poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167740 razy)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #405 dnia: 11 Gru 2009, 21:19:03 »
Wysłełem Ci info na maila tylko nie wiem czy ten e-mail jest jeszcze aktualny.

Offline siwa858

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #406 dnia: 11 Gru 2009, 21:36:34 »
dziekuje bardzo :)

a

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: 11 Gru 2009, 21:40:40 »
witam mam pytanie znalazlam stronke  http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html w ktorej niby mozna sie skontaktowac ze skatem ale chyba nie dziala :/ moje pytanie brzmi jak mozna sie zkontaktowac z niejakim p.Jozefem bo mam problem ze skatem i mysle ze tylko on jest w stanie mi pomuc.Z gory dziekuje za odp

Stronka o ktorej piszesz, to poradnik autorstwa Klingona, ktory pisze tu teraz jako "jest.info" (mam nadzieje, ze nie popelniam niedyskrecji, Klingonie?) pomagajacy poruszac sie po stronie Skat. Znajduje sie teraz pod adresem:
http://jest.info/dk/sitemap.html

Adres mailowy Skat to skat@skat.dk, ale mozliwe ze chodzi Ci o strone skatowska, czyli skat.dk po prostu.
Moze zwroc sie na priv do "jest.info"?

Offline tuńczyk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #408 dnia: 13 Mar 2013, 22:00:56 »
Witam,
Pracowałem w DK w wakacje 2012, umowa na czas określony. Były sytuacje, że w tygodniu pracowałem tylko 2 dni, w związku z tym mam pytania:
Jak policzyć dni diety? z weekendami? co z dniami wolnymi? czy odejmuję weekendowe zjazdy do PL?
Co się bardziej opłaca wpisać, to że siedziałem całe 2 miesiące czy, że byłem w Polsce na weekend?
Czy jeśli byłem zatrudniony na okres wakacji (tymczasowo) to czy po zjechaniu do polski (w zasadzie zaraz po zakończeniu kontraktu) muszę o tym informować SKAT?
Z góry dziękuję za odp.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #409 dnia: 14 Mar 2013, 07:46:49 »
Witam,

Co się bardziej opłaca wpisać, to że siedziałem całe 2 miesiące czy, że byłem w Polsce na weekend?

prawde

Offline tuńczyk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #410 dnia: 14 Mar 2013, 15:46:42 »
prawde

dobrze. a potrafisz odpowiedzieć mi na pozostałe pytania? :)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #411 dnia: 14 Mar 2013, 16:22:08 »
Witam,
Pracowałem w DK w wakacje 2012, umowa na czas określony. Były sytuacje, że w tygodniu pracowałem tylko 2 dni, w związku z tym mam pytania:
Jak policzyć dni diety? z weekendami? co z dniami wolnymi? czy odejmuję weekendowe zjazdy do PL?
Czy jeśli byłem zatrudniony na okres wakacji (tymczasowo) to czy po zjechaniu do polski (w zasadzie zaraz po zakończeniu kontraktu) muszę o tym informować SKAT?
Z góry dziękuję za odp.

Jak siedziales cale dwa miesiace, wiec jak chcesz odliczyc zjazdy do Polski? No chyba te tylko co przyjechales i wyjechales.
Nie piszesz ile w kontrakcie miales zagwarantowanych godzin.
Wiedz, ze zaliczki placone do skat sa z wyszczegolnieniem ile godzin przepracowales. Przy czym nie piszesz w jakim systemie pobierales wyplate tygodniowki, dwutygodniowki czy za miesiac. Gdzie mieszkales w tym czasie i kto za to placil. Czy pracodawca zapewnial jakikolwiek posilek itd. itd. wiec sam widzisz, ze rozliczenie Ciebie nie jest tak oczywiste jak sie wydaje.
Rozliczajac dojazdy w miedzyczasie do Polski, licz sie z tym, ze skat moze nawet po trzech latach zazadac dowodow w postaci rachunkow za paliwo, biletow itd. Jesli pracodawca doplacal do mieszkania rowniez moze byc pozniej lipa tak samo z dietami.
Za okres (dni) za ktory rozliczasz dojazdy do Polski nie masz prawa do diety.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #411 dnia: 14 Mar 2013, 16:22:08 »

Offline tuńczyk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #412 dnia: 14 Mar 2013, 18:33:07 »
Jak siedziales cale dwa miesiace, wiec jak chcesz odliczyc zjazdy do Polski?
mam na myśli weekendy. tzn od piątku po pracy do niedzieli.
Nie piszesz ile w kontrakcie miales zagwarantowanych godzin.
mam tylko napisane że nadgodziny będą wypłacane po 37 przepracowanej godzinie w tygodniu
Wiedz, ze zaliczki placone do skat sa z wyszczegolnieniem ile godzin przepracowales. Przy czym nie piszesz w jakim systemie pobierales wyplate tygodniowki, dwutygodniowki czy za miesiac.
pierwsza z małym opóźnieniem, gdyż pracodawca czekał aż założę konto i aż dostanie tax info ze SKATu na mój temat. Potem co 2 tyg.
Gdzie mieszkales w tym czasie i kto za to placil. Czy pracodawca zapewnial jakikolwiek posilek itd. itd.
mieszkanie wynajęte na własną rękę. do pracy ponad 24km. dojazd spoza innej gminy (jeśli to ma znaczenie)
pracodawca nie zapewniał posiłków i nie dokładał do mieszkania.
Rozliczajac dojazdy w miedzyczasie do Polski, licz sie z tym, ze skat moze nawet po trzech latach zazadac dowodow w postaci rachunkow za paliwo, biletow itd.
nie ma problemu. mam kwity ze stacji paliw.
Za okres (dni) za ktory rozliczasz dojazdy do Polski nie masz prawa do diety.
na PITcie duńskim jest coś policzone (jeszcze nie próbowałem tego tłumaczyć)
62 (Skattepiligtige) (dni które teoretycznie byłem w danii, dni na które był zawarty kontrakt) ta liczba pomnożona jest przez jakieś liczby...
a jeśli chodzi o kalkulator kilometrów dojazdu do pracy, to jeśli pracowałem np. 3 dni w tygodniu, to muszę dokładnie policzyć dni pracujące? czy mogę wpisać, wszystkie dni pracujące, ale nie koniecznie przepracowane? (wówczas będzie więcej) zakładam, że SKAT, znając moją stawkę godzinową policzy sobie ile dni faktycznie pracowałem i dojdzie do tego, że wpisałem za dużo...
dziękuję za odpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2013, 18:58:47 wysłana przez tuńczyk »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #413 dnia: 14 Mar 2013, 19:15:51 »
mam na myśli weekendy. tzn od piątku po pracy do niedzieli.mam tylko napisane że nadgodziny będą wypłacane po 37 przepracowanej godzinie w tygodniupierwsza z małym opóźnieniem, gdyż pracodawca czekał aż założę konto i aż dostanie tax info ze SKATu na mój temat. Potem co 2 tyg.mieszkanie wynajęte na własną rękę. do pracy ponad 24km. dojazd spoza innej gminy (jeśli to ma znaczenie)
pracodawca nie zapewniał posiłków i nie dokładał do mieszkania.nie ma problemu. mam kwity ze stacji paliw.na PITcie duńskim jest coś policzone (jeszcze nie próbowałem tego tłumaczyć)
62 (Skattepiligtige) (dni które teoretycznie byłem w danii, dni na które był zawarty kontrakt) ta liczba pomnożona jest przez jakieś liczby...
dziękuję za odp.
[/quo
Przeslij na priv skan bo z tego co piszesz ciezko sie polapac o co chodzi. To co piszesz to dochod do opodatkowania jak mysle, to nie rubryka 62 do rozliczenia, ona dotyczy przychodu z inwestycji, wynajmu jakichs rzeczy itd. ktorych nie obejmuje rubryka 61.

Offline tuńczyk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #414 dnia: 14 Mar 2013, 19:25:18 »
wyraziłem się nieprecyzyjnie. 62 to są dni które byłem w DK, nie miałem na myśli nr rubryki

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #415 dnia: 14 Mar 2013, 19:37:59 »
wyraziłem się nieprecyzyjnie. 62 to są dni które byłem w DK, nie miałem na myśli nr rubryki

I w tym momencie skat rozliczyl Ci na te dni czesc ulgi personalnej z 42900 jakie przysluguja w roku. Tak mysle, oraz wyliczyl Twoj dochod do opodatkowania.
Ale dalej to jest gdybanie i wrozenie z fusow jak sie tego papieru nie widzi na oczy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #415 dnia: 14 Mar 2013, 19:37:59 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9198
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23501
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10237
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc