poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: chciałabym kupic auto  (Przeczytany 15274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
Odp: chciałabym kupic auto
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Kwi 2012, 19:03:55 »
ale poj silnika to 3,8 l i pewnie dunczycy byliby zszokowani.
Nie takie amerykance jezdza po Danii.
A po co ci gaz w Danii ?

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwi 2012, 19:06:26 »
Pewnie mieszka blisko niemieckiej granicy.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Maj 2012, 14:03:26 »
Mieszkam w Horsens.A gaz przydalby sie na wyjazdy do polski.Byloby taniej,oczywiscie gdyby aoto bylo na benzyne.Wydaje mi sie ,ze skat w niedalekiej przyszlosci zabierze nam wszystkie ulgi ktore obecnie mamy.Bedziemy wiec zmuszeni do szukania roznych rozwiazan.W moim przypadku bylby to zakup auta w dani.Nie musialbym starac sie o pozwolenia,i martwic sie czy mi je dadza.A tak przy okazji zapytam-jaka orientacyjnie bylaby oplata oc za taka toyote?

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Maj 2012, 14:36:31 »
Jesli chodzi o stawke OC to sklada sie na nia wiele czynnikow i podejzewam ze nikt tu ci nie poda dokladnej kwoty,zalezy jaki rocznik,pojemnosc,twoj wiek,ile km.rocznie bedziesz jezdzic,benzyna czy diesel, a nawet adres zamieszkania(komuna).Najlepiej bedzie jak wybierzesz dany samochod i wtedy podzwon po ubezp.i sie dowiesz ile bedziesz placic,poszukaj po dilerach toyty czy nie maja takiego sam.jaki cie interesuje i dowiedz sie ile bys placicl u nich za ubezp.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Maj 2012, 18:59:24 »
Mieszkam w Horsens.A gaz przydalby sie na wyjazdy do polski.Byloby taniej,oczywiscie gdyby aoto bylo na benzyne.Wydaje mi sie ,ze skat w niedalekiej przyszlosci zabierze nam wszystkie ulgi ktore obecnie mamy.Bedziemy wiec zmuszeni do szukania roznych rozwiazan.W moim przypadku bylby to zakup auta w dani.Nie musialbym starac sie o pozwolenia,i martwic sie czy mi je dadza.A tak przy okazji zapytam-jaka orientacyjnie bylaby oplata oc za taka toyote?

kolego,,,,jakis niepowazny jestes -nie wiem,,,, wybierasz auto za taka kase a na benzyne cie nie stac ze na gaz chcesz przerabiac? -jak sie ma na takie auto to sie ma na benzyne no chyba ze sknera jestes,,,,a zanim zaczniesz cos kombinowac to sie zapytaj w toyocie czy wogle mozna robis takie przerobki na aucie zarejestrowanym jako benzynowe bo to ze w polsce mozna to nie koniecznie znaczy ze w dani tez.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Maj 2012, 21:55:11 »
-"nutka53" nie znasz mnie a od razu "walisz z grubej rury" To,ze chce sobie kupic takie auto to nie znaczy ,ze jestem sknera.Dobre auto,mlode z malym przebiegiem posluzy mi pare lat.A w/g Ciebie mialbym kupic kilkunastoletniego grata i go ciagle naprawiac?Poza tym nie jet to jakas rewelacja.Sa lepsze auta ,drozsze .Kupuje takie jakie mi sie podoba,a nie takie jakie maja moi znajomi.Swoim voyagerem jezdze juz 5 lat.I powiem Ci,ze ciezko bedzie mi znalezc auto gdzie jezdzi sie rownie wygodnie.W nim tez mam gaz.Ale czy to oznacza ,ze jestem sknera?Czy wszyscy co maja w swoich autach instalacje gazowa sa sknerami?Czy to aby nie zwykla zazdrosc....?
Pisze to co mysle,co nie oznacza,ze musze tak zrobic.Skoro daloby sie zalozyc instalacje gazowa do tego auta i przeszloby pomyslnie przeglad,to dlaczego nie?Mam do domu 1100 km.Po co mi placic za litr paliwa 6zl jak moge zaplacic 2,80 zl.A czy to jest oplacalne to juz Sama prosze sobie oblicz.Wiem,ze tu w Dani cena litra gazu jest o pare ore mniejsza niz cena benzyny.Jezdzac tylko po Dani instalowanie gazu nie mialoby sensu.Ale jadac gdzies dalej juz tak.Stacje LPG sa w calej europie(oprocz Dani,widocznie sie nie zalicza ).Tacy niemcy sa sknerami,bo do swoich mercedesow,vv,bmw czu subaru montuja gaz?Otorz nie to zwykla ekonomia......

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Maj 2012, 17:50:21 »
w dk do 1990 roku jezdzily samochody na gaz ale powodem odejscia od tego byly zwrastajace podatki i szybko rozwijajaca sie technologia silnikow diesla .

btw  firmy primagaz i kosangaz  u nich mozna zatankowac lpg .

Zgadzam sie  z Nutka53;]  zawsze powtarzalem samochod to luksus nie kazdego musi byc na niego stac jesli juz sie

kupi to i nie powinno sie patrzec na ceny paliwa , a jesli cena paliwa stwarza problem to sie wybiera taki ktory pali mniej ;]

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Maj 2012, 17:50:21 »

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Maj 2012, 20:28:17 »
Wez poprawke na to ze jak cos ci sie z instalacja stanie czyt.zaczna sie jakies jaja i nie bedziesz mogl odpalic czy tez normalnie uzytkowac tego auta to podejzewam ze nikt ci tu w Danii tego auta nie zrobi a jezli nawet to za taka kase ze twoje cale oszczednasci na paliwie pojda w pizdu.Ale twoj wybor, ja na twoim miejscu nie bawilbym sie mieszkajac i pracujac w danii w zadne gazowanie auta no chyba ze jezdzisz do polski co tydzien wtedy to by mialo sens.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Maj 2012, 22:08:25 »
Ok,Ok.Sorry za nie zrozumienie.Nie chodzilo mi o to,ze zaraz "polece" zalozyc gaz.Rozwazalem to czysto hipotetycznie.Zreszta tak dla scislosci jak mogloby takie auto przejsc przeglad?Co byloby gdyby sie ktos polapal?
A dla wiekszej scislosci to gaz jest paliwem bardzo ekologicznym.Zarowno siniki benzynowe a diesle w szczegolnosci to zwykle truciciele.Dlatego ciezko jest mi zrozumiec dlaczego dania ignoruje zupelnie gaz w samochodach?na swiecie jezdza juz auta (TIR'Y) z instalacja gazowa!Wiec cos jednak musi w tym byc.
Jesli zas chodzi o ewentualna awarie to trzeba pamietac,ze zawsze mozna skorzystac z drugiego zasilania jakim jest benzyna....
Zreszta do Polski jezdze co 2 tyg.,to z ewentualna naprawa nie sprawi  klopotu. :)

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maj 2012, 18:07:35 »
Dlatego ciezko jest mi zrozumiec dlaczego dania ignoruje zupelnie gaz w samochodach?

To tak jakby zapytac, dlaczego w Danii nie uzywa sie kuchenek gazowych. Jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze :)

Zreszta tak dla scislosci jak mogloby takie auto przejsc przeglad?Co
Z posiadania tej instalacji sam robisz problem, a ja nie widze przeszkod, aby takie auto zostalo tutaj zarejestrowane. Przeciez ta instalacja gaz. to nie samorobka.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maj 2012, 19:17:31 »
Witam , ja ostatnio kupiłem auto w komisie niedaleko Vejle , mają na stanie jakieś 200 samochodów z tym , że wiekszość to są młode i auta. Jeśli chodzi o formalności przy zakupie na raty to byłem w szoku , żółta karta , prawo jazdy i numer konta bankowego. Zapytali mnie gdzie chcę je ubezpieczyć , powiedziałem że jeszcze nie wiem i poprosiłem o pomoc. Sprzedawca zadzwonił do kolegi z firmy Cogan , powiedział mu o zniżkach (miałem zaświadczenie z Polski) i załatwione. Pytał mnie o zarobki miesięczne i ilość osób na utrzymaniu gdyż według tego program ustalał okres spłaty. ja chciałem na trzy lata ale on powiedział , że jeśli tylko ja pracuję to dostanę na cztery lata żeby raty były mniejsze. Całe załatwianie trwało jakieś 30-40 minut. Zapłaciłem pierwszą wpłatę i dwa dni później odebrałem auto , zarejestrowane i ubezpieczone. Pełne zadowolenie. Mogę podać adres ale nie reklamuję tego komisu , żeby nie było. http://www.allan-hansen.dk/  Pozdrawiam

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Maj 2012, 14:38:50 »
Dzieki "czysio" przyda sie napewno. :)

poloniainfo.dk