Ogólne > Rodzina ...
koniec macierzyńskiego...
nutka53:
dla dziecka najlepiej gdy pozostaje pod opieka matki przez pierwsze 3 lata zycia,,,jesli istnieje taka mozliwosc bo ojciec jest w stanie zapewnic rodzinie egzystencje a w dani istnieje model pomocy socjalnej opartej na tym ze jeden "silny" da rady utrzymac na swoich ramionach 2 "slabych" -po jednym na kazdym barku ale latwo przewidziec co sie stanie gdy temu silnemu wskoczy na plecy 5-ciu "slabych" -nie trzeba miec wielkiej wyobrazni sa ludzie naprawde potrzebujacy pomocy ale nie beda mogli jej otrzymac i to jest wieksza tragedia nic koniecznosc poslania dziecka do zlobka,,,,,mozna pojsc na kompromis i poszukac pracy na 15 godzin tygodniowo i przebywac z dzieckiem wiecej czasu,,,j
ps coraz wiecej dunczykow zaczyna miec dosc tego gdy wskakuje im na plecy po 5 slabych - opuszczaja danie i blisko 50% juz tu nie wraca http://www.electronic-supply.dk/article/view/82704/kloge_hoveder_forlader_danmark ja sie im przestaje dziwic ale zastanawiam sie co bedzie gdy pozostana tylko "slabi" i potrzebujacy pomocy ? chyba trzeba sie poczuwac troche do odpowiedzialnosci za kraj w ktorym sie mieszka i ktory daje nam duzo lepszy byt niz polska
MalaCzarna:
Mokka świetne rozwiązanie dla was.
Chętnie zaopiekujemy się dziećmi w zamian za wynajem pokoju.Oboje z wykształcenia jesteśmy nauczycielami.Tel.31801484
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php?topic=1038302.msg1060929&topicseen#msg1060929
sopocianka:
Mmaw :)
Nie siedze na żadnej pinesce :)
smiesza mnie tacy ludzie, którzy tylko czekają na to żeby coś od państwa dostać :)
Czasem tłumaczę takim "paniom" w Kommune.
Ostatnio, kobieta 8 lat w Danii, trójkę dzieci urodziła tutaj, 2 nie całe lata przepracowane, duński i angielski zerowy.
Oczywiście samotna matka :D
Żałosne są takie kobiety i leniwe poprostu.
I to z nimi nikt nie będzie ;)
O mnie się nie martw, ja tez mam dziecko i po komunach nie zebram.
Idris:
--- Cytat: mokka w 24 Maj 2012, 12:56:19 ---Witam
We wrzesniu konczy mi się macierzyński, po 52 tyg. ( zadnego listu w tej sprawie jeszcze nie dostałam)
Przed przejsciem na macierzynski byłam na A-kasie w poszukiwaniu pracy.
Czy po skonczeniu tych 52 tyg. mozna się starać o przedłużenie wychowawczego?
Jesli tak,to na jak długo i jaką kwote miesiecznie mozna dostać?
--- Koniec cytatu ---
Tak dla przypomnienia, zeby bylo wiadomo o co chodzi ;)
A gdzie tu autorka pisze, ze wymaga cos od panstwa? Albo, ze jej sie nalezy? Pyta sie tylko czy jest taka mozliwosc. Co to juz nawet zapytac sie nie wolno, zeby sie nie narazic na atak?
Sopocianka no naprawde jak ty laskawa jestes, ze chodzisz tym zalosnym kobietom tlumaczyc w komunie. Wielka chwala Ci sie za to nalezy. No i co z tego, ze samotna matka? A to jakis gorszy gatunek czlowieka czy co?
MalaCzarna:
--- Cytat: MalaCzarna w 04 Cze 2012, 10:55:05 ---Mokka myślę, że źle postawiłaś pytanie i dlatego cale to zamieszanie. :)
Powinnaś zadać zasadnicze pytanie: Czy w DK jest urlop wychowawczy ? Jeśli tak komu i kiedy się należy ?
Byłoby też miło gdybyś zaznaczyła, że szukasz pracy, a pytanie jest tylko na wypadek np.gdybyś tej pracy nie znalazła, bądź np.masz chore dziecko co nie pozwala ci podjąć pracy!
W PL jest wiele przywilejów po urodzenia dziecka jednak nie oznacza to, że należy się urlop z automatu w DK.
Na pewno widzisz w godzinach porannych wiele matek duńskich i nie tylko ,pędzących raniutko do żłobka,więc łatwo można zauważyć że mentalność/podejście Duńczyków do długiego przebywania w domu z dzieckiem jest zupełnie inna niż w PL ,a więc logicznie prawa są inne niż w PL.
Zauważyło to wiele młodych matek - Polek i jak widzę one zmieniły swoje zapatrywanie na to co ? ile ? kiedy ? im się należy ! Może i ty powinnaś zmienić swoje podejście ? :)
Weszłam w twoją historię wypowiedzi i szczerze ci napiszę, przeżyłam malutki szok.
Większość pytań dotyczy: Co ci się należy w DK ?
Pomyśl jednak o pracy ! Możesz pracować na zmianę z mężem ,możesz poprosić rodzinę o pomoc (dziadek,babcia niech przyjadą do pomocy).
Praca działa wychowawczo na postawy ludzkie !!!
Trzymam kciuki aby i tobie udało się znaleźć pracę i zmienić postawę ! :)
Maluszkowi życzę duuużo zdróweczka!!! :-*
--- Koniec cytatu ---
Idris ja ci przypomnę moją wypowiedź ,proszę przeanalizuj ! Nie mam czasu w tej chwili pisać.
Dodam tylko że troska o drugiego człowieka nie oznacza chwalenie zła, ale umiejętność powiedzenia co się źle robi !
„Żadne karanie nie wydaje się chwilowo przyjemne, lecz bolesne, później jednak wydaje błogi owoc sprawiedliwości tym, którzy przez nie zostali wyćwiczeni. “
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej