poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: koniec macierzyńskiego...  (Przeczytany 22067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: koniec macierzyńskiego...
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Cze 2012, 15:03:10 »
Czemu nie spytasz w kommunie? O ile sie nie myle to nie nalezy ci sie wiecej z a-kasse.

Do innych zlosliwcow: moze ona jest tu sama z dzieckiem, ojciec zrobil i nawial a dziadkowie nie maja mozliwosci lub ochoty na pilnowanie dziecka? A Mokka chce byc jak najdluzej z dzieckiem bo to jej maly skarb i nie musi byc chore czy uposledzone zeby matka miala chec do zostania w domu przy dziecku  :o
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Cze 2012, 15:57:06 »

Do innych zlosliwcow: moze ona jest tu sama z dzieckiem, ojciec zrobil i nawial a dziadkowie nie maja mozliwosci lub ochoty na pilnowanie dziecka? A Mokka chce byc jak najdluzej z dzieckiem bo to jej maly skarb i nie musi byc chore czy uposledzone zeby matka miala chec do zostania w domu przy dziecku  :o

Moja droga ! Ani złośliwie ,ani na przekór nikt jej nie robi zapewniam cię !
Jestem całym sercem po jej i jej dzieciaczka stronie ! Wejdź w jej wpisy przekonasz się, że ojciec jest z nimi!
Chce być ze swoim skarbem ,jak najbardziej niech oboje rodziców poświęcają dzieciątku czas i dają tyle miłości ile tylko mogą !

Natomiast muszą zrozumieć, że głownie na nich ciąży obowiązek utrzymywania finansowego ich samych jak i dziecka!
Niech się nie zastanawiają co Państwo Duńskie może im dać,ale co oni (oprócz miłości ) mogą dać sobie i swojemu dziecku! Nie wspomnę, że nauczona/pochwalona postawa roszczeniowa również ŹLE może wpłynąć na ich małżeństwo...   

Więc nie uczmy młodych ludzi brać i brać i jeszcze raz brać,ale uczmy ich odpowiedzialności za siebie samych!
A odpowiedzialność to praca ,poświęcenie ,trudy, znoje,niewygody, wyrzeczenia ... 

„Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu”
Nie ucz ich brania ! Chcesz ich Reksio unieszczęśliwić ?

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Cze 2012, 16:42:01 »
no a sopocianka nie zeszla jeszcze z pinezki od wczoraj...

musisz uwazac bo z takim podejsciem to i tobie grozi bycie samotna matka...bo nikt nie bedzie chcial cie kijem tknąc. bardzo niedojrzale z kazda jedna wypowiedzia...

poprostu takie przyslowie >chlop ze wsi wyjdzie, ale wies z chlopa nigdy> i nie to zebym miala cos do <chlopow>

Offline mala30

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Cze 2012, 16:44:24 »
Mokka wysłałam Ci wiadomość na priv.
Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle..

ladyman

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Cze 2012, 16:48:36 »
uwazam ze im dluzej z dzieckiem tym lepiej , tutejsze żłobki nie sa przygotowane do opieki nad tak malymi dziecmi.

nie na temat ale tu i tak balagan  ;)

30 lat na kontanthjælp  http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2011/12/01/095238.htm

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Cze 2012, 17:56:01 »
dla dziecka najlepiej gdy pozostaje pod opieka matki przez pierwsze 3 lata zycia,,,jesli istnieje taka mozliwosc bo ojciec jest w stanie zapewnic rodzinie egzystencje a w dani istnieje model pomocy socjalnej opartej na tym ze jeden "silny" da rady utrzymac na swoich ramionach 2 "slabych" -po jednym na kazdym barku ale latwo przewidziec co sie stanie gdy temu silnemu wskoczy na plecy 5-ciu "slabych" -nie trzeba miec wielkiej  wyobrazni   sa ludzie naprawde potrzebujacy pomocy ale nie beda mogli jej otrzymac i to jest wieksza tragedia nic koniecznosc poslania dziecka do zlobka,,,,,mozna pojsc na kompromis i poszukac pracy na 15 godzin tygodniowo i przebywac z dzieckiem wiecej czasu,,,j
ps coraz wiecej dunczykow zaczyna miec dosc tego gdy wskakuje im na plecy po 5 slabych - opuszczaja danie i blisko 50% juz tu nie wraca http://www.electronic-supply.dk/article/view/82704/kloge_hoveder_forlader_danmark ja sie im przestaje dziwic ale zastanawiam sie co bedzie gdy pozostana tylko "slabi" i potrzebujacy pomocy ? chyba trzeba sie poczuwac troche do odpowiedzialnosci za kraj w ktorym sie mieszka i ktory daje nam duzo lepszy byt niz polska

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Cze 2012, 22:56:25 »
Mokka świetne rozwiązanie dla was.

Chętnie zaopiekujemy się dziećmi w zamian za wynajem pokoju.Oboje z wykształcenia jesteśmy nauczycielami.Tel.31801484

http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php?topic=1038302.msg1060929&topicseen#msg1060929

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Cze 2012, 22:56:25 »

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Cze 2012, 09:53:50 »
Mmaw :)
Nie siedze na żadnej pinesce :)
smiesza mnie tacy ludzie, którzy tylko czekają na to żeby coś od państwa dostać :)
Czasem tłumaczę takim "paniom" w Kommune.
Ostatnio, kobieta 8 lat w Danii, trójkę dzieci urodziła tutaj, 2 nie całe lata przepracowane, duński i angielski zerowy.
Oczywiście samotna matka :D
Żałosne są takie kobiety i leniwe poprostu.
I to z nimi nikt nie będzie ;)
O mnie się nie martw, ja tez mam dziecko i po komunach nie zebram.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Cze 2012, 11:12:39 »
Witam

We wrzesniu konczy mi się macierzyński, po 52 tyg. ( zadnego listu w tej sprawie jeszcze nie dostałam)
Przed przejsciem na macierzynski byłam na A-kasie w poszukiwaniu pracy.

Czy po skonczeniu tych 52 tyg. mozna się starać o przedłużenie wychowawczego?
Jesli tak,to na jak długo i jaką kwote miesiecznie mozna dostać?

Tak dla przypomnienia, zeby bylo wiadomo o co chodzi ;)
A gdzie tu autorka pisze, ze wymaga cos od panstwa? Albo, ze jej sie nalezy? Pyta sie tylko czy jest taka mozliwosc. Co to juz nawet zapytac sie nie wolno, zeby sie nie narazic na atak?
Sopocianka no naprawde jak ty laskawa jestes, ze chodzisz tym zalosnym kobietom tlumaczyc w komunie. Wielka chwala Ci sie za to nalezy. No i co z tego, ze samotna matka? A to jakis gorszy gatunek czlowieka czy co?

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Cze 2012, 11:31:25 »
Mokka myślę, że źle postawiłaś pytanie i dlatego cale to zamieszanie.  :)
Powinnaś zadać zasadnicze pytanie: Czy w DK jest urlop wychowawczy ? Jeśli tak komu i kiedy się należy ?
Byłoby też miło gdybyś zaznaczyła, że szukasz pracy, a pytanie jest tylko na wypadek np.gdybyś tej pracy nie znalazła, bądź np.masz chore dziecko co nie pozwala ci podjąć pracy!

W PL jest wiele przywilejów po urodzenia dziecka jednak nie oznacza to, że należy się urlop z automatu w DK.

Na pewno widzisz w godzinach porannych wiele matek duńskich i nie tylko ,pędzących raniutko do żłobka,więc łatwo można zauważyć że mentalność/podejście Duńczyków do długiego przebywania w domu z dzieckiem jest zupełnie inna niż w PL ,a więc logicznie prawa są inne niż w PL.
Zauważyło to wiele młodych matek - Polek i jak widzę one zmieniły swoje zapatrywanie na to co ? ile ? kiedy ? im się należy ! Może i ty powinnaś zmienić swoje podejście ?  :)

Weszłam w twoją historię wypowiedzi i szczerze ci napiszę, przeżyłam malutki szok.
Większość pytań dotyczy: Co ci się należy w DK ?    
Pomyśl jednak o pracy ! Możesz pracować na zmianę z mężem ,możesz poprosić rodzinę o pomoc (dziadek,babcia niech przyjadą do pomocy).
 Praca działa wychowawczo na postawy ludzkie !!!
Trzymam kciuki aby i tobie udało się znaleźć pracę i zmienić postawę !  :)
Maluszkowi życzę duuużo zdróweczka!!!  :-*

Idris ja ci przypomnę moją wypowiedź ,proszę przeanalizuj ! Nie mam czasu w tej chwili pisać.

Dodam tylko że troska o drugiego człowieka nie oznacza chwalenie zła, ale umiejętność powiedzenia co się źle robi !
 „Żadne karanie nie wydaje się chwilowo przyjemne, lecz bolesne, później jednak wydaje błogi owoc sprawiedliwości tym, którzy przez nie zostali wyćwiczeni. “

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Cze 2012, 11:38:32 »
Mala Cz nie twierdze, ze nie masz racji. Ale..
Ja nie znam autorki nie mialam ani czasu ani ochoty ani tez potrzeby analizowac jej wczesniejszych wypowiedzi. Tutaj natomiast widze proste pytanie czy jest mozliwosc a jesli tak to co w zwiazku z tym. I w odpowiedzi na to pytanie dziewczyna uslyszala, ze zebrze, uczy dzieci zebrania, jest samotna matka :o itd. Przepraszam ale to naprawde wyglada tak, ze nie mozesz zadac prostego pytania by zaraz ktos Cie nie obrzucil blotem.

ladyman

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Cze 2012, 12:59:37 »
Mokka świetne rozwiązanie dla was.

Chętnie zaopiekujemy się dziećmi w zamian za wynajem pokoju.

Z teorii spiskowych.

Zdesperowane małżeństwo  nie mogace posiadac wlasnego, ani adoptowanego dziecka, z uwagi na przyjmowanie leków (choroba psychiczna).
Postanawia wyjechac za granice aby "zaopiekować" sie malutkim dzieckiem.
Po uplywie roku dziecko przepada wraz z "nowymi" rodzicami, nieswiadome prawdziwych, prawnych opiekonow...
i zyli dlugo ... moze nawet szczesliwie...   

;) ;)

Oczywiscie bajeczka nie ma nic wspolnego z ogloszeniem.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Cze 2012, 14:12:22 »
Ja nikogo nie atakuje czy obrazam...
Pisze jak jest.
Jak można myśleć o dziecku, nie mając pracy, siedząc na zasiłku dla bezrobotnych??
Na ci ta dziewczyna teraz liczy?
Jak jej się skończy macierzyński i nie znajdzie pracy, dostanie list ze Statsorvaltning o tym, ze ma opuścić Danię.
Już 3 kobiety w takiej sytuacji poznałam przez ostatni miesiąc!

Ktoś tutaj twierdzi, ze moje idpowiedzi są "Niedpjrzale"
Jakże dojrzała jest autorka tego postu, zachodząc w ciążę nie mając pracy, ani żadnego utrzymania... Żenujące

Jak dla mnie, ona zaszła w ciążę z wyrachowania.
Kończył się zasiłek, to dziecko jej było potrzebne.
Teraz zapewne myśli, ze skoro ma dziecko tutaj urodzone, to dostanie mieszkanie, pieniądze i może nawet lektyke ze sluzacymi...

Każda, która poznałam tak właśnie uważała :D

Do autorki:
Poczekaj na list ze Statsforvaltning :)

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Cze 2012, 14:17:36 »
Z teorii spiskowych.

....

Oczywiscie bajeczka nie ma nic wspolnego z ogloszeniem.

Chłopie jak masz pisać takie głupoty to lepiej żebyś wcale nie pisał !!!

Do DK zjeżdża rocznie setki opiekunek do dzieci z Filipin,krajów rosyjskojęzycznych itd. i nikt z góry nie zakłada porwań ,chorób psychicznych...i co tam jeszcze ci się w głowie przyśniło .
Do Niemiec i Anglii jeżdżą nasze Polki te młode i te starsze i wszyscy są zadowoleni!

Chodzi o pokazanie dziewczynie właściwej drogi życiowej, a ty się w bajdurzenie zabawiasz  ?
Toż Mokka tylko czeka na takie argumenty aby...   

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Cze 2012, 14:30:12 »
IDRIS  :)
Mala Cz nie twierdze, ze nie masz racji. Ale..
Dziękuję ze się rozumiemy !

Ja nie znam autorki nie mialam ani czasu ani ochoty ani tez potrzeby analizowac jej wczesniejszych wypowiedzi.

A powinnaś ! Wyobraź sobie dwie kobiety obie zadają takie samo pytanie jak zadała Mokka.
Ale Pani nr.1 zapytała bo jest leniwa i zasłania się dzieckiem próbując brzydko powiem oskubać DK, jest pasożytem który zręcznie potrafi manipulować uczuciami innych.
Pani nr.2 zapytała bo ma ciężko chore dziecko,sama robi fizykoterapię od tego zależy przyszłość i rozwój jej dziecka.   
Przypominam pytanie jest to samo !
W sytuacji nr.1 pomagasz nieuczciwej osobie ,powiem nawet pomagasz kraść!
W sytuacji nr.2 pomagasz uczciwej osobie ,którą spotkało nieszczęście życiowe!

Tutaj natomiast widze proste pytanie czy jest mozliwosc a jesli tak to co w zwiazku z tym. I w odpowiedzi na to pytanie dziewczyna uslyszala, ze zebrze, uczy dzieci zebrania, jest samotna matka :o itd. Przepraszam ale to naprawde wyglada tak, ze nie mozesz zadac prostego pytania by zaraz ktos Cie nie obrzucil blotem.

Jeśli nie podoba ci się forma odpowiedzi zgłoś do administratora lub masz przycisk zgłoś do moderatora
więc użyj go i uzasadnij dlaczego uważasz wypowiedź za niewłaściwą !
« Ostatnia zmiana: 05 Cze 2012, 15:31:00 wysłana przez MalaCzarna »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Cze 2012, 14:30:12 »

Koniec z płaceniem gotówką - Nowe prawo

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 30513
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2014, 15:48:10
wysłana przez happybeti
Koniec z budkami telefonicznymi w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Dania i o Danii