Ogólne > Rodzina ...
Moze ktos ma wiedze na ten temat
Lilka:
Chodzi o ''opieke nad wlasnym dzieckiem''.
Mozesz o tym poczytac tu:
http://www.kk.dk/sitecore/content/Subsites/Institutionsportalen/SubsiteFrontpage/AndrePasningstilbud/PasningAfEgneBoern.aspx
Nie wszystkie komuny maja taka oferte.
roga:
--- Cytat: faja w 28 Cze 2012, 13:50:59 ---wiec maz dostanie fradrag na zone, czyli jego pensja wzrosnie o okreslona kwote, ok 3000 miesiecznie, nie wiem dokladnie ile, moze to sa te pieniadze o ktorych on slyszal
--- Koniec cytatu ---
Faja: Nie wprowadzaj osob pytajacych w blad. Fradrag na malzonke w Polsce (odliczenie od dochodu) zostal zlikwidowani od 2011. Jezt mozliwosc zmiweny obowiazku podatkowego na podatnika tranzytowego (grænsegænger) jezeli spelnia kila warunkow, miedzy innymi ma ograniczony obowiazek podatkowy wDanii z powodu teho ze zachowal miejsce sweojeg pobytu w Polsce (sædvanlig bopæl), ze w kraju mieszka na przyklad rodzina (zona, dzieci), ze jezdzi bardzo czesto do do mu (srednio 1 raz w miesiacu) i ze nadal ma obowiazek podatkowy w Polsce (sklada PIT 36). Wowczas podatnik spelnaiajcy te warunki moze ne tylko krzystac z ulgi na zone w Polsce, nawet jak ma dochod (wymia ulgi pomniejsza sie o dochod zony), ale moze odliczac odsetki od kredytu mieszkaniowego i innyc kredytow. Posiadajac nieruchomosc w Polsce musi zaplacic w Danii podatek od jej wartosci w wysoosci 1% od tej wartosci. Byc moze troche nie na temat w tm watku, ale napisales o uldze na zone, wiec uzupelnile. Co sie zas tyczy mozliwosci "pilnowania wlasnych dzieci i byc wzwiazku z tym zatrudnionym/wynagradzanym" - Lilka ma racje.
faja:
Roga przeczytaj dokladnie pierwszy post:
--- Cytat: Inez w 26 Cze 2012, 13:13:28 ---Ostatnio wywiazala sie rozmowa z kolega, ktory jest z tych co wszystko wiedza najlepiej, chodzi o to ze jest tu od jakiegos czasu, pracuje legalnie, i chce sciagnac zone i dziecko, i jest swiecie przekonany,ze zona dostanie jakies pieniadze od panstwa, twierdzi ze to gdzies wyczytal, ale mi sie w to wierzyc nie chce, bo to by bylo zbyt piekne, i skoro sa malzenstwem to on ja bedzie utrzymywal, ona tu nigdy nie byla, nie pracowala, wiec wydaje mi sie ze nic nie dostanie bo z jakiej paki`? Tylko pieniadze dzieciece, czy ja mam racje? M am z nim udac sie do komuny i o wszystko wypytac, ale nie chce wyjsc na idiotke i wole sie upewnic, doradzi ktos jak to jest? dziekuje
--- Koniec cytatu ---
ten ktos pyta czy dostanie pieniadze na zone po sciagnieciu jej do Danii.
pozdrawiam
nadusiaa:
a wlasnie sie mylicie niewiecie na pewno a sie wypowiadacie.moja kolezanka dostala zona musi sie zapisac do jobcenter i zlozyc wniosek o zasilek,moja kolezanka po tygodniu dostala 1 wlate taka tymczasowa a potem normalnie,ale jedno jest pewne ze nie w kazdej komunie bo 2 kolezanka skopiowala sobie jej decyzje i w jej komunie nie przyznali jej tego gdyz jej komuna nie ma pieniedzy.ona ma 8-9tys.dk.ta 2 kolezanka sie wyklucala bo zla byla i zazdrosna ze tamta dostala a ona nie i na nic jej odwolania zecz jasna wazne na kogo sie tez trafi.takze warto pytac ale nie do komuny z tym sie idzie tylko do jobcenter i nie pytac sie tylko prosic o formulaze i tyle.
EVA77:
Nadusia bardzo chaotycznie to opisalas. Co dostala Twoja kolezanka? Czy chodzi o pieniadze z komuny nawet jak nigdy nie pracowala w Danii. Bo jesli o tym mowisz, to jest to nierealne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej