Ogólne > Pomoc!
zasiłek rodzinny a przyjazd rodzinny do Danii
ancypałek:
witam
bardzo proszę o pomoc
mój mąż pracuje w Danii od maja 2011 roku
w lipcu 2011 roku zrezygnowaliśmy z pobierania zasiłku rodzinnego w PL i od lipca 2011 roku zasiłek rodziny wypłacała nam komuna w Danii ( 6000kr na kwartał na dwójkę dzieci)
do tej pory było wszytsko ok -kwota ta była wypłacana kwartalnie na konto duńskie męża
5 czerwca 2012 roku przeprowadziliśmy sie do Danii
(od 20 czerwca ja i dzieci mamy numery CPR ,pojutrze młodsza córcia idzie do przedszkola,młodsza do 13 sierpnia ma jeszcze wakacje :) )
20 lipca powinniśmy dostac zasilek rodzinny
ale dostałam pismo że wypłacone mi będzie tylko 1509 kr (czyli 25 % z otrzymywanej do tej pory kwoty)
pisałam do komuny e-mail,byłam też tam osobiście i panie twierdzą że nie ma żadnej pomyłki według ustawy ze stycznia 2012 roku należy nam sie tylko 25 % zasiłku rodzinnego)
ja wiem o tej ustawie od dawna- obowiazuje ona od stycznia tego roku i do tej pory nas ona nie obowiązywała-i slusznie bo my wniosek o rodzinne złozony mielismy zanim weszła ona w zycie
moje pytanie wiec:
czy panie w komunie mają rację ,że w związku z tym że ja z dziećmi przyjechalismy do Danii w czerwcu tego roku dlatego należy nam sie tylko 25% zasiłku rodzinnego?
z tego co pani w komunie mi powiedziała wynika że to system automatycznie przyznaje mi 25% zasiłu rodzinnego
bo przyjechałam do Danii w czerwcu br
mam pytanie wiec czy mogę "zarządać " o wypłacanie zasiłku na męża nazwisko?
bo tak to rozumię ze mąz w systemie nie powinien mieć 25% tylko tak jak do tej pory 100% zasiłku gdyż od zameldowany jest tu od roku
anna888:
Chcialabym sie dowiedziec, o co chodzi z tym zasilkiem 25%, poniewaz nie slyszalam o tym wczesniej. z gory dziekuje za pomoc.
ancypałek:
http://www.odense.dk/Topmenu/Borger/Borgerservice/Boerneydelser/Aendring%20i%20betingelserne/Forholdsmaessig%20udbetaling.aspx
http://www.odense.dk/Topmenu/Borger/Borgerservice/Boerneydelser/Aendring%20i%20betingelserne.aspx
prosze tu jest info
seba08:
--- Cytat: ancypałek w 31 Lip 2012, 16:34:35 ---
mam pytanie wiec czy mogę "zarządać " o wypłacanie zasiłku na męża nazwisko?
bo tak to rozumię ze mąz w systemie nie powinien mieć 25% tylko tak jak do tej pory 100% zasiłku gdyż od zameldowany jest tu od roku
--- Koniec cytatu ---
tak na logike biorąc to wszystko jest niestety ok bo mąż predzej pobierał wg starych przepisów i tak by zostało,a od czasu zameldowania wszystkich obowiązuje Was nowa ustawa .
leo1:
A jak ten przepis ma sie np.do mnie jesli ja tu jestem ponad szesc lat i urodzi mi sie dziecko to zostaje po staremu czy jak?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej