Ogólne > Rodzina ...

Chcemy wyemigrować całą rodziną

(1/4) > >>

jonajona:
W zasadzie to nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, jeśli nie to bardzo proszę moderatora o przeniesienie.
Mnie interesuje taka emigracja z punktu widzenia funkcjonowania rodziny.

Doszliśmy do wniosku, że w PL przyszłości na lepsze jutro nie ma. Partner chce założyć firmę w Danii ( ma w Polsce ale zaraz skończą się dwa lata preferencyjnego ZUS, nie stać nas na to by płacił cały zus, będzie musiał zamknąć działalność - jeśli zostaniemy ). Jesteśmy parą ale bez ślubu, mamy półrocznego synka i mamy moją niemal 16 letnią córkę. Dlaczego w Danii ? Bo tam partner ma rodzinę. Zdaję sobie sprawę z tego, że powinien wyjechać najpierw sam, zorganizować mieszkanie, założyć firmę a następnie my. Każde z nas ma przepracowane w Polsce ponad 10 lat, mam wykształcenie wyższe ( jestem pedagogiem ) magistra mam w systemie punktowym ECST - pisze to po to aby przekazać iż chcemy pracować tam i żyć tam. Wcale nie oczekujemy, że coś nam zostanie dane. Chcielibyśmy docelowo zostać w Danii. Jednak zależy mi na tym abym na początku nie pracowała, tylko mogła do jakiś dwóch lat synka zająć się nim. Potem chciałabym pracować na pół etatu. W Polsce mam możliwość dostać wychowawczy w wysokości 400 pln. chyba po to by umierać dłużej śmiercią głodową ( rachunków nie popłacę, oczywiście ). Uprzejmie proszę o radę, jak to wszystko wygląda ? Powinnyśmy mieć ślub ? Czy jeśli partner założy firmę, będziemy mogli otrzymać zasiłek na dziecko ? A na 16 letnie dziecko, które jest moje tylko ? A może ktoś był w podobnej sytuacji i z własnego doświadczenia podpowie ? Albo słyszał o podobnej i wie coś co mogłoby mi pomóc w działaniu. Z góry dziękuję.   

pumpernik:
zawsze mnie zastanawia - dlaczego ktoś kto ma kontakt na miejscu, pyta się "jak tam jest" na pełnym jadu i zawiści forum dla Polaków.. Spytaj rodziny "partnera" - umów się z nimi na skajpa i pytaj, pytaj do woli. Lepiej ponoć teraz w Norwegii - tyle ci powiem.

piotr1:
nie bede ci sral kitem jak moj poprzednik ale powiem tak- nie musicie miec slubu choc wtedy duzo rzeczy jest latwiej zalatwic- mowie tu o sprawach rodzinnych.... co do dziecka - jesli masz dunski papier to dostaniesz rodzinne na swoje a nie wasze dziecko....jesli papier bedzie mial tylko partner to ty, na swoje dziecko nie dostaniesz rodzinnego...a co do tego jak jest tutaj w dk to zdania sa podzielone- jednym lepiej,innym gorzej- ale wiem jedno- napewno latwiej sie zyje,mniej latania po urzedach- wiekszosc spraw zalatwiasz przez telefon luib mailem,napewno jest fajniej z reklamacjami towarow- zwlaszcza butow- wiem z autopsji....co by tu jeszcze.....acha- napewno w norwegii nie jest,nie bylo i dlugo nie bedzie lepiej niz w danii...pozdrawiam, w razie co- pytaj, postaram sie odpowiedziec w miare swoich skromnych mozliwosci

lukashero:
wg mnie lepiej wziac w pl slub cywilny. jak moj poprzednik pisal, sa sprawy ktore latwiej zalatwic. jesli twoj facet bedzie tutaj pracowal sam, to bedziecie zyli niewiele lepiej niz w pl, ale jednak lepiej. jesli ty pojdziesz do pracy,to  bedzie naprawde dobrze. porownujac do warunkow polskich.mnie zastanawia jedno, co za forme prowadzi twoj facet jesli go nagle nie stac na ZUS,tj  chyba 700zl,a tutaj  ma zalozyc firme i bedzie go stac na wszystko. ja bym wyjechal ze wzgledu na dzieci. na poczatku bedzie ciezko, ale czas szybko leci i jesli sie nauczycie jezyka, to w szybkim tempie powinniscie sobie status zycia poprawic.w polsce to jednak wegetacja bardziej niz zycie.

jonajona:
lukashero pełna składka zus to +/- ok. 1000 PLN  :'(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej