poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: 3F - oszuści -nie dostaniecie żadnych pieniędzy jak chcecie mieć "dagpenge " !  (Przeczytany 50115 razy)

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Znam duńczyka z pracy który ze względu na stres był 3miesiące na zwolnieniu i zaliczył w trakcie zwolnienia niezłe wakacje nie wiem nie wnikam jak ze strony prawnej się to dla niego skonczyło,suma sumarum urlop wykorzystałem w lipcu 3tygodnie,mimo wszystko chce jechać do domu na swięta.Z szefem jak to z szefem zależy jak wiatr zawieje byc może zwolni mnie w trakcie zwolnienia jak to zrobił niedawno z moim kolegą.Z tego co wiem kolega zgłosił  się po zwolnieniu do związków z niezapłaconymi nadgodzinami przez 36miesięcy.Pieniądze zostały zapłacone po interwencji związków.Jezeli strace pracę będę usilnie szukać drugiej.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
W trakcie zwolnienia moze Cie dopabuse zwolnic po 120 dniach. CHyba, ze z warunkow ekonomicznych, ale bedzie to musial dobrze udokumentowac.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Jednak potrafi dobrze udokumentować problemy ekonomiczne firmy,bo te 120dni o których piszesz nie miały racji bytu w firmie której pracuję.

Offline ilnicki7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Trudno nie zareagować na taki pokaz indolencji, ignorancji, nietolerancji i nacjonalizmu emigranckiego i kompletnego zacietrzewienia. ansta1 jesteś typem rozczeniowca, który kultywuje jakiś zapomniany prl-owski układ pracownik-pracodawca - tobie wszystko się należy !
I tu wyleję kubeł zimnej wody na ten twój rozpalony bez powodu łeb. Sam sobie jesteś winien ! Przyjeżdżasz do obcego państwa, gdzie isteniej zupełnie inna mentalność i przede wszystkim inne reguły. Rynek pracy ma swoje prawa, a twoim zasranym obowiązkiem jest je poznać zanim przystąpisz do pracy. Gówno mnie obchodzi, że ty czegoś nie doczytałeś, ze ktoś cię nie poinformował. Najbardziej wkurza mnie to, że rzucasz oskarżerniami i nietolerancyjnymi wyzwiskami osoby, które pozwalają ci tu pracować. Jeśli oni są głupimi dunolami to ty jesteś w najlepszym wypadku zaburaczałym polaczkiekm, który o swoją głupotę wini "innych". Z takimi sytuacjami spotykałem się 5 lat temu w UK. Tez nie brak rozczeniowców, którzy skalani komunizmem najchętniej piliby piwo, oglądali BBC news i brali zasiłki, bo przecież oni się narobili 2 lata i teraz mogą iść na bezrobocie.
Takimi postami jak twój ansta udowadniasz tylko, ze nasze społeczeństwo jeszcze nie dorosło do tego żeby podróżować po świecie w celach zarobkowych (w turystycznych zresztą też).  Jeszcze nadzieja w studentach rodakach, którzy jakiś poziom utrzymują na uczelniach całego świata.
Na drugi raz zanim zaczniesz wrzeszczeć, ze zostałes oszukany (ciesz się, że 3F cię nie pozwało za oszczerstwa) zastanów się 3 razy czy to czasem nie twoja ułańska fantazja.

howgh !

Z tymi studentami to przesadziłeś, bo idą na nie takie osoby, które po ich ukończeniu nic nie umieją. Plus dla nich jak angielski ogarniają na dobrym poziomie ale to za mało na jakąś dobrą prace. Na szczęście mamy dość sporo takich co utrzymują poziom i tu w Danii nawet poznałem paru takich.
Dodam tylko że niestety twoja opinia pasuje mi w dużym stopniu do budowlańców. Zobrazuje takiego: pali,pije i czuć od niego zapach wspomnianych używek przemieszany z potem. Najgorsze jest jak jeszcze mieszkają na kupie, to w ogóle rodzi patologie(oczywiście nie zawsze) Do tego to narzekanie jak to w Polsce źle, osób które nie maja tutaj stałego zatrudnienia i wiecznie są bez pieniędzy a mieszkają gdzieś kontem bez meldunku czyli prawdziwych warunków domowych. A chcąc tu mieszkać dłużej czy nawet zostać na stałe to ja bym się nie zachwycał tak że lepiej tu zarabiam niż w Polsce bo nie ma lepszego życia w sumie.
To tak w skrócie bo temat oczywiście rzeka

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Tym razem nie będę się wdawać w "spory ideologiczno-patriotyczne", tylko odpowiem "merytorycznie" ;).
Może nie bardzo się jeszcze orientuję w tutejszych przepisach prawa pracy itp., ale...tak na logikę...gdziekolwiek  by sprawa się nie działa(tu jeszcze masz o tyle lepiej, ze możesz poprosic o tłumacza w "komunie" do załatwienia ważnej sprawy), najlepiej dowiedzieć się konkretnie o swoim przypadku, nie "bo znajomy Duńczyk....".Wielu się na "przykładach znajomych" przejechało, bo często sytuacje są rozpatrywane indywidualnie i od decyzji urzędnika zależy interpretacja przepisu.
Więc do MAXFIT: rób, jak uważasz, ale uważaj, jak robisz, bo bardzo możliwe, że jakoś w styczniu przeczytamy Twój post "te ch...e, dunole, pojechałem na święta do Polski, a oni mi zabrali kasę/wywalili z pracy/cośtamcośtam( niepotrzebne skreślić).
Jeśli należysz do 3F, umów się na spotkanie z prawnikiem, by ci wyjaśnił, co ci wolno, co nie.Byś był ok. wobec prawa.Lepiej być "mądrym przed szkodą", poznać swoje prawa i obowiązki i przepisy, które to regulują.
" Polak gorszego sortu"

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
MAXFIT: dlaczego A-kassa ma Ci pozwolic na wyjazd? przeciez jestes na chorobowym... zakladajac, ze bedziesz na A-kassie - kazdy wyjazd trzeba zglosic do Polski. jesli tego nie zrobisz, nie dostaniesz zasilku za dni, kiedy nie bylo Cie w Danii. tym bardziej, jesli beda to poczatki A-kassy - jest wtedy sporo spotkan (Jobcenter, zwiazki itp.).
powodzenia!

Offline andrejos

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +2/-3
Maxfit jezeli jestes na chorobowym czyli niezdolny do pracy a-kasse moze wyrazic zgode na Twoj wyjazd na jakis tam czas okreslony np 2tyg. musisz sie z nimi skontaktowac i ustalic dokladnie co i jak,a raczej nie bedzie problemu.

poloniainfo.dk

Offline andrejos

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +2/-3
MAXFIT: dlaczego A-kassa ma Ci pozwolic na wyjazd? przeciez jestes na chorobowym... zakladajac, ze bedziesz na A-kassie - kazdy wyjazd trzeba zglosic do Polski. jesli tego nie zrobisz, nie dostaniesz zasilku za dni, kiedy nie bylo Cie w Danii. tym bardziej, jesli beda to poczatki A-kassy - jest wtedy sporo spotkan (Jobcenter, zwiazki itp.).
powodzenia!
Jest na chorobowym a nie umierajacym co nie przeszkadza w podrozy ;)

Offline envy86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
Sprawa wygląda tak: Będąc na a-kassie masz prawo do 1tygodnia płatnego urlopu (musisz poinformowac a-kasse minimum 14dni przed planowanym urlopem) oraz do bezterminowego bezpłatnego urlopu (każdy wyjazd z kraju musi zostać zgłoszony do a-kassy) takie same są przepisy dla dagpenge z komuny (informujesz swoją osobę kontaktową w komunie). W przypadku wyjazdu z kraju bez ostrzeżenia można stracić prawo do dalszej pomocy z a-kassy bądz z komuny. W przypadku chorobowego (sygdagpenge) też nie można opuszczać kraju chyba że zgłosi się to do komuny (np. jeśli chcesz jechać w tym czasie do polski do dentysty, itp), oczywiście za dni w których nie będzie Cie w kraju nie będziesz miał płatne. (Wszystkie informacje przeze mnie podane są zaczerpnięte z osobistych rozmów w komunie Brondby oraz z a-kassa Krifa)

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Witam !
Dziękuję serdecznie za pomoc.Póki jestem na chorobowym zgłaszam wyjazd w kommunie za dni które nie ma mnie w Danii nie bede mial zapłacone to zrozumiałe,Apropos wyrzutów na forum nie mam zamiaru obrażać nikogo,po to umiesciłem post by się dowiedzieć,i na swoje pytanie uzyskałem odpowiedż i nie mam zamiaru robic czegoś wbrew prawu,sytuacja jest dla mnie jasna.Jeszcze raz dziękuję!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Ja bym nie byla taka pewna, tego prawa do wyjazdu na chorobowym. W Danii jest sie chorym, albo nie. Jezeli nie mozesz chodzic do pracy, nie mozesz tez podrozowac. Na Twoim miejscu, jak radzi Happybetty, dowiedzialabym sie konkretnie.
Konsekwencje moga Cie zadziwic.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
moge sie zalozyc ze w najblizszym czasie zostanie to zaostrzone dla wszystkich obcokrajowcow

jesli ktos jest na zwolnieniu i pyta sie w a-kasse czy moze  jechac w tym czasie do pl to sorry ale ja to odbieram jako

lenistwo a nie chorobe , bo skoro moze ktos jezdzic tyle km to i rowniez dobrze mozna isc do pracy 

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
Jomir, to masz w porzadku sasiada, moze to zalezy od tego, gdzie sie mieszka? Moi znajomi Dunczycy na a-kassie jezdza na wakacje, szukanie pracy odwalaja kliknieciem raz w tygodniu w link z jobnet, a na obowiazkowa rozmowe na chybcika wypelniaja druk, jakich to oni prac nie szukali... Poza tym siedza, pija, lulki pala. Zenada. Ten system nie dziala zupelnie.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

PaulaXXX

• Gość
Maxfit- Ztym dyskiem L5 powinienies uwazac! w styczniu 2011 poslizgnelam sie na podlodze w  pracy i mam problem z kregoslupem do dnia dzisiejszego, dokladnie dysk L5 w odcinku ledzwiowym! Moj wysunal sie i uwieral nerw i bole szly az do stop...Jezeli Twoja praca "przyczynila" sie do wypadniecia Twojego dysku, zdecydowanie radzilabym CI zglosic to do Arbejdsskadestyrelsen o odszkodowanie,,,,jak Ci je przyznaja dostaniesz min. 39.000kr...mozesz poprosic swoje zwiazku lub lekarza o zgloszenie tego....i cwicz kregoslup, co jest najwazniejsze w takim przypadku! Z tego co ja wiem to na wakacje absolutnie nie mozna wyjechac jak sie otrzymuje dagpenge,,,chyba ze nikt o tym nie bedzie wiedzial ;) ale ostatnio czytalam gdzies tu na forum , ze na granicach maja sprawdzac ludzi,,,wiec decyzja nalezy do Ciebie :)

PaulaXXX

• Gość
Envy86- Na a-kasse urlop platny przez 1 tydz.? Pierwsze slysze. Ja jak bylam na chorobowym , to absolutnie nie moglam wyjechac z kraju bez zgody Kommune...Teraz jestem na a-kasse z 3F, powiedzieli mi ze urlop musze zglosic 14 dni przed,,ale o zadnych platnym urlopie nie wspomnieli,,,,pozostaje mi nic innego jak sprawdzenie jeszcze raz ;)

poloniainfo.dk

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19664
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12785
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12869
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense