poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: 3F - oszuści -nie dostaniecie żadnych pieniędzy jak chcecie mieć "dagpenge " !  (Przeczytany 50146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inna

• Gość
"witam tęgie głowy - bo pewnie do nich tylko ta zachwostka" proponuje poczekajmy na ROGE on/ona madra i tega glowa doradzi  ::)

Co do twojego problemu. Witaj w klubie (jedno osobowym ) ktory ma cos do dunoli. No i zaraz sie zacznie.....pakuj sie jak ci sie niepodoba wracaj do Pl. ale do h***** mam godnosc i potrafie walczyc o swoje. Co nie zawasze idze w parze. A wy zakochani i poddani Danii krzyczcie ile chceta  ::) mam was w D*****

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
Tytul watku kretynski, bo tak jest w kazdych zwiazkach zawodowych, co juz ktos napisal. Zdaje sie ze ten przepis wszedl od 1 wrzesnia. Warto czasami na strone internetowa swojego zwiazku zagladac, bo tam to wszystko jest wyluszczone.

Co nie zmienia faktu, ze mnie to ograniczenie tez bardzo nie jest na reke, bo stoje przed realna grozba bezrobocia od lutego i nawet dorobic nie mozna...
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline zybis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
ja tak se poczytalem i az mnie smiech ogarnia. twierdzisz ze cie nie poinformowali, a idac do banku biorac kredyt mowia ci wszystko. dostajesz umowe musisz ja przeczytac i wtedy podpisujesz albo nie. jak podpiszesz bez czytania to jest twoja wina, a nie banku.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Rozumiem, ze tam byla przy przpisie * i malymi literkami "dotyczy tylko Polakow"?

Co do placenia. Zes sie chlopie naplacil, nie?
Ile lat placiles rok, dwa? Dobra powiedzmy 5. srednio 400 koron miesiecznie. Czyli naplacilies ze 25.000 koron, a i wydatek jeszcze o podatku odliczyles.
Wiec raz dwa w dwa miesiace, wszystkie swoje pieniadze wyciagnesz, a reszta ? ...
« Ostatnia zmiana: 02 Lis 2012, 22:05:29 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline maryo1977

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 8
Witam
Rzeczywiscie po takiej informacji ze strony zwiazkow moze skoczyc cisnienie ale tak jak juz ktos napisal wczesniej warto czasem sprobowac poczytac ( chociaz poprzez translatora) co sie dzieje w Dani ewent. obejrzec wiadomosci gdzie pomimo barzku znajomosci jezyka dunskiego mozna wylapac wokol czego robi sie zamiszanie w Dani. Np, ze skat planuje nalozyc jakis podatek na towary przywozone z granicy niemiecko- dunskiej, ze ruszyla kontrola osob bedacych na zasilku chorobowym itp. To informacje ktore zdobylem dzieki tv.
 Wracajac do tematu, trudno tez zeby osoby w zwiazkach mowily zebysmy nie robili nadgodzin poniewaz w razie utraty pracy nie dostaniesz pieniedzy za ten okres. Czy majac taka wiedze wczesniej powiedzialbys szefowi ze nie zostaniesz w pracy dluzej bo jak mnie zwolnisz to mi zwiazki nie zaplaca? Chyba nie.
Ale szczerze wspolczuje wszystkim ktorzy stracili prace. Ale patrzac od leszej strony to przynajmniej pomyslales wczesniej i zapisales sie do a-kasse i masz 2 lata np na nauke jezyka, poszukiwania nowej pracy itp. Wiec nie jest jeszcze najgorzej.
Powodzenia
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna."

Offline ansta1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
    • Status GG
Hej wszystkim .

