poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?  (Przeczytany 59436 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Paź 2012, 21:43:28 »
moze to niestosowne jest ale trzeba pomoc kobiecie.

to calosc ogloszenia
"Zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich państwa.Jestem samotną matką na utrzymaniu mam jeszcze 5-ro uczących się dzieci.Nie stać mnie a żeby zakupić mebke na korytarz i szafe najlepiej z półkami może być wąska ta szafa a może być też szeroka.Poszukuje też osób o dobrym sercu którzy pomogą mi załatwić opał na zimę puki jeszcze nie podrożał i puki jeszcze nie ma zimy bo ostatnie 2 zimy byłyśmy bez opału a w domu było gorzej zimniej jak na dworze u nas tona węgla kosztuje 1000 zł.Nie stać mnie bo ja jestem bez pracy pobieram tylko na dzieci zasiłki rodzinne w kwocie 430 zł o alimenty toczy się sprawa.Przyjmę różne drzewo tak żebym miała czym palić zimą.Ja szukam już kogoś kto zaoferuje opał nam na zimę.Przyjme również komody,przyjme również kuchenke 4-palnikową z piekarnikiem na gaz.Przyjme również jak ktoś posiada w dobrym stanie dywany.Bardzo prosze o pomoc.Jestem zrozpaczona bo nie ma tej pracy a żyć też nie ma za co bo opłace mieszkanie 280 zł i co zostanie zaledwie 150 zł a gdzie kupno książek do szkół do samej 4 kl.szkoły podstawowej u nas książki kosztują prawie 500zł a do gimnazjum 700 zł a do wyższych szkół to ja nie wspomnę ile książki kosztują bo do tej pory dzieci nie miały podręczników i brakowało też zeszytów,a gdzie zeszyty a to jest tak okropnie drogie.Na cały rok zeszytów ja potrzebuje 50 w kratke i 50 w szeroką linie linie a bloki a reszte przyborów kredki,długopisy.Nie mam za co nawet wyremontować nawet mieszkania.Jest mi na prawde bardzo ciężko wiedząc że dzieci są chore starsza córka ma skomplikowaną wade nerek która czeka na operacje jedna nerka wogule nie pracuje i są na dodatek zrośnięte i przyrośnięte do kręgosłupa a druga i to najmłodsza córka choruje na astme,wade serca ma niedomykalność prawej komory i od leków sterydalnych córka waży 85 kg.Obydwie córki chorują od urodzenia.Na leczenie córek powinnam wydawać co miesiąc około 1500-1800 zł a ja nie wydaje nawet 200 zł bo nie posiadam a jestem już tak zadłużona w aptece.Bardzo prosze o pomoc.Jestem bezradna już żeby była praca to bym nie zwracała się o pomoc ale u nas jest bardzo ciężko nie ma zakładów nawet nie chcą brać a żeby komuś umyć okna czy wyprać dywan.Nie ma mi kto pomóc a z pewnością jest dużo bogatych ludzi którzy zechcą pomóc,Jestem bez żadnych i Broń Panie Boże nałogów ja wole dbać o dobro dzieci a nie o samą siebie ja nie zjem a dla dzieci dam.Dlatego bardzo proszę ludzi dobrego serca o pomoc z góry bardzo dziękujemy za udzieloną pomoc.Pozdrawiam zrozpaczona Anna"

Moderator proszony o wyrozumialosc.Sama niestety nie dam rady wszystkiego ogarnac.Jesli ktos bylby chetny to prosilabym o maila na priv
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Paź 2012, 22:26:59 »
MałaCzarna czy cos wiesz nowego o łukaszku?jak masz nowe wiesci to podaj je na forum .

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Paź 2012, 22:41:59 »
Marta :) doceniam twoje dobre serduszko.
Ogłoszenie jest stare bo z lipca i jest rozsiane po całym internecie a więc nie wiadomo czy aktualne.
Meble można załatwić np. w zakładach stolarskich poprosić o szafki które przeznaczone są do kasacji. Poprosić kogoś aby trochę poreperował,połatał ...często są to całkiem porządne meble. Wielu polaków pracuje w zakładach meblowych w DK i mogą pomóc w załatwieniu całkiem fajnych "odrzutów". Tak sobie załatwiła meble pewna matka chorego dziecka. Są stronki polskie typu oddam meble .

Coś mi nie pasuje z chorymi dziećmi . Jak to sama wydaje pieniądze na leki ? Jeśli dobrze pamiętam Fundacja Nefrologiczna jest w Gdańsku i nie jest jedyną .Na takie sytuacje Fundacja ma pieniążki i nikogo nie zostawia bez pomocy np.pomaga załatwić sponsora lub sama przeznacza pieniądze na leki dla dziecka.
Ponadto co ze zbiórką pieniędzy z 1 % ? Hmmm...pytań nasuwa mi się wiele.
Np.Pani bierze zasiłki rodzinne na dzieci ,a gdzie są zasiłki pielęgnacyjne na chore dzieci ?
Ma też prawo do płatnej opieki nad chorym  dzieckiem .Nie jest tego wiele, ale ciągle więcej niż 430 zł .
Pani nawet nie podaje numeru subkonta przy Fundacji na chore dzieci , a przecież brakuje jej pieniędzy na leki ...

Sorki ale tu zbyt wiele rzeczy nie pasuje... 

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Paź 2012, 22:47:17 »
MałaCzarna czy cos wiesz nowego o łukaszku?jak masz nowe wiesci to podaj je na forum .

Ciocia Łukaszka obiecała że mama dziecka sama się odezwie ,więc cierpliwości.
Ja nic nie wiem.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Paź 2012, 22:51:04 »
podaj nr telefonu do tej pani albo nr konta,cos sie zaradzi nie powinna pisac ze sa ludzie BOGACI CO POMOGA ,BO TAK SZCZERZE MOWIAC TO NAJWIECEJ OTWARTE SERCA MAJA CI BIEDNI,FAJNIE PISANE ,,U NAS,, TONA WEGLA KOSZTUJE 1000 ZŁ ,NIE KOSZTUJE TYLE NIGDZIE ,sprawdzałam w google ,ale daj jakies namiary tej kobiety to i opał sie jej załatwi i jej zawioza,,ciezki zywot maja ludzie ,ale nie chciałabym aby sprawa łukaszka została przykryta takimi prosbami ,to dziecko walczy o zycie .daj jakies namiary cos sie zrobi.przydałby sie naprawde kacik w ktorym umieszczano by takie prosby .

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #95 dnia: 12 Paź 2012, 22:53:05 »
Marta :) doceniam twoje dobre serduszko.
Ogłoszenie jest stare bo z lipca i jest rozsiane po całym internecie a więc nie wiadomo czy aktualne.
Meble można załatwić np. w zakładach stolarskich poprosić o szafki które przeznaczone są do kasacji. Poprosić kogoś aby trochę poreperował,połatał ...często są to całkiem porządne meble. Wielu polaków pracuje w zakładach meblowych w DK i mogą pomóc w załatwieniu całkiem fajnych "odrzutów". Tak sobie załatwiła meble pewna matka chorego dziecka. Są stronki polskie typu oddam meble .

Coś mi nie pasuje z chorymi dziećmi . Jak to sama wydaje pieniądze na leki ? Jeśli dobrze pamiętam Fundacja Nefrologiczna jest w Gdańsku i nie jest jedyną .Na takie sytuacje Fundacja ma pieniążki i nikogo nie zostawia bez pomocy np.pomaga załatwić sponsora lub sama przeznacza pieniądze na leki dla dziecka.
Ponadto co ze zbiórką pieniędzy z 1 % ? Hmmm...pytań nasuwa mi się wiele.
Np.Pani bierze zasiłki rodzinne na dzieci ,a gdzie są zasiłki pielęgnacyjne na chore dzieci ?
Ma też prawo do płatnej opieki nad chorym  dzieckiem .Nie jest tego wiele, ale ciągle więcej niż 430 zł .
Pani nawet nie podaje numeru subkonta przy Fundacji na chore dzieci , a przecież brakuje jej pieniędzy na leki ...

Sorki ale tu zbyt wiele rzeczy nie pasuje...

jade tam to spr jak jest faktycznie ale aktualne bo dzis sie ukazalo juz sie kontaktowalam dzis z ta kobieta.a wiesz w polsce  jak to jest jedni ci dadza to drudzy zaraz zabiora..nasz kochany kraj  :o
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Paź 2012, 22:56:41 »
jade tam to spr jak jest faktycznie ale aktualne bo dzis sie ukazalo juz sie kontaktowalam dzis z ta kobieta.a wiesz w polsce  jak to jest jedni ci dadza to drudzy zaraz zabiora..nasz kochany kraj  :o
czy mozesz dac blizsze namiary tej rodziny ,z jakiego miasta jest ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 12 Paź 2012, 22:56:41 »

jens

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Paź 2012, 23:14:07 »
znasz tych ludzi? jak mozesz to podaj linka do tego ogloszenia

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #98 dnia: 13 Paź 2012, 07:55:43 »
hey..sorki net mi padl wczoraj..
@jens oto link
http://ogloszenia.szczecin.pl/Blagam_o_pomoc__151050

jade tam w poniedzialek to jeszcze wszystko sprawdze jak sie ma ta sytuacja..

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 13 Paź 2012, 08:59:24 »
Marta a nie sądzisz, że najpierw powinnaś sprawdzić prawdziwość sytuacji tej Pani a potem wstawiać ogłoszenie tu na forum ? Umawialiśmy się że sprawdzamy sytuację tych co mają konto w Fundacji ,a cóż dopabuse innych osób.
Ta Pani jakoś nie spieszy się po pomoc np.zasiłek pielęgnacyjny na chore dziecko
(144zł na 1 dziecko, a ma 3 chorych dzieci ) .

Takich ogłoszeń jest setki w internecie a większość założę się to naciąganie ludzi.
A ty znalazłaś jakieś ogłoszenie , które już po pierwszym przeczytaniu wydaje się podejrzane i trochę jak w gorącej wodzie kąpana ,wstawiasz prośbę o pomoc na forum. To jest nabusezsądne !

Takim działaniem zniechęcisz ludzi do pomocy, tym co naprawdę jej potrzebują! 
« Ostatnia zmiana: 13 Paź 2012, 09:19:37 wysłana przez MalaCzarna »

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Paź 2012, 10:12:05 »
Marta a nie sądzisz, że najpierw powinnaś sprawdzić prawdziwość sytuacji tej Pani a potem wstawiać ogłoszenie tu na forum ? Umawialiśmy się że sprawdzamy sytuację tych co mają konto w Fundacji ,a cóż dopabuse innych osób.
Ta Pani jakoś nie spieszy się po pomoc np.zasiłek pielęgnacyjny na chore dziecko
(144zł na 1 dziecko, a ma 3 chorych dzieci ) .

Takich ogłoszeń jest setki w internecie a większość założę się to naciąganie ludzi.
A ty znalazłaś jakieś ogłoszenie , które już po pierwszym przeczytaniu wydaje się podejrzane i trochę jak w gorącej wodzie kąpana ,wstawiasz prośbę o pomoc na forum. To jest nabusezsądne !

Takim działaniem zniechęcisz ludzi do pomocy, tym co naprawdę jej potrzebują! 

no wlasnie mala bede spr i dam szczegoly..dzis mam otrzymac adres tej kobiety

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Paź 2012, 10:15:31 »
no wlasnie mala bede spr i dam szczegoly..dzis mam otrzymac adres tej kobiety

OK ! Tylko proszę cię nie zaczynaj pomocy od robienia hałasu na forum !
Pomoc TAK ! Brak mądrego działania NIE !

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Paź 2012, 10:24:04 »
OK ! Tylko proszę cię nie zaczynaj pomocy od robienia hałasu na forum !
Pomoc TAK ! Brak mądrego działania NIE !

byc moze troszke sie zagalopowalam..ale zebym akurat z ta kobieta nie rozmawiala to pewnie byloby troszke inaczej

Offline pjosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Paź 2012, 11:08:00 »

Witam,

jak pisałam wcześniej Łukaszek jest teraz w szpitalu w Łodzi. Mama napisała tylko w skrócie, jak im idzie, oto informacje:

"Pierwszy dzień badań. Było ciężko. Mały długo był głodny. Dobre wiadomości to to, że po niedotlenieniu mózgu nie pozostał ślad. Złe to takie, że najprawdopodobniej ma chore płuca czego nikt nie zauważył wcześniej bo wychodząc ze szpitala w czerwcu kaszlał tak samo".

oto zdjęcie Łukaszka, nie wygląda jakby był w szpitalu, co? :) martwiliśmy się,że będzie to źle znosił, bo w domu nie chciał spać w żadnym innym miejscu niż w swoim pokoiku. Ale jest bardzo dzielny. Kolejne wiadomości dopabuse po weekendzie, bo w weekend niestety żadnych badań nie robią.

Pozdrawiam,

ciocia Łukaszka

Offline pjosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Paź 2012, 11:18:56 »
Mala czarna, czy można w końcu zrobić coś z tymm kontem? Bo probowałam sprawdzić link, który podał roga, ale mój duński nie jest na takim poziomie. Zgłosiło sie do mnie kilkoro znajomych i mówią, że dużo łatwiej byłoby im coś wpłacić na duńskie konto, kiedy nie trzeba placić prowizji i wykonywać dodatkowych działań, żeby przeslać na zagraniczne konto. A może być prywatne konto? co na to skat, jeśli zaczna wpływac tam pieniądze? Mogłabym zadbać o wszystkie wyciągi i dokumentacje, ile pieniędzy wpłynęło, i ile zostało wpłacone na fundację. Myślisz, że to by przeszło? bo np. moja mama tu pracowała na początku roku i teraz jej konto jest puste i nikt z niego nie korzysta, więc na wyciągach byłyby tylko widoczne wpłaty i wyplaty z konta odnośnie fundacji. Ale nie wiem czy to dobry pomysł i co na to urzd podatkowy. Gdybyś Ty lub ktoś inny pomógłby mi z tym subkontem, bardzo by mi to pomogło.

Ania

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 13 Paź 2012, 11:18:56 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 27944
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 19083
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 41443
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 20208
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?