poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prosze o porade  (Przeczytany 5838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja1216

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
Prosze o porade
« dnia: 21 Cze 2012, 20:15:10 »
Jesli ja posiadam samochod na dunskich numerach , moj maz ktory mnie odwiedza moze go prowadzic?

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Prosze o porade
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Cze 2012, 21:43:40 »
hej
w Danii może nawet sam jeżdzić tym samochodem(zbytnio ich to nie interesuje jak samochód ma wszystki papiery) ale w Polsce zawsze musisz siedziec obok

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Cze 2012, 03:22:26 »
hej
w Danii może nawet sam jeżdzić tym samochodem(zbytnio ich to nie interesuje jak samochód ma wszystki papiery) ale w Polsce zawsze musisz siedziec obok

No nie wiem. Ja jakos jezdzilam pol roku samochodem meza i nikt o nic nie pytal

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Cze 2012, 07:59:53 »
No nie wiem. Ja jakos jezdzilam pol roku samochodem meza i nikt o nic nie pytal
Trudno, zeby biegali za Toba z pytaniami.
Natomiast w razie kontroli policyjnej musialabys sie z tego wytlumaczyc i potwierdzic w jakis sposob, ze masz prawo do poruszania sie tym samochodem.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Cze 2012, 14:19:44 »
Trudno, zeby biegali za Toba z pytaniami.
Natomiast w razie kontroli policyjnej musialabys sie z tego wytlumaczyc i potwierdzic w jakis sposob, ze masz prawo do poruszania sie tym samochodem.

A i owszem zdarzylo sie, ze policja mnie zatrzymala. I wlasciciel auta wcale ich nie interesowal, zapytali tylko kim dla mnie jest. A dodam, ze jeszcze wtedy nie bylismy malzenstwem wiec nazwiska i adresy rozne.
Rozumiem, ze jak jestesmy w Polsce i chce na zakupy to on musi ze mna bo jest wlascicielem? ;D

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Cze 2012, 14:33:51 »
A i owszem zdarzylo sie, ze policja mnie zatrzymala. I wlasciciel auta wcale ich nie interesowal, zapytali tylko kim dla mnie jest. A dodam, ze jeszcze wtedy nie bylismy malzenstwem wiec nazwiska i adresy rozne.
Rozumiem, ze jak jestesmy w Polsce i chce na zakupy to on musi ze mna bo jest wlascicielem? ;D

kicia w sposób najmniej szkodliwy dla wysiłku przeniosła warunki duńskie do Polski ;)
Kilka lat temu w PL istniał przepis, że osoba poruszająca się czyimś samochodem powinna posiadać pisemne upoważnienie, ale mieli go znieść, bo był dosyć ... dziwny.

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2012, 14:48:47 »
dun lub ktos z zolta karta lub innymi dunskimi papierami nie moze jezdzic autem na innych numerach niz dunskie- moze jezdzic tylko 2 tygodnie po dostaniu numeru cpr(nie mowie tu o zjazdowkach niemieckich czy innych tymczasowych tablicach),natomiast polak moze jezdzic autem na dunskich blachach - czy to w danii, czy w polsce---niby jest przepis w pl ze musi miec upowaznienie od wlasciciela ze moze sie poruszac autem na zagranicznych blachach lub musi miec wlasciciela obok siebie(nie chodzi tez o tablice zjazdowe lub tymczasowe)- ale raczej policja w pl w to nie wnika za bardzo...-no chyba zeby policjant byl upierdliwy....a tego przepisu,z tego co wiem-nie zniesli jeszcze-ale nie szukalem zbyt wnikliwie w necie wiec moja wiedza moze byc niekompletna

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2012, 14:48:47 »

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Cze 2012, 23:04:09 »
kicia w sposób najmniej szkodliwy dla wysiłku przeniosła warunki duńskie do Polski ;)
Kilka lat temu w PL istniał przepis, że osoba poruszająca się czyimś samochodem powinna posiadać pisemne upoważnienie, ale mieli go znieść, bo był dosyć ... dziwny.

Toteż właśnie odpowiedź kici mnie zdziwiła :)

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Cze 2012, 13:58:54 »
może i dziwny jak to określasz fakt jest taki że szwagier dostał mandat za to że jechał samochodem męża na DK tablicach w PL oczywiście mało tego mąż musiał przyjechać i okazać się swoimi duńskimi dokumentami  więc nie wiem jak to w końcu jest

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Cze 2012, 19:01:01 »

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Cze 2012, 19:36:11 »
może i dziwny jak to określasz fakt jest taki że szwagier dostał mandat za to że jechał samochodem męża na DK tablicach w PL oczywiście mało tego mąż musiał przyjechać i okazać się swoimi duńskimi dokumentami  więc nie wiem jak to w końcu jest

a z jakiego paragrafu ten mandat? tak się składa,że z policją drogową miałam swego czasu trochę do czynienia więc mnie to bardzo interesuje

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Cze 2012, 10:05:52 »
a z jakiego paragrafu ten mandat? tak się składa,że z policją drogową miałam swego czasu trochę do czynienia więc mnie to bardzo interesuje
wiesz co na razie nie powiem z jakiego paragrafu ten mandat (zgrzyt ze szwagrem) ale dzwoniłam na komisariat policji w Koszalinie( z ciekawości) teraz już nie potrzeba dodatkowych dokumentów (upoważnień itp.)  jednym słowem sorki za wprowadzenie w błąd miałam nieświeże informacje  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Cze 2012, 10:05:52 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15946
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1