Ogólne > Rodzina ...

Zasiłek rodzinny

(1/31) > >>

slonesio87:
Witam! Maz pracuje w Danii od roku i ostatnio zalatwil rodzinne na naszego synka. Orientujecie sie moze czy wyplaca nam rodzinne za caly okres jego pracy (zalegle za rok) czy dostaniemy tylko to co na biezaco od momentu zlozenia dokumentow?

varszafiak:
Za caly okres pracy w Dani, pod warunkiem ze w tym czasie nie pobierane bylo rodzinne w Polsce.
Chyba ze juz wydal a ja sie pomylilem  ;) :D ;D

piotr1:
nooo..hhmmm...ja wlasnie wyslalem mailem papiery do sociecenter w aalborgu i gdy tam dzwonilem i pytalem czy powinienem zrezygnowac z rodzinnego pobieranego w polsce to pan powiedzial ze nie trzeba bo oni beda doplacac po prostu reszte do polskiego rodzinnego- wiec chyba nie trzeba rezygnowac z rodzinnego w pl- chyba ze co komuna to inny przepis- nie wiem...

slonesio87:
Rodzinnego w Polsce nigdy nie pobieralismy wiec nie ma z tym problemu. Chcialam tylko wiedziec czy wyplaca nam wyrownanie za pierwszy rok pracy w Danii. Wsrod znajomych zdania sa podzielone. Trafila sie nawet sytuacja ze najpierw dali a pozniej kazali oddac. Niby maja jasne i klarowne przepisy, wszystko poukladane i bez watpienia lepiej zorganizowane niz w Polsce a mimo to czlowiek czasem glupieje:)

Tokent:
 Rodzinne wyplacane jest wstecz takze . Naliczane jest od momentu podjecie pracy na terenie DK ( czyli od chwili kied yzaczynamy placic podatki ) nieprawda jest ze naliczaja jest od momentu zlozenia dokumentow.

Na 100% bo mi wkoncu po roku!!!! czekania przyznali i wyrownali . Oczywiscie nie obylo sie bez interwencji Dunczyka ktory "naprostowal" biurokratyczne zapedy urzednikow.

Pozatym z tego co mi mila Pani w komunie wyjasnila , rodzinne trzeba odnawiac co roku ( jesli dziecko/dzieci prrebywaja poza granicami DK ) Czyli co roku trzeba skladac od nowa i znowu droga przez meke. :(

Na chwile obecna wystarczy zlozyc wniosek o w odpowiedniej komunie i komuna sama wysyla dokumentacje do PL . PL odpowiada i sprawy tocza sie dalej ... radze sprawdzic w PL kiedy wslali dokumenty i ODRAZU dzwonic do komuny .....mam dziwne wrazenie ze odwlekaja sprawe ile sie da ( w moim przypadku pani powiedziala najpierw ze nie ma zadnej dokumentacji potwierdzajacej ze zlozylem wniosek  " wtedy pokazalem kopie z JEJ podpisem "... potem pani poinformowala mnie ze dokumenty z PL nie dotarly  " na co pokazalem milej pani pismo z PL  ze a i owszem"...... potem byla konsternacja ..klik klik klik ..poprosze o zolta karte itd ........ . Wymieklem wrocilem do domu pogadalem ze znajomym Dunczykiem ..zlapal sie za glowe i za telefon do owej baaardzo milej Pani. Nie bede przytaczas slow jakich uzywal... pomoglo ...wyrownali po 5 dniach i przyslali list z przeprosinami .

Dla milosnikow dunskiej mowy ...rozmowe z pania z komuny przeprowadzalem po dunsku ..i tez nie epomoglo :)

Ogolnie odwlekaja ile sie da ...a noz widelec dasz sobie spokoj i wrocisz do PL.

Smutne

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej