poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dagpleje i Przedszkole  (Przeczytany 14888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sskk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Dagpleje i Przedszkole
« dnia: 09 Maj 2012, 13:49:53 »
Witam!
Moja corcia 1,7 m-cy idzie od poniedzialku do Dagpleje w Kolding. Chcialam zapytac, czy istnieje mozliwosc zopoznania sie z niania wczesniej...zeby mala mogla zobaczyc z kim bedzie od teraz spedzala prawie caly dzien. To samo pytanie mam odnosnie syna, ktory idzie do przedszkola, czy moze zobaczyc je , zapoznac sie z paniami i dziecmi wczesniej zanim zostanie tam na dluzej. Jestem tu krotko i nie znam jezyka. Czy jest mozliwosc, zeby na poczatku niania czy panie z przedszkola ewentualne komunikaty pisaly mi na kartce czy cos???Cieszylam sie ze moje dzieci stana sie samodzielne i w ogole beda aktywniej spedzac czas a teraz serce mi sciska, bo martwie sie jak sobie poradza jesli nie znaja jezyka...Pomozcie:(

Offline sskk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
    • Status GG
Odp: Dagpleje i Przedszkole
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maj 2012, 13:52:56 »
Moze ktos z polskich mam ma swoje pociechy u Dagpleje Lone Primdahl w Kolding i zna przedszkole Tusindfryd???Jesli ktos moze pomoc mi, bardzo prosze o wszelkie informacje, moze pozwoli mi to rozwiac watpliwosci.

Offline anetka089

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2012, 15:57:43 »
Moja córka też idzie do dagpleje ale 29 maj i w innej cześci kraju. I właśnie wróciłam ze spotkania z panią która bedzie się nią opiekować. Spotkanie organizowała mi komuna. Zostałam poinformowana pisemnie kiedy i o której. Mała się z nią zapoznała, ustaliłyśmy wszystko co do jedzenia, planu zajęć dziećmi, itd. Też nie rozumiem języka. Był ze mną tłumacz (Pani z Polski). Jeśli chodzi o dzieci to język szybko załapują, wiadome nikt nie mówi, że będzie łatwo na początku. W dagpleje bedą mówić po duńsku, w domu zaś nie używa j innego języka tylko polski. Ja córke będę dawać stopniowo. Najpierw bedę z nią po godzince dziennie. Później zostawie ją na godzinke, z dniem coraz dłużej dopóki się nie odnajdzie. A ja będę chodzić do szkoły językowej;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maj 2012, 17:31:56 »
Gdy moja corka zaczynala dagpleje, poszlam z nia pierwszy raz na godzinke. Na drugi dzien na dwie, trzeci podobnie. Pozniej sporbowalm ja zostawic na godzinke sama, pozniej na dwie. Mniej wiecej po tygodniu zostala na 4 godziny, pozniej na 6.
Tak to mniej wiecej wyglada, a tempo jest dostosowane do dziecka i tego jak sie czuje samo bez mamy.

Podobnnie jest z przedszkolem. Powoli stopniowo, coraz dluzej.
Nie ma tu polskich dramatow, ze od razu, samo na caly dziena, dziecko przeciez przestanie ryczec...

Co do karteczek, to indywidualna umowa z niania, ale obawiam sie, ze moze nie miec na to czasu. Nie wiem jaki jest regulamin w kommunie, w ktorej mieszkasz, w mojej niania moze miec 3 do maks. 4 dzieci. Ale slyszalam o kommunach, gdy dzieci moze byc piecioro.
MOja niania ma dwoje, teraz doszlo trzecie, a i tak ma pelne rece roboty.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Marta05

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2012, 12:31:06 »
Witam. Na pewno istnieje taka mozliwosc, zeby zapoznac sie z niania i opiekunkami wczesniej. Wystarczy zadzwonic i sie umowic. My tak mielismy i w zlobku i w przedszkolu, umowilismy sie wczesniej na zapoznanie sie, omówilismy wszystko co nas interesowalo. Ostatniego dnia w zlobku mielismy spotkanie zeby umowic ile nasza coreczka rozumie i mowi po dunsku, co zrobic by jak najszybciej przyzwyczaila sie do nowego przedszkola i ku naszemu zdziwieniu byl tam tez tlumacz o czym kompletnie nie wiedzielismy. Ja i moj maz mowimy w stopniu komunikatywnym po dunsku, ale nie zawsze wszystko rozumiem, wiec czasami opiekunki pisaly mi na kartce, lub pisaly sms juz przetlumaczony na jęz polski ;) Takze z wszystkim idzie sie dogadac. I glowka do gory nie bedzie tak zle, ja tez sie balam strasznie ale nie potrzebnie, najwazniejsze tylko zeby dziecko zaklimatyzowalo sie w przedszkolu czy dagpleje, a jezyk to tylko kwestia czasu. Dzieci bardzo szybko sie ucza. Ja jestem pod wrazeniem ile moja corka nauczyla sie przez 7 mies. bycia w zlobku. Pozdrawiam

Offline sylwiabialous

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maj 2012, 14:16:56 »
Witam serdecznie,
ja również planuje zapisać swoją córcie do dagpleje dziś dostałyśmy pozwolenie i w przyszłym tygodniu wybieram się do kommuny po złożenie wniosku o żółte i niebieskie karty oraz złożenie dok.w sprawie dagpleje. Czy któś mógłby mi podpowiedzieć jak wygłąda ta formalność w urzędzie (nie wiem czy jest potrzebny mi tłumacz bo znam j.angielski na poziomie podastawowym czy jest to skomplikowana sprawa) i ile to trwa. Planuję iść do duńskiej szkoły uczyć się języka może nawet dziennie więc zależy mi na czasie. Jak wygląda przygotowanie dziecka do niani? Moja córka pije kasze manna więc ja bede robic jej i zanosic do niani tak? A jakieś owoce? Jak wygłada sprawa jedzienia i ubioru. Czy trzeba zanosić jakieś dodatkowe ubrania na zmiane? Bardzo proszę o szczegółowe informacje.
Pozdrawiam,
Sylwia

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maj 2012, 16:01:44 »
Generalnie wszytsko zalezy od kommuny, mam na mysli wyzywienie, ale w wiekszosci kommun, dzieci maja pelne wyzywienie u niani. Jezeli chodzi kaszke, to po umowieniu sie z niania, bedziesz mogla dostarczyc "sucha" kaszke. Nabialy nie mozna niani dostarczac z racji ryzyka zarazenia salmonella i szybkiego rozwoju bakeriii mlecznych.
Jezeli chodzi o ubrania, musisz dostarczyc zestaw, ktory na stale lezy u niani. Reszta zalezy od gminy.

Co do aplikacji, to aplikuje sie w tej chwili "on line" przez borger.dk (musisz miec od tego NEMid)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maj 2012, 16:01:44 »

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwi 2013, 23:24:54 »
Czy ktoś może napisać jak załatwić dagpleje żeby nie jechac do kommune? Próbowalam przez boger.dk, ale tam wyskakuje mi tylko lista żłobków, na załączonej mapie także nie pokazuje żadnej opcji opieki w mojej miejscowości, a wiem że jest tutaj kilka opiekunek.

Zastanawiam się także co będzie lepsze dla 10-misięcznego dziecka, czy żłobek, czy dagpleje. Żłobka nie ma w mojej miejscowości, jednak zastanawiam się czy nie byłoby lepiej dowozić dziecko dalej jeśli w żłobku miałoby mieć lepszą opiekę. Dagpleje to w końcu tylko jedna pani której nikt nie patrzy na ręce... napiszcie proszę jeśli się mylę...

Mam jeszcze pytanie dotyczące zimy, bo akurat na zimę muszę oddać dziecko pod opiekę. Po ile godzin dzieci śpią na dworze jak jest minusowa temperatura, i jak ta pani słyszy kiedy dziecko płacze w wózku?

Będę wdzięczna za odpowiedź

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwi 2013, 04:34:39 »
Nieprawdą jest , ze niani nikt na ręce nie patrzy.Kto ci takich bzdur nagadał???Owszem, jest sama w domu z dziećmi, ale ma kontrole pedagoga itd. nad sobą. to przecież nie taka niania, jak w Polsce, tu są pracownikami kommune, mają szkolenia, nadzór, naprawdę nie ma obaw.
Dużym plusem jest to, ze właśnie niania, czyli , jak tu się nazywa- dagplejemor (widzisz, jak druga mama ;) ), ma niewiele dzieci , ktorymi musi się zająć.Małe grupy są korzystniejsze dla takich maluszków, niż duży złobek. Większośc z nas tu oddaje dzieci do dagpleje i nie ma z tym problemu  :).
Poza tym- podstawowa sprawa- gdy zapiszesz juz dziecko "w kolejkę", gdy już "przydzielą " mu nianię, zawsze jest spotkanie informacyjne u niani w domu. Często z tłumaczem (ja tez byłam zaskoczona, gdy na miejscu okazało się,że jest tłumaczka :) ).I wtedy widzisz "swoją" nianię, możesz zobaczyć, czy ci się podoba, czy nie.Bo możesz poprosić o zmianę niani, jeśli nie przypadniecie sobie do gustu "od pierwszego wejrzenia" :). Mi się "nasza" od razu spodobała, więc tego problemu nie miałam.
Na tym spotkaniu dowiesz się wszystkiego, a także sama masz możliwośc zadać nurtujące Cię pytania. By nie wyleciały z głowy, dobrze je sobie przedtem wynotować.Ja dodatkowo w charakterze wsparcia i eksperta zabrałam ze sobą siostrę, która pracuje w przedszkolu ;D.
Co do spania na dworze- dzieci śpią ok. 2 godzin, ale to zalezy od dziecka.To jest popołudniowa drzemka, mniej- więcej od 12.00 do 14.00. Moja niania do spania ma porozstawiane wózki w strategicznych miejscach, pod oknami itd  :). Zresztą w każdym dagpleje, w którym była moja córeczka (trochę "zwiedziła", gdy czasem niania była chora lub miała urlop ) widziałam miejsce na wózki do spania blisko domu, to nie jest drugi koniec ogrodu , a niania nasłuchuje i pilnuje. W sklepach sa specjalne śpiworki na zimę do wózków, kołderki, ubranka itp . Warto może już teraz się rozejrzec, bo możesz trafić na fajne obniżki posezonowe  :).
Powiem Ci zresztą, że ja daaawno temu, w Polsce, też moje starsze dzieci wystawiałam na drzemkę na dwór, niezależnie od pory roku. Co w tym złego???A w Polsce też zimą przeciez widuje się mamy spacerujące ze śpiącymi dzieciaczkami po parkach np. . W czym problem???Że odpowiednio ubrane i okryte dziecko śpi sobie na świeżym powietrzu ? To chyba tylko dobrze, co?
Zresztą, tu, w Danii, nawet zimą, w dzień ta temperatura nie spada poniżej kilku stopni mrozu, nie przesadzajmy, to nic takiego. A jeśli masz wątpliwości, czy Twój maluszek "da radę", to może już teraz zacznij go przyzwyczajać do poobiedniej drzemki w wózku na dworze? Wtedy oddając do niani, nie "rzucasz na głęboką wodę" . No i w żłobkach tez dzieci śpią na dworze , więc i tak różnicy nie ma.

Z aplikacją, niestety, nie pomogę, bo ja rozmawiałam w kommune osobiście .

Jak jeszcze masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem.Myśle, że może i inne Dziewczyny też się podzielą swoimi doświadczeniami i wiedzą.
Moim skromnym zdaniem dagpleje to bardzo dobre rozwiązanie dla malutkich dzieci, nie ma się czego obawiać :).
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwi 2013, 08:46:51 »
Podanie o dagpleje sklada sie przez internet. Musisz wybrac opcje godzinowa i rozszerzyc miejscowosci. Co do wyboru niania zlobek. Niania na pewno lepsza niz zlobek dla maluszkow. Jednak moja dwuletnia corka sie u niani nudzi i chetnie bym ja do zlobka przeniosla.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwi 2013, 12:27:43 »
Generalnie wszytsko zalezy od kommuny, mam na mysli wyzywienie, ale w wiekszosci kommun, dzieci maja pelne wyzywienie u niani. Jezeli chodzi kaszke, to po umowieniu sie z niania, bedziesz mogla dostarczyc "sucha" kaszke. Nabialy nie mozna niani dostarczac z racji ryzyka zarazenia salmonella i szybkiego rozwoju bakeriii mlecznych.
Jezeli chodzi o ubrania, musisz dostarczyc zestaw, ktory na stale lezy u niani. Reszta zalezy od gminy.

Co do aplikacji, to aplikuje sie w tej chwili "on line" przez borger.dk (musisz miec od tego NEMid)

Nie do końca tak jak piszesz, bo wyżywienie łącznie z nabiałem można uzgodnić indywidualnie. Ja rozmawiałam z moją nianią i uzgodniłyśmy, że większość produktów kupuje niania (te które wychodzą poza schemat z komunny, a moja córeczka je) a np. mleko pełnotłuste ekologiczne i masło eko bez soli zanoszę sama i ona mnie informuje kiedy jest na wykończeniu, żebym kupiła świeże. Kaszkę zanoszę codziennie nową porcję jak mówisz "na sucho" i butelkę z której Mała pije bo tak lubi przed drzemką w południe. Reszta jest na miejscu. No i oczywiście ciuszki na zmianę, pieluchy i serwetki do wycierania pupy. Co jeszcze? Umówiłam się że moja Mała będzie spała do lata na werandzie w łóżeczku turystycznym (też moje), które na weekendy zabieram do domu, tak jak inne mamy swoje wózki do spania. U mojej niani jest teraz trójka dziewczynek (w sumie), jedzą cztery razy dziennie, wychodzą na dwór, na gimnastykę, spotkania z innymi nianiami. W domu są aktywowane cały czas, czyta im książki, ciągle uczy czegoś nowego. A dzieci, które śpią na dworze w wózku dogląda i ma w wózkach nianie elektroniczne. Tutaj jest dozwolone "wózkowanie" do temperatury minus 10 stopni, przy braku wiatru oczywiście. Ja chcę wózkować od lata, i to też uzgodniłam z nianią.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwi 2013, 12:41:02 »
W pierwszym zdaniu napisalam: wszystko zalezy od kommune. U mnie na przyklad nie wolno dostarczac zywnosci.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwi 2013, 13:23:02 »
Niania na pewno lepsza niz zlobek dla maluszkow.

A moglabys to rozszerzyc? Jaka jest roznica? Ostatnio z kolezanka przerabialysmy ten temat. Piszecie, ze niania ma nad soba kontrole. Jaka? Jak czesto? Np. w dagpleje w Roskilde pedagog przychodzi na kontrole raz na 6 tygodni. Przeciez jest tam sama z dzieciaczkami, nikt nie sprawdza w jaki sposob w danej chwili zajmuje sie dziecmi. Czy ma jakas pomoc przy karmieniu czy przewijaniu. Jak sprawdzic w jaki spoob spedza z dziecmi czas, czym je zajmuje. Skad mam wiedziec czy np. moim dzieckiem nie zainteresuje sie za bardzo maz niani. I czy w ogole dzieci maja stycznosc z innymi ludzmi oprocz niani? Wiem, ze to juz drastyczny przyklad ale nigdy nie wiadomo. Sa rozne sytuacje. Zreszta czytalam o pedofilach w dagpleje. Niania moze byc po szkoleniu ale raczej nigdy nie jest pedagogiem. Pewnie zaraz zostane zjechana ale zrozumcie, ze po prostu zastanawia mnie jak to wszystko dziala i mam obawy.
W zlobku wszystko jest jasne. Na 3-4 dzieci przypada jedna pani. Dziecko dostaje ok 5, zwykle ekologicznych, posilkow, zlobek ma plac zabaw dla dzieci i sale a nie jakies prywatne mieszkanie i przede wszystkim profesjonalna opieke pedagogow. Nie wiem jak jest u niani ale w zlobku dzieci maja codziennie jakies "eventy".
Odchodzi tez stres zwiazany z przejsciem do przedszkola, jesli jest zintegrowane ze zlobkiem. Czesto to samo miejsce i ta sama grupa.
Zlobek brzmi dla mnie po prostu bardziej profesjonalnie, glownie ze wzgledu na wyksztalcenie pracownikow. Pedagog to pedagog a niania moze byc kazdy kto przejdzie szkolenie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwi 2013, 13:41:22 »
Zlobek jak dla mnie to Szkoła przetrwania dla niemowlakow. Kilkumiesieczne dziecko , ktore nie ma najmniejszej potrzeby przebywania w grupie "wrzuca sie" do grupy 10-12 dzieci w roznym wieku. Niby jest tak, ze jedna opiekunka na4-5 dzieci, ale to nie jest tak, ze kazdy pilnuje swoja piatke. W efekcie jest tak, ze najlepsza opieke Maja dzieci, ktore najglosniej wyja. Pedofili spotkac mozna wszedzie.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwi 2013, 13:56:44 »
No tak, ale nadal nie wiem w czym niania jest lepsza. Poza tym piszesz niemowle... Niemowle jest tylko do roku. Czy w dagpleje wszystkie dzieci sa w jednakowym wieku? W zlobku mimo wszystko jest kilka pan a niania jest jedna. Czy jedna osoba jest w stanie lepiej zajac sie dziecmi niz kilka? Poza tym kazdy psycholog powie, ze dzieci lepiej rozwijaja sie w grupie i obserwujac moja corke widze, ze ciagnie ja do dzieci. Tak czy inaczej, jesli niania ma pod soba 3 dzieci to juz tez grupa.
Poza tym, nie masz racji, ze w zlobku zajmuja sie tylko tymi dziecmi, ktore najglosniej krzycza. Widzialam jak panie poprawiaja czapki, bo sie przesunely, jak wycieraja zasmarkane nosy, jak pomagaja przy jedzeniu... Oczywiscie, ze nie jest tak, ze kazda pani ma przypisane konkretne dzieci, ale one wszystkie wzajemnie sobie pomagaja. Ciezko mi natomiast wyobrazic sobie nianie latajaca za kazdym dzieckiem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwi 2013, 13:56:44 »

Przedszkole

Zaczęty przez PatrycjaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 56589
Ostatnia wiadomość 20 Mar 2013, 18:27:07
wysłana przez @ae@
Przedszkole w Ishøj

Zaczęty przez Malwina MalecDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5500
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2018, 11:16:10
wysłana przez Malwina Malec
przedszkole dla dziecka

Zaczęty przez mikaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 8714
Ostatnia wiadomość 29 Sty 2008, 15:09:37
wysłana przez Klingoon
przedszkole - oznakowanie ubran

Zaczęty przez JomirDział Rodzina ...