ChińszczyznaSkładniki
• 30-40 dag mięsa (pierś z kurczaka ,indyk lub wołowina )
• ok 1 marchew
• 1 papryka
• 1 por
• 1 cebula
• kiełki dowolne
• grzyby mun(niekoniecznie)
• można dodać dowolne warzywa takie jak: brokuły,kukurydza(kolby),
fasolka szparagowa ,lub kiełki bambusa
• sos sojowy - dowolny (może być grzybowy)
• 4 ząbki czosnku
• chili do smaku (lub mango pikantne -łyżeczkę )
• 3 łyżki oleju(winogronowy lub słonecznikowy)
• pół łyżeczki imbiru
jak nie mam czasu na przygotowanie świeżych warzyw zastępuje je mieszanka chińską mrożoną
Etapy przygotowania
1. Mięso kroimy w paski ,mieszamy z 5 łyżkami sosu sojowego i rozdrobnionym czosnkiem ,chilli lub mango ,odstawiamy do lodówki na ok 1/2 h
2. Warzywa kroimy w paski .Wok rozgrzewamy (lub głęboka patelnia lub garnek ).
Wlewamy olej smażymy szybko mięsko ,dodajemy warzywa ,pół szklanki wody z rosołkiem
i przykrywamy pokrywą i na najmniejszym ogniu smażymy 10 min
3. Podajemy z ryżem ...Polecam ryż jaśminowy .smacznego!