Ogólne > Kącik Kulinarny
Żelatyna
elleve:
mam pytanie odnośnie dziwnej duńskiej żelatyny w... plasterkach :o
jak się ją rozrabia ?
czy ktoś się orientuje ile tego wynalazku muszę dać kiedy chce ubić na ciasto pół litra śmietanki?
Pozdrawiam :)
kingamagda:
ja jak robię śmietanowca ( na 0,5 l śmietanki 18 % ) w niecałe pół szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka rozpuszczam tyle plastrów żelatyny że zawsze zostają 2,3 :) musisz dobrze wymieszać aż się rozpuści i całość dodać do śmietanki. Jeśli chcesz np masę do przełożenia ciasta to rozpuść w mniejszej ilości wody lub mleka i dodaj do śmietany, poczekaj aż zacznie stężeć i dopabuse wtedy przełóż ciasto bo w przeciwnym razie może ci wsiąknąć w ciasto...
A jeśli chodzi do ubitej śmietany to może być gorzej bo jak wlejesz żelatynę to ze śmietany zrobi się woda. Ja kupuję do takiej w Polsce śmietana fix, wtedy śmietana ubita jest twardsza. Ale polecam 18 % duńską, ja ją używam do ciast :)
Pozdrawiam :)
Idris:
Moze troche nie w temacie, ale w Dani mozna tez kupic normalna zelatyne w proszku.
elleve:
--- Cytat: Idris w 15 Cze 2012, 18:55:59 ---Moze troche nie w temacie, ale w Dani mozna tez kupic normalna zelatyne w proszku.
--- Koniec cytatu ---
... w Polskim sklepie :)
ja sprawdzałam w netto, Lidlu i fotexie i znalazłam tylko plasterki :/
Idris:
Nie w Bilce, Foteksie, czasem tez w Netto. Ale w dwoch pierwszych to staly asortyment. Producent Oetker.
:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej