poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: koniec macierzyńskiego...  (Przeczytany 22122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ratatata

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 21
  • Reputacja: +0/-0
Odp: koniec macierzyńskiego...
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Cze 2012, 14:43:48 »
Sopocianka,chyba się troszkę zagalopowałaś,wysuwając zbyt daleko idące wnioski dotyczące autorki wątku,niczym nie poparte ...  :o
Skąd pomysł,że Mokka jest samotną matką ,że zachodząc w ciążę nie miała nikogo kto by ich utrzymał ,że ciąża to był tylko  pretekst do tego aby doić krowę zwaną Danią?
Czyżbyś mierzyła swoją miarą ?  8)

Nie tak dawno sama oferowałaś tutaj pomoc i chciałaś przygarnąć pod swój dach taką "niedojrzałą" osobę  ::)

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Cze 2012, 15:19:32 »
Mala Cz nie twierdze, ze nie masz racji. Ale..
Ja nie znam autorki nie mialam ani czasu ani ochoty ani tez potrzeby analizowac jej wczesniejszych wypowiedzi. Tutaj natomiast widze proste pytanie czy jest mozliwosc a jesli tak to co w zwiazku z tym. I w odpowiedzi na to pytanie dziewczyna uslyszala, ze zebrze, uczy dzieci zebrania, jest samotna matka :o itd. Przepraszam ale to naprawde wyglada tak, ze nie mozesz zadac prostego pytania by zaraz ktos Cie nie obrzucil blotem.

Zgadzam się w 100%. Dziewczyna zadała konkretne pytanie i zamiast uzyskać konkretną odpowiedź co słyszy? Wyzwiska na przemian z moralizowaniem. Nagle wszyscy ją znają, wiedzą kim jest, co robi, ba, nawet jaka jest. Może nawet wiedzą to lepiej od niej samej. A co was obchodzi jej sytuacja, jej motywacja, czy chce pracować czy nie. To, że zapytała o możliwości czyni z niej złodzieja okradającego państwo duńskie? Nawet jeśli takowe są?
Oczywiście, że łatwo jest powiedzieć marsz do pracy ale życie niestety nie jest czarne ani białe, nie znamy sytuacji autorki postu więc po co z góry oceniać. A, zapomniałam, fakt, niektórzy z tutaj obecnych byli zapewne materacem, na którym poczęło się dzieciątko

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Cze 2012, 15:33:45 »
Dziewczyny skopiowałam  dla was jeszcze raz  :)

Jeśli nie podoba ci się forma odpowiedzi zgłoś do administratora lub masz przycisk zgłoś do moderatora
więc użyj go i uzasadnij dlaczego uważasz wypowiedź za niewłaściwą !

Nie ma sensu w kółko mówić/pisać o tym samym tylko zgłaszajcie tam gdzie trzeba !

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Cze 2012, 15:40:17 »
A co was obchodzi jej sytuacja, jej motywacja, czy chce pracować czy nie.

Ano obchodzi ! LENIWEMU nie należy się pomoc !!! Kto nie pracuje niechaj też nie je !!!

newbie12 W głowie mi się nie mieści, jak mogłaś tak napisać  ???
Nie wiem czy bardziej płakać nad postawą Mokki czy nad twoją wypowiedzią???  :'( :'( :'( :'( :'(

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Cze 2012, 16:29:06 »

newbie12 W głowie mi się nie mieści, jak mogłaś tak napisać  ???
Nie wiem czy bardziej płakać nad postawą Mokki czy nad twoją wypowiedzią???  :'( :'( :'( :'( :'(

Chodziło mi tylko o to, że nie nam oceniać czyjeś postępowanie. Jeśli ktoś, czy to w tym wątku czy w innym o coś pyta, to po to by uzyskać odpowiedź a nie usłyszeć setki komentarzy na temat własnej osoby. Jeśli zepsuje mi się samochód i zapytam jak go naprawić to usłyszę, że trzeba było nie jeździć albo że źle użytkowałam?  :P

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Cze 2012, 16:34:33 »
IDRIS  :)
Mala Cz nie twierdze, ze nie masz racji. Ale..
Dziękuję ze się rozumiemy !

Wyobraź sobie dwie kobiety obie zadają takie samo pytanie jak zadała Mokka.
Ale Pani nr.1 zapytała bo jest leniwa i zasłania się dzieckiem próbując brzydko powiem oskubać DK, jest pasożytem który zręcznie potrafi manipulować uczuciami innych.
Pani nr.2 zapytała bo ma ciężko chore dziecko,sama robi fizykoterapię od tego zależy przyszłość i rozwój jej dziecka.   
Przypominam pytanie jest to samo !

W sytuacji nr.1 pomagasz nieuczciwej osobie ,powiem nawet pomagasz kraść!
W sytuacji nr.2 pomagasz uczciwej osobie ,którą spotkało nieszczęście życiowe!

Tutaj natomiast widze proste pytanie czy jest mozliwosc a jesli tak to co w zwiazku z tym. I w odpowiedzi na to pytanie dziewczyna uslyszala, ze zebrze, uczy dzieci zebrania, jest samotna matka :o itd. Przepraszam ale to naprawde wyglada tak, ze nie mozesz zadac prostego pytania by zaraz ktos Cie nie obrzucil blotem.

Jeśli nie podoba ci się forma odpowiedzi zgłoś do administratora lub masz przycisk zgłoś do moderatora
więc użyj go i uzasadnij dlaczego uważasz wypowiedź za niewłaściwą !

Ja nie znam autorki nie mialam ani czasu ani ochoty ani tez potrzeby analizowac jej wczesniejszych wypowiedzi. [/b]
A powinnaś !
Czemu niby powinnam? Mam przez to rozumiec ze powinnam poznac wypowiedzi wszystkich osob zwracajacych sie z takim czy innym pytaniem? Nie mam na to czasu ani ochoty ani potrzeby. Jesli nie znam odpowiedzi na pytanie to jej nie udzielam a nie moralizuje wskazujac jedynie sluszna droge.
A odnosnie tych przedstawionych przez Ciebie sytuacji Po pierwsze nie masz pojecia w jakiej sytuacji jest autorka. Po drugie w przedstawionej przez Ciebie syt nr 2 takie pytanie w ogole nie mialo by miejsca.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Cze 2012, 16:42:48 »
Chodziło mi tylko o to, że nie nam oceniać czyjeś postępowanie. Jeśli ktoś, czy to w tym wątku czy w innym o coś pyta, to po to by uzyskać odpowiedź a nie usłyszeć setki komentarzy na temat własnej osoby. Jeśli zepsuje mi się samochód i zapytam jak go naprawić to usłyszę, że trzeba było nie jeździć albo że źle użytkowałam?  :P
Newbie albo tez uslyszysz ze baby nie powinny jezdzic, tudziez ze samochod to pewnie kradziony a ty teraz probujesz wycyganic pieniadze od ubezpieczalni ;) Ale bezposredniej odpowiedzi na swoje pytanie raczej nie uzyskasz.

A tak z innej beczki Mala Cz bardzo identyfikujesz sie z Leninem?
« Ostatnia zmiana: 05 Cze 2012, 16:53:36 wysłana przez Idris »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 05 Cze 2012, 16:42:48 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Cze 2012, 17:33:05 »
Idris  :) newbie12  :)
Jesli nie znam odpowiedzi na pytanie to jej nie udzielam a nie moralizuje...

Ja nie wtrącam się do waszej wcześniejszej  „dyskusji “
O rozwiązaniu pisałam już 2 razy ,napiszę trzeci raz-droga jedyna ,właściwa ---admin/moderatorzy to ich zadanie!
Nie ma sensu marudzić o niewłaściwym traktowaniu, jeśli NIC z tym nie robicie !

... wskazujac jedynie sluszna droge.

A w jaki sposób oceniasz jedyną słuszną drogę? Dając się nabierać na płakanie i na argument dziecko ?   

Piszecie że się boicie o cokolwiek zapytać na forum . A wielu uczciwych Polaków boi się, że np.w komunie będą oceniani w/g postępków takich osób jak Mokka !

Przyklady przedstawione we wcześniejszym wpisie -celowo skrajnie aby pokazać że mogą być 1/ przypadki osób ktore mają uzasadnione powody aby dłużej opiekować się dzieckiem, 2/aby pokazać że nieświadomie możesz brać udział w oszustwie/kradzieży .
 Podstawowa zasada niech osoba najpierw pokaże, że sama też coś robi /inwestuje w swoje życie!!!

Lenin? Masz humor hahahaha pewnie myślisz o przytoczeniach nie nie to nie Lenin to popularne wersety Biblijne!

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Cze 2012, 18:13:38 »
Idris  :) newbie12  :)
Jesli nie znam odpowiedzi na pytanie to jej nie udzielam a nie moralizuje...