Przyznaje się do winy - polak mądry po szkodzie -ale nie krzyczcie na mnie ,że coś źle zrobiłem ,zarobiony byłem ,nie byłem na bieżąco z ustawami i regulaminem .wiedziałem ,żeby sam się nie zwolnić i zmienić związki wcześniej niż pójdę na dagpenge bo później nie można zmienić na tańsze (choć nie zmieniłem i pazerny nie byłem:nadal 3F- 850 kr/md).
  Dziękuje wam "inna" ,"psychopata" "zybis" "jomir ","maryo" i wszyscy co myślicie że miałem pytanie jakieś do was . Dziękuję  ,że okazaliście się polakami i trzymaliście moją stronę pomimo ,że nie miałem całych praw 3F spisanych gdzieś w folderze czy broszurze .Ale sami powiedźcie jak byście wiedzieli ,że nie możecie robić nadgodzin i to mówicie kabusewnikowi - to wiecie ilu chętnych polaków już czeka za bramą na wasze miejsce ? Niech jeden się wychyli i w DOBIE KRYZYSU powiedźcie choć raz na tydzień kabusewnikowi - nie mogę zostać po godzinach - niech taki cwaniak w tedy znajdzie się zamiast być mądrym na forum !!
  Ta wiadomość przyszła znienacka do mnie i byłem na bieżąco z kasą . Nie miałem na czarną godzinę ,nie mam co wysłać dla rodziny - i to mnie boli .Ale polak potrafi i da sobie radę .
  Nie wiem już sam pomimo tego kryzysu co w koło nas wszystkich jest - dunoli i Polaków, czy miałem pracować w nadgodzinach i kuć żelazo póki gorące dla dobra firmy i mojego,czy też nie ,bo to wbrew przepisom duńskim i razie "W" jeden miesiąc będę w plecy 11 tyś koron .

Offline ilnicki7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
ansta1 takim podejściem do Duńczyków sam sobie szkodzisz. Jak zawsze problem polega na barierze językowej i sam tak miałem. W sumie nadal kaleczę angielski a duński tylko parę słów znam ale nie nastawiałem i nie nastawiam się źle w stosunku do nich i mam sporo znajomych Duńczyków i jest ok. Branie 2 wojny pod uwagę w ocenie ich to jest nie poważne

poloniainfo.dk

Offline thecabb

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 42
  • Bronchozaury nie wymarły !
Trudno nie zareagować na taki pokaz indolencji, ignorancji, nietolerancji i nacjonalizmu emigranckiego i kompletnego zacietrzewienia. ansta1 jesteś typem rozczeniowca, który kultywuje jakiś zapomniany prl-owski układ pracownik-pracodawca - tobie wszystko się należy !
I tu wyleję kubeł zimnej wody na ten twój rozpalony bez powodu łeb. Sam sobie jesteś winien ! Przyjeżdżasz do obcego państwa, gdzie isteniej zupełnie inna mentalność i przede wszystkim inne reguły. Rynek pracy ma swoje prawa, a twoim zasranym obowiązkiem jest je poznać zanim przystąpisz do pracy. Gówno mnie obchodzi, że ty czegoś nie doczytałeś, ze ktoś cię nie poinformował. Najbardziej wkurza mnie to, że rzucasz oskarżerniami i nietolerancyjnymi wyzwiskami osoby, które pozwalają ci tu pracować. Jeśli oni są głupimi dunolami to ty jesteś w najlepszym wypadku zaburaczałym polaczkiekm, który o swoją głupotę wini "innych". Z takimi sytuacjami spotykałem się 5 lat temu w UK. Tez nie brak rozczeniowców, którzy skalani komunizmem najchętniej piliby piwo, oglądali BBC news i brali zasiłki, bo przecież oni się narobili 2 lata i teraz mogą iść na bezrobocie.
Takimi postami jak twój ansta udowadniasz tylko, ze nasze społeczeństwo jeszcze nie dorosło do tego żeby podróżować po świecie w celach zarobkowych (w turystycznych zresztą też).  Jeszcze nadzieja w studentach rodakach, którzy jakiś poziom utrzymują na uczelniach całego świata.
Na drugi raz zanim zaczniesz wrzeszczeć, ze zostałes oszukany (ciesz się, że 3F cię nie pozwało za oszczerstwa) zastanów się 3 razy czy to czasem nie twoja ułańska fantazja.

howgh !

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
Jedno jest ważne w tym całym szale , że przepisy są równe dla wszystkich i każdy pracujący (nie zależnie od pochodzenia) jednakowo pod nie podlega. Polak czy dunczyk , jaka to różnica w tym momencie. Pozdro...

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
Jedno jest ważne w tym całym szale , że przepisy są równe dla wszystkich i każdy pracujący (nie zależnie od pochodzenia) jednakowo pod nie podlega. Polak czy dunczyk , jaka to różnica w tym momencie. Pozdro...

dokladnie czysio  :)

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
patrzac na wpisy co niektorych dochodze do wniosku ze Polacy przynajmniej wekszosc wyjezdza za granice do pracy czesciowo a druga czesc po zasilki bo im sie nalezy jak tu thecabb wspomnial..jesli czegos sie nie wie to sie pyta a nie wyzywa od razu..po drugie historia nie ma nic wspolnego z tymi czasami i ludzmi bo biorac pod uwage historie i np 2 wojne jak zalozyciel wspomnial to rowniez polakow mozna porownac do niemcow bo byli rowniez polacy ktorzy mordowali polakow zydow itd tylko pod pl flaga..
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Witam !
Lekarz dał mi zwolnienie na 6tygodni wyskoczył dysk w odcinku lędżwiowym kręg L5,i zapewne pracodawca mnie po tym okresie zwolni.Moje pytanie brzmi : jeżeli zostane zwolniony czy mam prawo zjazdu na swiĘta nie będąc juz na zwolnieniu?czy a-kassa kaze mi zostać? bo w momencie utraty pracy muszę zgłosić się do job center.Chyba że lekarz przedłuży zwolnienie o kolejnych kilka dni,czy wtedy w kommunie muszę zgłosić zjazd do domu na swieta?? Z góry dziękuję i pozdrawiam!!

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Jeżeli zle usadowiłem moje zapytanie proszę o jego przerzucenie:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Skoro pracujesz, masz zapewne prawo do urlopu. Na czas wyjazdu do Polski, bedziesz musial wziac urlop.
Bycie na A-kasie, zaklada, ze jestes w pelnej dyspozycji rynku pracy, czyli jezeli zostaniesz powiadomiony, ze jest dla Ciebie praca musisz miec mozliwosc stawienia sie w niej nastepnego dnia.
Poza tym masz aktywnie szukac pracy, czego zapewne nie bedziesz czynil w okresie swiatecznym.

Nie obraz sie, ale wykorzystam Twoje pytanie w innym celu.
I nie traktuj tego osobiscie, bo chodzi mi generalnie o mentalnosc naszych narodow. 

Twoje pytanie, jak dla mnie w super miejscu, bo znow pokazuje jak mysla Polacy, a jak Dunczycy.
Polak jak na A-kasie siedzi, to i na ferie wyskoczy, i fuche na czarno zrobi.
Dunczyk bedzie siedzial 8-godzin dziennie przy komputerze szukajac pracy. Mam bezrobotnego sasiada, ktory nawet po zakupy nie pojedzie w godzinach 8-16, bo jest w dyspozycji rynku pracy.
« Ostatnia zmiana: 04 Lis 2012, 14:13:23 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
Twoje pytanie, jak dla mnie w super miejscu, bo znow pokazuje jak mysla Polacy, a jak Dunczycy.
Polak jak na A-kasie siedzi, to i na ferie wyskoczy, i fuche na czarno zrobi.
Dunczyk bedzie siedzial 8-godzin dziennie przy komputerze szukajac pracy. Mam bezrobotnego sasiada, ktory nawet po zakupy nie pojedzie w godzinach 8-16, bo jest w dyspozycji rynku pracy.

zalezy w jakim zawodzie pracuje sasiad.jezeli pracowal przy tasmie w rzezni,to trudno bedzie mu dorobic.znam  dunskich håndværker,ktorzy bedac na A kasie zapieprzaja na czarno ,az sie dymi.podobnie pracujac normalnie dorabiaja na czarno w weekendy i popoludniami.

poloniainfo.dk

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19696
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12795
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12878
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense