poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Żelatyna  (Przeczytany 8580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elleve

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 25
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Żelatyna
« dnia: 15 Cze 2012, 15:58:50 »

mam pytanie odnośnie dziwnej duńskiej żelatyny w... plasterkach :o

jak się ją rozrabia ?

czy ktoś się orientuje ile tego wynalazku muszę dać kiedy chce ubić na ciasto pół litra śmietanki?
Pozdrawiam :)

Offline kingamagda

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 120
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Cze 2012, 18:32:55 »
ja jak robię śmietanowca ( na 0,5 l śmietanki 18 % ) w niecałe pół szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka rozpuszczam tyle plastrów żelatyny że zawsze zostają 2,3 :) musisz dobrze wymieszać aż się rozpuści i całość dodać do śmietanki. Jeśli chcesz np masę do przełożenia ciasta to rozpuść w mniejszej ilości wody lub mleka i dodaj do śmietany, poczekaj aż zacznie stężeć i dopabuse wtedy przełóż ciasto bo w przeciwnym razie może ci wsiąknąć w ciasto...
A jeśli chodzi do ubitej śmietany to może być gorzej bo jak wlejesz żelatynę to ze śmietany zrobi się woda. Ja kupuję do takiej w Polsce śmietana fix, wtedy śmietana ubita jest twardsza. Ale polecam 18 % duńską, ja ją używam do ciast :)
Pozdrawiam :)



Offline Idris

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Cze 2012, 18:55:59 »
Moze troche nie w temacie, ale w Dani mozna tez kupic normalna zelatyne w proszku.

Offline elleve

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 25
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Cze 2012, 19:23:05 »
Moze troche nie w temacie, ale w Dani mozna tez kupic normalna zelatyne w proszku.

... w Polskim sklepie :)

ja sprawdzałam w netto, Lidlu i fotexie i znalazłam tylko plasterki :/

Offline Idris

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Cze 2012, 19:39:05 »
Nie w Bilce, Foteksie, czasem tez w Netto. Ale w dwoch pierwszych to staly asortyment. Producent Oetker.
 :)

Offline kama

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
  • Wiadomości: 134
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Cze 2012, 20:27:19 »
Zgadza się, w Bilce, w Fotex-ie, a dziś dopatrzyłam mleko skondensowane....w Fotex-ie, obok innych produktów do ciast..

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Cze 2012, 20:31:43 »
mam pytanie odnośnie dziwnej duńskiej żelatyny w... plasterkach :o

jak się ją rozrabia ?

czy ktoś się orientuje ile tego wynalazku muszę dać kiedy chce ubić na ciasto pół litra śmietanki?
Pozdrawiam :)

poloniainfo.dk

Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Cze 2012, 20:31:43 »

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Cze 2012, 20:33:47 »
ja jak robię śmietanowca ( na 0,5 l śmietanki 18 % ) w niecałe pół szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka rozpuszczam tyle plastrów żelatyny że zawsze zostają 2,3 :) musisz dobrze wymieszać aż się rozpuści i całość dodać do śmietanki. Jeśli chcesz np masę do przełożenia ciasta to rozpuść w mniejszej ilości wody lub mleka i dodaj do śmietany, poczekaj aż zacznie stężeć i dopabuse wtedy przełóż ciasto bo w przeciwnym razie może ci wsiąknąć w ciasto...
A jeśli chodzi do ubitej śmietany to może być gorzej bo jak wlejesz żelatynę to ze śmietany zrobi się woda. Ja kupuję do takiej w Polsce śmietana fix, wtedy śmietana ubita jest twardsza. Ale polecam 18 % duńską, ja ją używam do ciast :)
Pozdrawiam :)
co to jest smietanowiec?
i nie bardzo rozumiem przepis na uzycie zelatyny dunskiej, jak ja rozpuszczasz? w jakiej ilosci wody?, co znaczy : mniejsza ilosc?

poloniainfo.dk

Odp: Żelatyna
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Cze 2012, 20:33:47 »

 

żelatyna w płatkach, proszę o pomoc

Zaczęty przez Ewa123Dział Przepisy Kuchni Duńskiej

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 24630
Ostatnia wiadomość 30 Sie 2014, 17:44:54
wysłana przez happybeti