poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Brak potwierdzenia wypłat danlonów!  (Przeczytany 3456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Brak potwierdzenia wypłat danlonów!
« dnia: 07 Wrz 2012, 13:05:00 »
Witam, chciałam się dowiedzieć czy można zgłosić gdzieś informację na temat pracodawcy, który robi przelewy za pracę  na czarno tzn. nie przez danlony? boję się, że nie mam odprowadzanych żadnych składek ani podatku i mogę mieć później jakieś problemy z tego powodu, ale również potrzebuję danlonów aby mieć jakiekolwiek potwierdzenie,że pracuję legalnie itd.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Brak potwierdzenia wypłat danlonów!
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrz 2012, 19:29:08 »
Witam, chciałam się dowiedzieć czy można zgłosić gdzieś informację na temat pracodawcy, który robi przelewy za pracę  na czarno tzn. nie przez danlony? boję się, że nie mam odprowadzanych żadnych składek ani podatku i mogę mieć później jakieś problemy z tego powodu, ale również potrzebuję danlonów aby mieć jakiekolwiek potwierdzenie,że pracuję legalnie itd.
Oczywiscie, ze mozna - Zwiazki Zawodowe lub bezposrednio SKAT, ale najlepiej porozmawiaj z pracodawca zanim zwrocicsz sie do kogos innego. Znam wiele takich przypadkow, gdzie pracodawca przelewal na konto pracownikow w banku, tlumaczac sie ze kwota jest zgodna z jego wyliczeniami ilosci przepracowanych godzin i stawki wedlug kontraktu i ze tylko brakuje specyfikacji wyplat. W niektorych przypadkach bylo to zgodne z prawda w innych nie. Po wizycie Zw. Zawodowych zazwyczaj stosuje sie do przepisow. Ryzyko, ze zwolni cie z pracy. Czy pracodawca potracil podatek, mozesz sama sprawdzic w swojej teczce podatkowej. Zajdziesz tam rowniez dochod brutto za okreslony okres, wysokosc skladki na rynek pracy (AM-bidrag) i ATP. Jest tam rowniez informacja czy pracodawca otrzymal twoja zaliczkowa deklaracje podatkowa od Skatu (=karta podatkowa). Legalne zatrudnienie to kontrakt/umowa o prace. Jezeli nie ragujesz na takie warunki jak opisujesz, masz rowniez odpowiedzialnosc przyjmujac kwoty, jezeli jest mowa o wyplatach na "czarno".

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrz 2012, 07:10:38 »
byc moze Twoja firma wysyla specyfikacje wyplat na  http://www.e-boks.dk/      zaloguj sie i sprawdz.

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrz 2012, 10:07:05 »
Niestety, ale na e-boksie mam tylko 4 danlony, a powinno być o wiele więcej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrz 2012, 10:07:05 »

Brak NemID, feriepenge

Zaczęty przez nemek98Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9779
Ostatnia wiadomość 24 Lis 2019, 10:14:13
wysłana przez Krzysztof85
Brak możliwości rozliczenia przez internet.

Zaczęty przez Neffisa83Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9059
Ostatnia wiadomość 28 Mar 2012, 18:57:13
wysłana przez Neffisa83
Brak rozliczenia na stronie Skatu

Zaczęty przez radas103Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8957
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2009, 11:05:07
wysłana przez robertcph
Brak karty podatkowej