:03 »
witaj:)
no niestety tutaj tak jest mam znajomych którzy maja dokładnie ten sam problem

hydrogen2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwi 2012, 12:57:23 »
Przecież w Polsce też są spółdzielnie, które stosują ten sam przepis. Przestańcie już na wszystko narzekać. A swoją drogą, jestem pewien, że w budynku jest suszarnia. No ale ostatecznie możesz zgłosić problem do Strasburga (Europejski Trybunał Praw Człowieka). Z pewnością Ci pomogą, bo to rażące naruszenie Twoich praw.

Offline chicco

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwi 2012, 13:55:05 »
w polsce na swoim balkonie przynajmniej tam gdzie ja posiadam mieszkanie moge robic co mi sie zywnie podoba ,oczywiscie poza balkonem na zamontowanych suszarkach nie mozna wieszac prania, (ale nie w srodku mojej wlasnosci w tym rozwiez balkonu moge robic co chce )

Offline chicco

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwi 2012, 13:59:21 »
a dodam jeszcze ze u nas nie ma takowych suszarni  ;D ,natomiast mozna robic grilla na balkonach ,latem jest zadyma na calego ale nikomu nie przeszkadza  :)

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwi 2012, 14:22:38 »
No coz, co kraj to obyczaj i inne reguly... wiec zdejmij te pranie :)

Przypomniala mi sie jedna historia... kiedys zaprosilam znajomych dunczykow do Moich rodzicow w PL jak bylam tam na wakacjach... rodzice mieszkaja akurat na wsi, ale gosci zabralam do pobliskiego miasta... bardzo sie dzwili ze balkony w blokach sa pomlowane na rozne kolory, to czewrony, to zolty, niebieski itp ... stwierdzili ze wyglada to okropnie.
W Dani wszystko jest biale, nic sie nie maluje :), jest nakaz ze wsyzstko ma byc w jednym kolorze.
W sumie nawet ladniej to wyglada.
to taki OT
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwi 2012, 23:47:15 »
A gdyby zasłonic tak balkon ,zeby nie było widac co w nim masz?a moze to wieszanie prania zabronione bo jak z grila iskierka pojdzie to pozar zapewniony ,DZIWNY JEST  TEN SWIAT

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwi 2012, 23:47:15 »

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwi 2012, 12:24:25 »
No i dobrze ze te flagi nie wiszą:-)Ja kupiłam 2 suszarki stojące i po problemie:-)nie wiem czemu my Polacy staramy się za wszelka cenę w nie swoim kraju robić i próbować zmienić zwyczaje,prawo itp Czas pomyśleć aby się dostosować..polecam-życie staje się prostsze..;-)
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline chicco

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwi 2012, 13:01:59 »
nie tylko My Polacy wieszamy ,ale i rowniez Dunczycy  :) ,to nie byla  tylko uwaga do Nas Polakow ,ale tez do dunczykow nie wiem arabow czy turkow ,a co do zasłonienia balkonu to dobry pomysl  ;) moj balkon ,moj balagan !

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwi 2012, 14:10:16 »
...moj balkon ,moj balagan ! ...
Niestety ale tak to w Danii nie dziala.

Demokratycznie wybrani przedstawiciele dunskiego odpowiednika rady nadzorczej osiedla ustalaja jak osiedle ma wygladac, jakie psy, jakie kolory, jaki pranie itp itd.
Mozesz stanac do najblizszych wyborów w swoim osiedlu, masz tez prawo glosu w wyborach.

Dokladnie tak samo jak demokratycznie wybrana wladza kommuny decyduje jak i gdzie mozna budowac nowe domy, jak maja wygladac, jakie dachy itp itd.
Nie ma tak ze ktos kupil dzialke i stawia dom jaki mu sie podoba bo "moja dzialka, mój dom".

Tak w Danii dziala demokracja - rzady wiekszosci.
 :)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwi 2012, 15:15:00 »
Mi tam to pasuje... Oczywiscie jestem polka i wiele rzeczy mi sie podoba  w Pl... ale patrzec nie moge na rozpadajace sie ganki... domy przyslupowe, ktorych architektura zostala zmieniona, dobudowane glupie ganeczki pomalowane w durnych kolorach... domki zolte, seledynowe, niebieksie, czerwone, odpadajace tynki, okna wstawione tam gdzie nie powinny byc itd...
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwi 2012, 19:57:55 »
...moj balkon ,moj balagan ! ...
Niestety ale tak to w Danii nie dziala.

Demokratycznie wybrani przedstawiciele dunskiego odpowiednika rady nadzorczej osiedla ustalaja jak osiedle ma wygladac, jakie psy, jakie kolory, jaki pranie itp itd.
Mozesz stanac do najblizszych wyborów w swoim osiedlu, masz tez prawo glosu w wyborach.

Dokladnie tak samo jak demokratycznie wybrana wladza kommuny decyduje jak i gdzie mozna budowac nowe domy, jak maja wygladac, jakie dachy itp itd.
Nie ma tak ze ktos kupil dzialke i stawia dom jaki mu sie podoba bo "moja dzialka, mój dom".

Tak w Danii dziala demokracja - rzady wiekszosci.
 :)
T o już przerabialiśmy w PL  :) za rządów PZPR.... sprawa padła  :-\

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwi 2012, 20:12:25 »
Mi tam to pasuje... Oczywiscie jestem polka i wiele rzeczy mi sie podoba  w Pl... ale patrzec nie moge na rozpadajace sie ganki... domy przyslupowe, ktorych architektura zostala zmieniona, dobudowane glupie ganeczki pomalowane w durnych kolorach... domki zolte, seledynowe, niebieksie, czerwone, odpadajace tynki, okna wstawione tam gdzie nie powinny byc itd...
Bo widzisz ludzie zamiast odremontować obejście prowadzą dochodzenie .... Kto trafił kaczora ?? :o Ja już chyba  wiem http://www.blingbling.dk/videos/milit%C3%A6r-salut-fail-778.html

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwi 2012, 20:17:57 »
...T o już przerabialiśmy w PL  :) za rządów PZPR.... sprawa padła  :-\...

No to dziwi mnie ze tak dobrze "to" znamy a jednak tylu nas Polaków ciagle do Danii emigruje...Tesknota za dawnymi czasami? Az tak zle w PRL nie bylo?  :D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwi 2012, 20:30:06 »
...T o już przerabialiśmy w PL  :) za rządów PZPR.... sprawa padła  :-\...

No to dziwi mnie ze tak dobrze "to" znamy a jednak tylu nas Polaków ciagle do Danii emigruje...Tesknota za dawnymi czasami? Az tak zle w PRL nie bylo?  :D
To nie tęsknota tylko zwykła kalkulacja...( to co można tu zarobić a wydać tam :) )

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwi 2012, 20:30:06 »

Proszek do prania ubranek dla noworodka

Zaczęty przez marcellina26102Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4952
Ostatnia wiadomość 31 Lip 2009, 13:04:38
wysłana przez marcellina26102