Ja nie wtrącam się do waszej wcześniejszej  „dyskusji “
O rozwiązaniu pisałam już 2 razy ,napiszę trzeci raz-droga jedyna ,właściwa ---admin/moderatorzy to ich zadanie!
Nie ma sensu marudzić o niewłaściwym traktowaniu, jeśli NIC z tym nie robicie !

... wskazujac jedynie sluszna droge.

A w jaki sposób oceniasz jedyną słuszną drogę? Dając się nabierać na płakanie i na argument dziecko ?   

Piszecie że się boicie o cokolwiek zapytać na forum . A wielu uczciwych Polaków boi się, że np.w komunie będą oceniani w/g postępków takich osób jak Mokka !

Przyklady przedstawione we wcześniejszym wpisie -celowo skrajnie aby pokazać że mogą być 1/ przypadki osób ktore mają uzasadnione powody aby dłużej opiekować się dzieckiem, 2/aby pokazać że nieświadomie możesz brać udział w oszustwie/kradzieży .
 Podstawowa zasada niech osoba najpierw pokaże, że sama też coś robi /inwestuje w swoje życie!!!

Lenin? Masz humor hahahaha pewnie myślisz o przytoczeniach nie nie to nie Lenin to popularne wersety Biblijne!

Wiesz ja do tej pory piszac mialam na mysli raczej wypowiedzi sopocianki a nie Twoje, ale coz, niech i bedzie. Odnosnie Twojego nie moralizowania, przeczytaj sobie swoj pierwszy post. Jesli to nie jest moralizownie i wskazywanie slusznej drogi to ja nie wiem co to jest.
Sytuacja na forum jest taka, za czlowiek predzej moze sie spodziewac oszczerst pod swoim adresem niz odpowiedzi na pytanie.  Z ewntualnych odpowiedzi na to pytanie mogly tez skorzystac inne osoby, bynajmniej nie probujace wydoic Danii, ale nie skorzystaja, natomiast dowiedza sie, ze osoba chcaca dluzej opiekowac sie dzieckiem jest oszustem, zebraczka i kto wie kim jeszcze. Dowiedza sie jeszcze ze absolutnie nie nalezy oczekiwac pomocy od rodakow.

W jaki sposob ktos wypowiadajacy sie na forum ma Ci pokazac, ze inwestuje w swoje zycie i cos robi, abys Ty uznala ze jest godzien odpowiedzi na swoje pytanie?

A co do Lenina. Zdanie ktore przytoczylas bylo zawarte w pierwszej konstytucji Zwiazku Radzieckiego ale skoro chcesz biblijnych cytatow prosze.
„Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? Albo jak możesz mówić swemu bratu: Pozwól, że usunę drzazgę z twego oka, gdy belka [tkwi] w twoim oku? Obłudniku, wyrzuć najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata.”

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Cze 2012, 18:26:51 »
 ;D

I Lenin i biblia  :D

;D

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Cze 2012, 19:56:08 »
Idris  :)
Wiesz ja do tej pory piszac mialam na mysli raczej wypowiedzi sopocianki a nie Twoje, ale coz, niech i bedzie.
Rozumiem ,domyśliłam się. Nie chcę się angażować w tego rodzaju problemy , konflikty o marchewkę mnie nie interesują. Ale admin i mody powinny się zainteresować .

Odnosnie Twojego nie moralizowania, przeczytaj sobie swoj pierwszy post. Jesli to nie jest moralizownie i wskazywanie slusznej drogi to ja nie wiem co to jest.
Owszem jest moralizowanie ,ale jest ku temu powód ! Mokka jest niewątpliwie negatywną postacią tego wątku.
Gdyby ta sytuacja wydarzyła się  w PL mówiono by o leniwej ,chciwej,czekającej na darmowe pieniądze Pani Kowalskiej .W DK nie powiedzą to Pani Kowalska tylko tacy są Polacy !
Podobnie mówi się Polak złodziej.Ale czy ja albo ty coś ukradłyśmy?Nie ! Zdecydowana większość Polaków z tego forum nigdy nic nie ukradła ! Dlaczego wobec tego kojarzy się nas ze złodziejami?Bo jakaś grupa cwaniaczków zepsuła nam opinię, a ich opinia przylgnęła do nas wszystkich!  :'(

Tzn.że w naszym interesie jest reagować i umoralniać na forum negatywne postacie ,przez które może przylgnąć do nas Polaków niesłuszna opinia!!!My jesteśmy bardzo pracowitym narodem,nie czekamy na darmowe pieniążki z komuny! I niech taka opinia pozostanie !

Sytuacja na forum jest taka, za czlowiek predzej moze sie spodziewac oszczerst pod swoim adresem niz odpowiedzi na pytanie.  Z ewntualnych odpowiedzi na to pytanie mogly tez skorzystac inne osoby, bynajmniej nie probujace wydoic Danii, ale nie skorzystaja, natomiast dowiedza sie, ze osoba chcaca dluzej opiekowac sie dzieckiem jest oszustem, zebraczka i kto wie kim jeszcze. Dowiedza sie jeszcze ze absolutnie nie nalezy oczekiwac pomocy od rodakow.

Jeżeli pokażą że są wartościowymi osobami mogą oczekiwać pomocy na tym forum ! Nie mam co do tego najmniejszej wątpliwości! Ważny komunikat dla młodych który powinien popłynąć z tego wątku to PRACUJ SAM NA SWOJE UTRZYMANIE ! Nie spodziewaj się, że rodacy pomogą ci wykorzystać system ! 

W jaki sposob ktos wypowiadajacy sie na forum ma Ci pokazac, ze inwestuje w swoje zycie i cos robi, abys Ty uznala ze jest godzien odpowiedzi na swoje pytanie?

Dania przyjęła nas z otwartymi ramionami dała nam pracę ,mieszkanie ,gratis 3 lata nauki .W zamian chce TYLKO abyśmy utrzymywali sami swoje rodziny ,nauczyli się języka i integrowali się ze społeczeństwem!
Zbyt dużo dla niektórych ? Za trudne ?
Przeczytaj chyba 15 krótkich wpisów Mokki, a zrozumiesz!

A co do Lenina. Zdanie ktore przytoczylas bylo zawarte w pierwszej konstytucji Zwiazku Radzieckiego 

Nie czytam takich rzeczy ,być może Lenin przytoczył zdanie z Biblii nie wiem tego.

To tyle co do źdźbła i belki. ;) :D

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Cze 2012, 20:24:07 »
M.Cz. wyluzuj się już  ;D ;D ;D bo piszesz tu jakieś olbrzymie elaboraty, robisz postępy  ;D ;D ;D.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Cze 2012, 20:51:49 »
M.Cz. wyluzuj się już  ;D ;D ;D bo piszesz tu jakieś olbrzymie elaboraty, robisz postępy  ;D ;D ;D.

A tak jakoś włączyłam hymn Polski, potem Bogurodzice Dziewicę iii...tekst sam poszedł  ;)  :D ;D

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Cze 2012, 22:25:34 »

hmm..coz....pozostaje mi sie zgodzic z ta trafna ocena forum- i dodac ze kiedys bylo tu troszke inaczej-mi wiele osob pomoglo  :)

Offline mokka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Cze 2012, 15:21:54 »
Czytam... i nie wiem płakać czy się śmiać!

Sopocianka ułożyła mi nowy życiorys!
" Nie mierz innych swoją miarą."
Wnioskuję, że drzemie w Tobie dużo nienawiści do ludzi, albo faktcznie usiadłaś na szpilce!!
Opamiętaj sie dziewczyno!!!!!!!!!!!
Obraziłaś mnie, nie znając mnie!

W gwoli informacji: pracowałam w Dani 3 lata ( więc jakiś język znać muszę), chwille przed zajściem w ciążę straciłam prace. Mój mąż pracuje na kontrakcie stałym, jesteśmy małżeństwem od kilku lat, a ciąża była w 100% planowana!!!!!
NIe po to rodziłam dziecko , żeby do końca życia "żebrać" o socjal!
Będąc na macierzyńskim, każda matka chce w 100%  poświęcić swój czas maleństwu.
Powinnaś mnie zrozumieć, przeciez sama jestes matką.

Pytanie było proste i klarowne. Czysto informacyjne, a zrobił się z tego mętlik.
Gdyby tak każdy odpowiadał i beształ ludzi na forum jak Ty, w ogóle ich nie znając, forum dawno przestało by istnieć!!

Dziekuję wszystkim za odpowiedz i dobre słowo:
mmaw, Idris, mbj, newbie12, Reksio, mała30, ladyman, nutka53, mała czarna, Ratatata.

P.s 1. Mała czarna niestety nie mamy pokoju do wynajęcia, ale życze powodzenia w szukaniu :)
P.s.2 Młode mamy, chcące sie poznać i poplotkować, pisać na priv.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 06 Cze 2012, 15:21:54 »

Koniec z płaceniem gotówką - Nowe prawo

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 30555
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2014, 15:48:10
wysłana przez happybeti
Koniec z budkami telefonicznymi w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1