poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: FerienPenge - nie wpłynęło na konto :(  (Przeczytany 11094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madzia_26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
FerienPenge - nie wpłynęło na konto :(
« dnia: 15 Cze 2012, 21:58:44 »
Witajcie. Mam taki problem, gdyż pracowałam rok temu w Danii sezonowo 5 miesięcy i odprowadzane było ferienpenge przez pracodawcę. Do tej pory nic nie otrzymałam. Czy jest szansa aby to jakoś jeszcze odzyskać? Co może być powodem, iż jeszcze nie mam tego zwrotu? W jaki sposób się kontaktować i czy dogadam się tam po polsku?

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
Odp: FerienPenge - nie wpłynęło na konto :(
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Cze 2012, 22:18:23 »
Na początek skontaktuj się z pracodawcą i pogadaj o twoich pieniądzach na wakacje, gdzie są, do jakiej firmy zostały wpłacone. Możliwe że pracodawca nadal je trzyma na swoim koncie i jeszcze nie wpłacił na konto ferie. W Dani główna firma która trzyma pieniądze na wakacje to feriekonto.dk ale jest też bardzo dużo mniejszych firm, dlatego nie wiadomo w jakiej są twoje pieniądze, jeśli zostały wysłane na konto ferie. Możliwe, iż jeszcze ich nie dostałeś bo ferie konto nie ma twoich aktualnych danych, tak samo jak mój szwagier miał. Pracował sezonowo, nie miał konta bankowego w Danii i wrócił do Polski. Musiałam wysłać pismo do ferie konto z danymi w Polsce, adresem, numerem konta Polskiego itd...wtedy dostał pieniądze.
Na stronie:
http://www.atp.dk/X5/wps/wcm/connect/atp/atp.dk/privat/sik/feriekonto/kontakt/kontakt.htm
możesz napisać do nich i dowiedzieć się czy wpłynęły pieniądze na twoje wakacje. Oni ci dadzą odpowiedź na twojego maila.
Także najważniejsze abyś się skontaktował z Pracodawcą w celu wyjaśnienia.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30

Offline madzia_26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Cze 2012, 22:27:23 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi :)

@kingamagda konto w dalszym ciągu mam aktualne w duńskim banku. Pytałam się osób tam gdzie pracowałam, to oni już otrzymali wypłaty dawno temu, dlatego mnie ten fakt zastanawia dlaczego jeszcze ja nie otrzymałam :( Pracodawca mówi, że już dawno wypłacał i dla mnie też. Dziwna sprawa :)

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Cze 2012, 22:29:39 »
a wpłacił pieniądze na feriekonto.dk ?

Offline madzia_26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Cze 2012, 22:33:36 »
A tego nie wiem czy akurat tam wpłaca on czy gdzieś indziej. No nic to napiszę na ten link co podałaś zobaczymy co mi odpiszą :) Aha a jeśli nie miałam tam w Danii wyrobionego NEM-ID to może być to przez to właśnie?

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Cze 2012, 22:39:18 »
nem id nie ma nic wspolnego ale nem konto juz tak.
Zawsze ale to zawsze do konca kwietnia powinnas dostac list od ferie ile masz odlozonych pieniedzy na feriekonto. Jesli nie dostalas takiego listu to na 100 % nie maja twoich danych. 
Dostałaś taki list ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Cze 2012, 22:39:18 »

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Cze 2012, 22:45:03 »
jesli nie dostalas to dowiedz sie w jakiej firmie sa pieniadze. Jesli chcesz dostac pieniadze na dunskie konto musisz miec nem konto, isc do banku i poprosic o nem konto, aby mogly wplywac pieniadze z urzedow itd...jesli chcesz na polskie konto i juz bedziesz wiedziec jaka to firma, wyslij im list z twoimi danymi, adresem, numerem polskiego konta, iban, swift i wpisz  przelew zagraniczny oczywiscie po angielsku i podpisz.

Offline madzia_26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Cze 2012, 22:48:14 »
Nie dostałam żadnego listu, ani na adres duński ani na polski. Co do Twojej ostatniej odpowiedzi, to chyba wiem gdzie tkwi problem - posiadam konto w duńskim banku ale pewnie właśnie bez tego nem konto. Zatem muszę podejść do placówki banku i poprosić o założenie tego konta? Jakieś konkretne dokumenty sa potrzebne czy od reki to zakładają?

Aha i jeszcze jedno: jak już będę mieć to nem konto to muszę napisać do ferienpage czy oni sami otrzymają taką wiadomość i mi wykonają przelew?

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Cze 2012, 07:40:26 »
Ferie konto .dk
 nie rozsyła już żadnych listów  wyszystko załatwiam się przez internet

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Cze 2012, 09:36:11 »
idziesz do banku z dowodem osobistym i karta do bankomatu. Oni tylko zaznacza ci w opcjach nem konto i to wszystko, bedzie aktywne od razu.
Musisz powiadomic feriekonto ze nem konto masz juz aktywne.
 Kazda fima czy ferie konto czy inna zawsze wysyla listy, lub czeki....w tym roku tez wysylali.  a pieniadze mozesz zamowic przez neta to fakt, ale list trzeba dostac. Jesli go nie ma to nie maja danych...
ja, moj maz, i wszyscy znajomi polscy i dunscy dostali listy z ferie konto, wiec nie wiem skad masz takie info :)
pozdrawiam

Offline zysia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Cze 2012, 16:35:32 »
Mialam ten sam problem. Najpierw zadzwon do FeriePenge i zapytaj czy szef zaplacil ,oni ci odpowiedza musisz tylko podac swoj CPR numer (Rozmawiaja po angielsku i dunsku). Mozesz ich sie zapytac co robic.  W  mojej sytuacji oni duzo mi pomogli-dostalam moje pieniazki :)

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Cze 2012, 18:58:10 »
mam podobny problem , z tym że ja pracując przez 3 lata nie miałam nigdy problemu z otrzymaniem feriepenge, do tego roku, po awanturze z szefową zwolniłam się i chyba zapomniała o feriepenge, pytałam w komunie, powiedzieli mi że najpierw muszę wysłać jej list/ maila z pytaniem o pieniądze i poczekać 2-3 tygodnie a potem wysłać wszystkie swoje kwitki wypłat i kopię listu wysłanego do pracodawcy na adres: Njalsgade 72C , 2300 Kph S i opisać sytuację. (www.penst.dk).
W moim przypadku minęło właśnie 3 tygodnie od kąd napisałam do byłej pracodawczyni, odpisała mi że jej księgowy popełnił jakiś błąd (co jest kłamstwem ponieważ kontaktowałam się z tym księgowym i on mówi, że ona nie chce przesłać pieniędzy) i teraz musi czekać na jakiś nowy kod aż dostanie i że nie obiecuje mi że będą pieniądze w ciągu tych 3 tygodni. Wie ktoś o jakim kodzie ona pisała? W następnym tygodniu wyśle te moje kwitki do urzędy i zobaczymy czy się to rozwiąże jakoś. Ale wiem że moja była szefowa chce mnie wyrolować, taki typ:(
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline madzia_26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Cze 2012, 19:08:56 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Skoro nie wysyłają już listów, to trochę się uspokoiłam - faktycznie nie mam tego NEM KONTO więc w poniedziałek rano do banku udam się przed pracą i to załatwię :) Wczoraj w sumie wysłałam zapytanie do feriepenge dlaczego nie mam jeszcze wypłaconego tego, więc zobaczę co odpiszą :) Dobre forum - oby więcej takich sensownych odpowiedzi :)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Cze 2012, 23:11:48 »
Nie dostałam żadnego listu, ani na adres duński ani na polski. Co do Twojej ostatniej odpowiedzi, to chyba wiem gdzie tkwi problem - posiadam konto w duńskim banku ale pewnie właśnie bez tego nem konto. Zatem muszę podejść do placówki banku i poprosić o założenie tego konta? Jakieś konkretne dokumenty sa potrzebne czy od reki to zakładają?

Aha i jeszcze jedno: jak już będę mieć to nem konto to muszę napisać do ferienpage czy oni sami otrzymają taką wiadomość i mi wykonają przelew?
pieniadze z feriekonto nie wplywaja same automatycznie,  powinnas wypelnic druk na stronie kiedy rozpoczynasz ferie i ile dni masz zamiar wykorzystac jednorazowo i dopabuse po tym oni przelewaja
tu mozesz znalezc wszystko: https://www.feriekonto.dk/Feriekonto/

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Cze 2012, 23:11:48 »

rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 19020
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 73853
Ostatnia wiadomość 07 Lip 2013, 01:30:31
wysłana przez aisak
UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21718
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge - pracodawca nie chce wypłacić.

Zaczęty przez AsfaltDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15865
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2011, 18:30:58
wysłana przez tomekskive
Nie ma nic za darmo...

Zaczęty przez CzaryMaryDział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 25807
Ostatnia wiadomość 15 Kwi 2014, 13:26:04
wysłana przez CzaryMary