Ogólne > Rodzina ...
Chcemy wyemigrować całą rodziną
vaxa_rys:
nie trzeba miec slubu,mozecie na podstawie zwiazku dostac CPR, ty i dzieki temu tez Twoja córka. wystarczy udowodnic,ze jest sie parą minimum 1,5 roku i sie razem mieszkalo,adres wspolny mialo.
zuza:
No właśnie, dlaczego rodzina męża Ci nie przedstawi całej sytuacji w Danii.
Nie ma co Cie oszukiwać, że w Danii jest Eden. Jeżeli nie znasz języka, to nawet wyższe wykształcenie nie ma tu żadnego znaczenia. Ludzie po studiach pracują w knajpach,jako sprzątacze itp. czyli zwykła fizyczna robota za nie duze pieniadze. A Danii jest drogie życie!!!
Radze wyjechac do Angli tam z angielskim znajdziesz prace w swoim zawodzie.
piotr1:
znajac angielski znajdziesz jakas prace- ale nie licz na robote w swoim zawodzie....w danii zycie jest TROSZKE drozsze niz w polsce, a zywiac sie w aldikach itp to moze i nawet tansze- nie wliczam biedronki ;) nie sluchaj rad dobrych wujkow i jedz tam gdzie sie zdecydowaliscie, mam kolege w londynku i sytuacja na rynku pracy tam jest tragiczna,zmusila go do zalozenia wlasnej firmy- insza inszosc ze teraz juz nie narzeka, ale na poczatku narzekal przeokropnie....gdy dostaniesz cpr pojdziesz na darmowy kurs dunskiego i po roku, dwoch mozesz szukac pracy z dunskim- ja wlasnie szukam takiej kobiety do pracy w sklepie odziezowym....wiec powiem ci tak- podstawa to znalezc prace, jak juz ja masz to zyje sie lekko,latwo i przyjemnie.....
jonajona:
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, każda konkretna informacja ma dla mnie znaczenie, gdyż pozwala sobie wszystko lepiej ułożyć w głowie i pozytywnie myśleć :).
Rodziny Partnera w Danii nie chcę pytać na razie, bo niby skąd ludzie, którzy mają kompletnie inne problemy i siedzą tam naście lat mogliby mi pomóc ( chyba, że celowo się będą dowiadywać a nie chcę sobą tak mocno na razie absorbować ). To, że jest tam ta rodzina ułatwi nam np. wypełnienie dokumentów czy też coś innego o czym na razie nie mam pojęcia. Po za tym ich zapewne będę pytać o inne sprawy. Doskonale zdaję sobie sprawę, że mój dyplom na samym początku nie wiele znaczy ale mam dyplom i nie zamierzam tego pomijać. Każdy od czegoś zaczyna, gdy decyduje się na emigrację i na początku zwykle nie jest łatwo. Pewnie, chętnie będę pracować np. w sklepie. Kurs duńskiego ? Super !! Jest niezbędny :) Pewnie, życie zweryfikuje moje marzenie aby móc spokojnie i godnie wychowywać dziecko do lat dwóch czy też trzech, ech.
Nie chodzi mi o słowa poparcia, że jest super i jechać czy też jechać gdzie indziej - bo ja w zasadzie wiem czego chcę.
faja:
Chcialam dodac, ze wg unijnych przepisow kazdy ma prawo przebywac tam, gdzie ma mozliwosc utrzymania sie.
Rozsadniej by bylo, zeby partner wyjechal wczesniej, "zorganizowal" dochody, mieszkanie...
Przepisy o zasilku rodzinnym zmienily sie, wiec od poczatku nie dostaje sie w pelnej wysokosci, nie znam szczegolow, ty mozesz dostac pobyt na zasadzie laczenia rodzin, ale partner bierze na siebie obowiazek utrzymania ciebie. Plany przebywania w domu z dzieckiem to luksus, wiec partner musialby miec niezle dochody. Trzy miesiace mozna przebywac i pracowac bez zadnych pozwolen, wiec daje to czas na rozejrzenie sie w mozliwosciach pracy, po otrzymaniu karty ubezpieczenia masz prawo do 3 letniej bezplatnej nauki jezyka, trzeba bedzie pozniej pomyslec o nostryfikacji dyplomow, uzupelnieniu wyksztalcenia.
Ciezko jest zeby utrzymac sie w 4 osoby z jednej pensji.
Zycze powodzenia
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej